Alle nieuwsberichten

Terug naar de homepage

Tip van de week: 'Euforie' van Ingemar Spelmans
22 november 2017

Annemarie Estor publiceerde achtereenvolgens Vuurdoorn me (2010, Herman de Coninckprijs voor het beste debuut), De oksels van de bok (2012, Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel), Het boek Hauser en Dit is geen theater meer (2015, genomineerd voor de Pernathprijs 2015). In april 2018 verschijnt haar nieuwe duistere dichtsprookje Niemandslandnacht.

Zij kiest deze week de tekst 'Euforie' van Ingemar Spelmans als tip van de week.

 

 

"Lekker veel gevaar in deze tekst… De vrieskou ligt de ik-persoon stiekem op te wachten… Het buurmeisje krabt (let op de prachtige klank van dit werkwoord en bedenk dat werkwoorden het hart van de zin zijn), en wel met ongemeen intense intenties... Er is gladheid… Er is een roetsj, misschien ook wel een sprong, en misschien zelfs een pijnlijke val (afhankelijk van je eigen interpretatie). En er is een opgaan in… (mooi contrast tussen op en af in die regel!). En dat opgaan is misschien nog wel gevaarlijker dan sluipende vorst of krabbende buurmeisjes. Want ergens in opgaan betekent de controle verliezen.

Over controleverlies, over onze liefde en onze angst daarvoor, en de chemische stofjes die daarbij door je lichaam razen, hebben neurologen, psychologen en psychiaters bibliotheken volgeschreven. Die hele bibliotheek schuilt achter dit schijnbaar eenvoudige gedicht, dat met een bijzonder efficiënte timing (de dichter neemt een hoog tempo) telkens iets nieuws onthult, waardoor de tekst nergens verveelt. Ritme en melodie zijn doeltreffend: ze ondersteunen het energieke, elektrisch geladen moment.

Tot slot is er de onzekerheid. De misschien. De menselijke neiging om het gebeurde in taal te vatten – eveneens een gevaarlijke escapade. De ik zoekt een goede definitie, ocherme. De verteller verwijst nu naar zijn eigen schrijven. Waarmee niet alleen die opgewonden schansspringer, maar ook de onzekere dichter aanwezig wordt.

Aangename kennismaking, collega!" 

Six Word Story: de winnaars
8 november 2017

Op de Boekenbeurs, op onze stand, deelde een boom zijn verhaal. De boom was ook benieuwd naar jouw verhaal. En die uitnodiging zette heel wat pennen in beweging. Maar liefst 3000 inzendingen ontvingen we. Elke dag koos een auteur of een specialist uit het boekenvak zijn favoriete Six Word Story als ‘tip van de dag’. Als de boom voldoende tot rust is gekomen, krijgen de veertien winnaars een exclusief plaat-aantje met zijn/haar tekst op onze Schrijfdag op 2 juni in Gent. 14 experten uit het boekenvak kozen hun favoriete zeswoordenverhaal:

- 11 november: Moniek Spaans met ‘De herfst kleedt zich langzaam uit.’

- 10 november: Tim Roose met ‘Oma denkt dat ik doof ben’

- 9 november: Robin Leemans met ‘Soms vergat hij dat hij sliep.’

- 8 november: Bert van den Helder ‘Zelfs zijn hond herkent hem niet.’

- 7 november: Inge Hulsker met 'Wie ben je?, vroeg mijn spiegelbeeld.'

- 6 november: Peter Helsen met 'Word even onherroepelijk (wandel daarna door)'

- 5 november: Lien Tallon met ‘God is een zeshoek, denk ik.’

- 4 november: Lize Liesebeth met ‘De vermiste sok had een relatie.’

- 3 november: Kurt Velghe met ‘Robot?, vroeg een jongetje aan een enge man.’

- 2 november: Hanneke met ‘In mijn boomhut word ik groot.’

- 1 november: Maria Stam met ‘De rolstoel lag er verlaten bij.’

- 31 oktober: Sofie Van Dyck met ‘Tussen twee polen smelt men niet.’

