Alle nieuwsberichten

Terug naar de homepage

Tip van de week: 'Het kappersritueel' van Rudi Lavreysen
16 oktober 2019

Tine Mortier is auteur en schrijfdocent. Ze schrijft kinder- en jeugdboeken, columns, dichtbundels en educatieve uitgaves. ‘Angèle de Verschrikkelijke’ werd bekroond met een Vlag en Wimpel en ‘Mare en de dingen’ werd vertaald in 13 talen. Tine woont aan de rand van het regenwoud in Costa Rica. Speciaal voor Boekenbeurs komt ze over en geeft ze op vrijdag 8 november de workshop 'Schrijven voor kinderen'. 

Tine Mortier tipt deze week 'Het kappersritueel' van Rudi Lavreysen

"Rudi had mij met zijn openingszin al te pakken. De haat-liefdeverhouding met kappers is universeel. En hoe avontuurlijk een mens ook is, kapsels zijn een ding apart. Ook de vergelijking met de huiselijkheid van verse tomatensoep is treffend – klassiekers hoeven geen franje.

Het vervolg van dit flitsverhaal is goed gedoseerd. We krijgen een mooie mix van herkenbaarheid en routine, die doorbroken wordt wanneer de jongens binnenkomen. Ook hier slaagt de auteur erin om verrassing te brengen in een vrij banaal gegeven. De beschrijving van de twijfel en de verwachting van de jongens is geslaagd, net als de berusting van de verteller.

Ik hou van dit soort teksten – geen wereldschokkende gebeurtenissen, maar een heldere, creatieve kijk die glans verlenen aan dingen die doorgaans zomaar aan ons voorbijgaan."

Schrijflab op de Boekenbeurs
15 oktober 2019

Binnenkort op de Boekenbeurs bieden we in het Schrijflab kansen aan iedereen die graag experimenteert met letters, woorden en zinnen. 

Wil je graag een tekst publiceren in een literair tijdschrift? Neem dan op zaterdag 9 november deel aan de pitch bij een literair tijdschrift en leg je tekst voor aan een redacteur van een magazine. 

Heb je een volledig manuscript klaar en wil je graag je kans wagen om dat voor te leggen aan een uitgever? Meld je dan aan voor de pitch bij een uitgever op dinsdag 29 oktober

Nog niet helemaal klaar voor het grotere werk? Wil je weten wat je tekst waard is? Boek dan een plaats voor het literair spreekuur op donderdag 1 november. Je krijgt feedback van een ervaren deskundige onder wie Vitalski. 

Bekijk het volledige programma van het Schrijflab en meld je aan. Heel graag tot op de Boekenbeurs! 

Nieuw: schrijfles waar en wanneer jij wil!
14 oktober 2019

Vanaf nu schotelen we je vier weken lang, elke maandag, een online videoles voor waarin een auteur je een schrijfkans aanreikt onder het motto 'Alles is moGELIJK'. In de eerste les focust auteur Peter De Voecht op kwetsbaarheid. Laat je verrassen door de sla en de banaan en schrijf mee.
Post je tekst uiterlijk 21 oktober bij deze schrijfkans

Een aantal teksten printen we op eetbaar papier en verspreiden we tijdens het Festival van de Gelijkheid. Wie wil, kan feedack krijgen op zijn ingestuurde tekst. 

Veel schrijfplezier! 

Tip van de week: 'Nooit' van Casper Hoogenboezem
9 oktober 2019

Dimitri Verbelen is auteur, toneelschrijver en aforist. Hij schreef twee romans (‘Vrolijke, vrolijke vrienden’ en ‘Bovenhuids’, uitgeverij Lannoo), verschillende toneelstukken en een bundel met aforismen, uitspraken en columns. Hij is ook de man achter de Facebookpagina 'Vrolijk Relativerende Liga ter Bestrijding van Azijnpis en Verzuring'.Dimitri Verbelen tipt deze week ‘Nooit’ van Casper Hoogenboezem

"Eerlijk? Ik sta niet bekend als een groot liefhebber van poëzie. En toch sprong dit gedicht mij quasi onmiddellijk in het oog. Ik las van dezelfde auteur eerst inzending ‘20190918_003_P41’, waarvan ik vermoed dat het enkel een werknaam is. Toen al verscheen er een glimlach op mijn lippen.

Toch was het Hoogenboezems bijdrage getiteld ‘Nooit’ die me overtuigde om voor hem te kiezen. Casper Hoogenboezem (een pseudoniem dat beelden van een rondborstig spook opwerpt - en ik heb geeneens gedronken -) schrijft als een soortement maffe kruising tussen dichteres Delphine Lecompte en columniste Joke Van Caesbroeck. Hoewel het vermoedelijk enkel als gedicht bedoeld is, fantaseerde ik er in mijn hoofd spontaan zelf een kortverhaal bij. Ik hou wel van Caspers neiging om chaos in een tekst te murwen terwijl er toch een zekere structuur uit ontstaat.

“In wanorde wankelen de golven”, schrijft Hoogenboezem, wel, op mijn strand zijn ze alvast ordelijk geland."

Tip van de week: 'Twee kijkers' van Rudi Lavreysen
2 oktober 2019

Michiel Cox is schrijver en performer. Zijn debuutroman 'Messias van niks' verscheen in augustus bij Atlas Contact. Hij schrijft toneelstukken, kortverhalen en maakt audiowerk zoals o.a. de podcast ‘Stemmen van steen’ waarin hij het straatmeubilair van een Rotterdamse wijk interviewde over de veranderingen in de wijk.

Zijn literaire installatie ‘Laat hier je portret schrijven’ stond op verschillende festivals in Utrecht, Oostende en Antwerpen en resulteerde in meer dan 400 geschreven portretten van bezoekers. Michiel is op 12 oktober te gast bij 'En nu het echte leven', een verdiepingsdag voor jonge schrijvers. 

Michiel Cox tipt deze week 'Twee kijkers' door Rudi Lavreysen

"Het begin van de column is erg sterk: Rudy Lavreysen geeft een fijngevoelige beschrijving van een mensensoort die we allemaal kennen. Hij geeft ze zelfs een naam: kijkers, oudere mannen die het jachtige leven van een afstand bekijken. De observatie van de mannen is scherp en goed gedoseerd. 

Ook de opbouw van het stukje zit goed in elkaar: de kijkende mannen worden langzaam onthuld. En als je denkt dat je alles weet, komt er nog een extra laag tevoorschijn: het persoonlijke. Het blijkt dat de eerdere beschrijving een aanloop is naar wat de schrijver zelf meemaakte – hoe hij zelf ging kijken naar de kijkers en door hun blik de wereld zag.

Op het einde is volgens mij nog winst te behalen: de tijd die vliegt is als uitsmijter niet zo sterk. Als lezer wil je een zin die nog natrilt, als de zomerhitte boven een maisveld.

Dit is een straffe column. De volgende keer als ik zo’n kijker zie, zal ik opnieuw aan dit stukje denken – dat is zeker."

Tip van de week: 'Wie ben ik morgen?' van Ana Van Laethem
25 september 2019

Meaghann Baeken is young-adultauteur onder het pseudoniem Morgan Blade. Haar debuut ‘Muse Academy en het geheim van Helikon’ en het vervolg ‘Zwarte magie’ verschenen bij uitgeverij Kabook. In oktober komt ‘Het Apocalypsverbond’ uit. Meaghann blogt op www.quillscene.wordpress.com en is hoofd van Het Schrijverscollectief; een toffe groep schrijvers die o.a. met elkaar op pad gaan om hun boeken te promoten op events. Meaghann is op zondag 29 september te gast op Boekenbottelarij 2.0 in Genk, waar Limburgse auteurs zich presenteren. 

Meaghann Baeken tipt deze week 'Wie ben ik morgen?' van Ana Van Laethem

‘Een supermooi gedicht dat je aan het denken zet. De metaforen zijn origineel en tegelijk zeer bekend. Als lezer kan je hierdoor makkelijk een beeld vormen bij de woorden waardoor het gedicht na het lezen nog even blijft nazinderen. Ook het gegeven dat we ons ’s avonds afvragen wat morgen gaat brengen en hoe dat ons gaat vormen, is iets dat iedereen wel kent. 