- 30 oktober: Gino Dekeyzer met ‘Nee, de verjaardagstaart moet niet gesneden.’

- 29 oktober: Korneel Dobbels met ‘Jij wordt mijn tranen van morgen.’

Check dwarsboom.be voor meer dan 3.000 Six Word Stories. Kreeg jij inspiratie om zelf met een Six Word Story aan de slag te gaan? Er is nu een volledige nieuwe Six Word Story-categorie bij op Azertyfactor waar jij jouw zeswoordenverhaal een plek kunt geven.

Tip van de week: David Troch
25 oktober 2017

David Troch heeft wel eens een hekel aan hoofdletters. Hij won o.a. de Herman de Coninckprijs 2013 voor het Beste Gedicht en Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Hij publiceerde o.a. in SnoecksHet Liegend KonijnPoëziekrant, Deux Ex Machina, ... en was redactielid van Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift en stond mee aan de wieg van Kluger Hans. Sinds januari is hij coördinator Vorming bij Creatief Schrijven vzw. Troch geeft op de Boekenbeurs ook de workshop 'Six Word Stories'. Schrijf je nog snel in!

Hij kiest deze week de tekst 'Opruimen' van Sofie als tip van de week.

"Openingszinnen. Ik heb iets met openingszinnen. En zonder twijfel vele andere lezers met mij. Van meet af aan wil ik verrast en meegezogen worden. Dat effect heeft de eerste zin van 'Opruimen'. Bij het opruimen gooi je allerlei rotzooi weg, maar je oma? Heerlijke verrassing! Lekker ongewoon. Al zie ik Pipi Langkous het zo doen. De tweede zin vergroot de absurditeit alleen maar. Met overdrijvingen kun je in dit soort verhalen niet te veel overdrijven. Sofie trekt de lijn in het hele flitsverhaal dusdanig goed door dat ik haast geloof dat het allemaal waargebeurd is. Geloofwaardigheid, minstens net zo belangrijk als een openingszin die de lezer het verhaal inzuigt."

 

Tip van de week: Christophe Vekeman
18 oktober 2017

Christophe Vekeman schreef onder meer de romans Een uitzonderlijke vrouwMarie en Hotel Rozenstok. Onder de titel Leven is werk zijn vele van de teksten verzameld die hij in De Morgen publiceerde. Hij is een van de meest gevraagde en gesmaakte schrijvers op Vlaamse en Nederlandse podia, waar hij voornamelijk poëzie brengt, gebundeld in Señorita’s en in Dit is geen slaapkamer meer nu. Volgend jaar ziet zijn nieuwe roman het licht, Mensen als ik. Momenteel tourt hij door Vlaanderen met de voorstelling ‘Open Geest XL’ van Te Gek!? Tijdens de Boekenbeurs is hij te gast op onze stand en kun je een exclusieve meet-en-greet met hem winnen. Doe mee aan de schrijfkans

Hij kiest deze week 'Schoonmoeder' van 'Le Claire' als tip van de week.

"Wat de tekst ‘Schoonmoeder’ wat mij betreft zo sterk maakt, is dat de schrijver ervan erin slaagt een overtuigende ode te brengen aan iemand zonder in meligheid te vervallen, én dat hij onderwijl ook niet te beroerd is om zichzelf te kijk te zetten als een pesterig, laffig sujet, wat toch steeds mooi meegenomen is voor de lezer. Vooral het einde, echter, is prachtig, als de schoonmoeder in kwestie kunstig getypeerd wordt, niet als iemand die door het liefdesrumoer in de aanpalende kamer geïrriteerd, boos, afkeurend gestemd of van haar stuk zou kunnen geraken, maar er mogelijk wel door ‘in verlegenheid’ kan worden gebracht, het lieve mens. ‘In verlegenheid’: in deze twee mots justes schuilt de volle, eigenlijke kracht van dit verhaal."