Het geheel is sprookjesachtig, haast dromerig geschreven, maar het mysterie van morgen en het feit dat we dan weer een stapje dichter staan bij het einde, lurkt als een zware schaduw op de achtergrond. Echt heel mooi gedaan.

Kleine suggestie, persoonlijk zou ik meer gebruik maken van leestekens, en dan vooral van komma’s. Op die manier las je rustpauzes voor de lezer in die de woorden nog meer kracht geven."

Winnaar wedstrijd 'Verhaal voor groot dictee'
23 september 2019

Tromgeroffel! We ontvingen een zestigtal straffe inzendingen voor de wedstrijd 'Verhaal voor groot dictee'. Juryleden Ludo Permentier en Katrijn Van Bouwel selecteerden een top drie: Roel Slabbinck, Kathleen Verbiest en Annika Cannaerts.

En de winnaar is
De intro van hun teksten werd vorige week voorgelegd aan de bibliotheken die verzamelden in Oostende voor de tweejaarlijkse conferentie 'Informatie aan Zee'. Bij de bibliotheeksector viel de tekst van Annika Cannaerts uit Borgerhout het meest in de smaak. Haar verhaal wordt op 6 december voorgelezen in meer dan 100 bibs en verschijnt ook in de publicatie 'Schrijf' van Creatief Schrijven vzw. 

Commentaar van de jury op de tekst van Annika: "Apocalyptisch, humoristisch en literair. Ja! Een toekomstbeeld waarin fouten genadeloos afgestraft worden en liefhebberij der letteren potentieel dodelijk is. Huiveringwekkend en amusant, en licht verontrustend voor het bibliotheekwezen. En het gehele mensdom. Wij hopen enkel dat het hoofdpersonage van deze tekst niet in de jury van het dictee zit."

Eervolle vermeldingen
De teksten van Roel Slabbinck en Kathleen Verbiest komen nog in aanmerking voor nevensporen die we momenteel met De Standaard en VRT aan het bekijken zijn. Ook de teksten van Bruno Lowagie, Lisa Debroyer, Anne Mari Marcel, Jan Van Dijck, Isabelle MestdaghDanny Braem en Vanheuverzwijn vielen in de smaak bij de juryleden. Deze verhalen vormen mogelijk stof voor proefdictees. Daarover hebben we uiterlijk medio oktober meer nieuws. 

Tip van de week: 'Sprookje nummer 002' van Hubert Grimmelt
18 september 2019

Evelien De Vlieger is auteur van kinder- en jeugdboeken. ‘Wish you were here’ (Querido, 2018) was  haar zesde jeugdroman. Begin 2020 verschijnt haar eerste boek voor volwassenen bij uitgeverij Polis: ‘Caravandagen. Reis naar het einde van de tuin’.

 

Daarnaast schrijft ze een tweewekelijkse column over dieren voor De Standaard Magazine (‘Vlieg op de muur’). Op www.eveliendevlieger.be houdt ze een blog bij over het schrijven en meer.

Evelien De Vlieger tipt deze week ‘Sprookje nummer 002’ van Hubert Grimmelt.

"Ik hou van humor in teksten, en aan deze korte tekst bleef ik hangen. Het is niet perfect, er staan nog foutjes in (in de laatste regel bijvoorbeeld) en het kan altijd allemaal nog flitsender maar voor mij is het goed zoals het is. Ik hou van de korte zinnen. Van de kinderlijke herhalingen ‘en toen’, ‘en toen’. Van de specifieke datum in de eerste regel. Humor luistert nauw maar hier vind ik het goed werken. Hoe het zo’n beetje achteloos verteld lijkt, ook dat vind ik er mooi aan. Een wild tussen-de-soep-en-de-patattensprookje.

Ik las daarna nog teksten van Hubert Grimmelt en ook het geraaskal van ‘Oranje-lettertjes-tekst’ vond ik grappig. Ergerlijk en vervelend, dat ook, en toch ook raak. Er spreekt veel durf en schrijfplezier uit, niet het gebruikelijke geworstel en gewroet. Hubert Grimmelt heeft taalgevoel en springt graag meteen in het diepe, of hij zal verzuipen of niet zal hem worst wezen. Mooie openingszinnen schrijft hij ook: ‘Antoine zat in een kleine ruimte met zes dezelfde, saaie stoelen’ (uit: ‘Een kale kip kun je niet plukken’).

‘Er is zeker potentieel’, zoals Hubert Grimmelt zelf schrijft, maar er is meer, want er is ook al tekst, en ik stop niet met lezen." 

foto: Michiel Devijver

Tip van de week: VLUCHTPUNT van Wim Vandeleene
11 september 2019

Tom Driesen is dichter/performer. Hij bracht in 2017 de bundel “vaderhanden” uit. Hij stond in de finale van het BK poetryslam en stootte onlangs voor de tweede keer op rij door naar de halve finale van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam (NK).


Daarnaast schrijft en speelt hij in het project 'Wordwaar'; een mengeling tussen battlerap en theater. Hij is voorzitter van Collectief Dichterbij en was stadsdichter van Turnhout. Op vrijdag 13 september treedt hij samen met andere slammers op in het Kerkschip tijdens het festival Part of Antwerp. Wees welkom! 


Tom Driesen tipt deze week 'Vluchtpunt' van Wim Vandeleene

" Ik had deze week de eer om een selectie te mogen maken op Azertyfactor. Wat me onmiddellijk opviel, is dat er veel zeer goedgeschreven proza en poëzie te lezen is. Er één topper uithalen viel me dan ook zeer moeilijk.  

Ik kies uiteindelijk voor 'Vluchtpunt' van Wim Vandeleene. Dat trof me toch wel in het bijzonder. Ik kan niet ontkennen dat ik als slechtziende meteen werd aangesproken door het onderwerp. Het is een zeer visueel gedicht dat meteen een beeld oproept en dat beeld meeneemt tot het einde van het gedicht. Het is zeer zorgvuldig opgebouwd en het bevat een aantal oneliners in de middelste strofe die aankomen. Het besluit is op een grijze septemberdag zeer herkenbaar.  We zouden allemaal wel eens graag terugkijken naar de mensen die we waren. 

Ik kan me zo voorstellen dat Wim aan een spoor stond en dat het gedicht hem als een aha-erlebnis te binnen viel. Het gedicht viel in elk geval ook in mijn leven als een puzzelstukje op zijn plaats."

Tip van de week: ‘Stilleven’ van Roger Martin
4 september 2019

Karolien Joossens is schrijfverslaafd. Voor haar debuutroman ‘De Tragedie van Swerthout-Wittebeek’ interviewde ze tal van (nabestaanden van) getuigen van het oorlogsdrama van Meensel-Kiezegem.
In haar Schrijf Kaffees en tijdens Schrijf Wandelingen in en rond Leuven helpt ze aspirant auteurs en ervaren schrijvers inspiratie en schrijfgoesting ontdekken.

 

 

Karolien Joossens tipt deze week ‘Stilleven’ van Roger Martin.

“Met haar 'Stilleven' wil de naamloze ‘Ze’ die al vijf jaar zonder verblijfsvergunning in Europa overleeft op Nieuwjaar een overgangsritueel bewerkstelligen. Met het tableau schetst ze enerzijds de kleurloosheid en saaiheid van België en haar inwoners: vervangt ze zoetgeurende hyacinten door geurloze veldbloemen, goudrood saffraan door grauwgrijze zonnebloempitten, en pittige lookbollen door overrijpe peren. Anderzijds geeft ze te kennen dat ze het nog niet opgeeft: pikante pepers en ruwe puimstenen symboliseren haar strijdvaardige voornemens voor het komende jaar. Haar ziel is verhard, maar nog lang niet dood. Met laurier geeft ze aan dat ze, ondanks het nog ontbrekende stuk papier – de vergunning – hier al ís. Geraakt. 

Ik hou van teksten die met veel zintuigen werken. Ik hou van rituelen, overgangspassages: ze zijn belangrijk, ze betekenen veel. Ze zijn tanend en schaars. Dat deze korte schets, dit stilleven, al diegenen die vechten voor een mooie toekomst een stille steun mag bieden. Opdat we samen de toekomst kleurrijker en heerlijk geurend, en vol pit kunnen maken. Opdat we iedereen bij naam zullen leren kennen, elkaar identiteit zullen verlenen – als mens." 

Deze pagina is enkel toegankelijk op een groter scherm.

Home