 

Foto door Jonas Lampens

Azertyfactor: meet-en-greet Vitalski
17 oktober 2017

Feedback op je tekst: exclusief voor Azertyfactor-gebruikers

Post jij af en toe of geregeld teksten op dit platform? Wil je weten wat die waard zijn en wil je ook andere Azertyfactor-gebruikers ontmoeten? Kom dan zeker met een print van je tekst van maximaal 1 A4 lang naar de stand van Creatief Schrijven vzw op de Boekenbeurs. Het genre maakt niet uit. Een column, een kort verhaal, gedichten of een liedtekst. Het kan allemaal. Kraakvers of uit de oude doos. Ook dat speelt geen rol.

Schrijver en dichter Vitalski verwelkomt je graag op 29 of 31 oktober, 3 of 10 november telkens tussen 16 en 18u. In de biosfeer onder de boom bekijkt hij samen met jou de tekst en geeft hij feedback en advies. Je gaat naar huis met concrete tips om je schrijfwerk nog beter te maken. Vitalski heeft ook een vaste rubriek in ons magazine VERZIN, waar hij telkens feedback geeft op 2 teksten, die hij selecteert op dit platform.

Meet-en-greet auteurs in exclusieve sfeer op Boekenbeurs
17 oktober 2017

Ben je een beginnende schrijver die als rups in het boekenvak graag een gesprek zou aangaan met een volgroeide vlinder? Heb je vragen over schrijven of het schrijversschap? Hoe gaan professionele auteurs om met hun schrijfpraktijk? Hoe hebben zij hun eerste werk gepubliceerd? Wie of wat heeft hen als beginnende schrijver geïnspireerd? Creatief Schrijven vzw nodigt op de Boekenbeurs vier schrijvers uit waar je al jouw prangende vragen aan kunt stellen. Kruip in je pen en neem deel aan één van vier de schrijfkansen. Wie weet win jij een exclusieve meet-en-greet onder onze boom op de Boekenbeurs met Dimitri LeueIsh Ait Hamou, Alicja Gescinska of Christophe Vekeman.

Tip van de week: Johan de Boose
11 oktober 2017

Johan de Boose is auteur en performer. Hij schreef o.a. Bloedgetuigen, een lijvige oorlogsroman die hij ook bewerkte voor toneel en zelf opvoert. Daarnaast schreef hij enkele dichtbundels, die genomineerd werden voor de Herman de Coninckprijs. Binnenkort verschijnt Het Vloekhout, een groteske schelmenroman. Momenteel reist de theatervoorstelling “Belgian Rules/Belgium Rules” de wereld rond; een productie van Jan Fabre (regie), Johan de Boose (tekst) en 15 internationale acteurs en dansers. Johan is curator van het festival Het Betere Boek, dat op 13 en 14 oktober plaatsvindt in Gent. 

Johan de Boose kiest 'Jeuk' van Marijke Scholten als tip van de week.

"Een wrang tafereel in oorlogstijd. De schrijfster slaagt erin om in enkele zinnen een beklemmend decor te schetsen. In dat decor lopen twee verhaallijnen parallel. De eerste lijn is die van de waanzin van de oorlog, voelbaar in elk detail van het dagelijks leven, en de manier waarop mensen proberen te overleven. De tweede lijn is die van een seksueel ontwaken. Beide lijnen zijn subtiel en brutaal tegelijk. Er is geen schoonheid. Maar er is wel het vurige verlangen ernaar. De schrijfster tekent de sfeer en creëert een zekere suspense. Dit korte verhaal geeft het gevoel dat het deel uitmaakt van een groter plan. Benieuwd!"

Tip van de week: Walter Janssens
4 oktober 2017

Walter Janssens is freelance regisseur, muzikant en acteur voor o.a. Kommilfoo, Radio Cachot, NEKKA, Kapitein Winokio en Theater MALPERTUIS. Hij heeft een verleden als radiodocumentairemaker bij Radio 1, regisseerde tien jaar lang zijn eigen gezelschap Theaterbende DINSKA BRONSKA, speelde als muzikant bij o.a. De Schedelgeboorten en was lid van het cabaretduo MANMANMAN. 

Walter Janssens kiest 'Florence en de feeks' van Dominique Minten als zijn tip van de week.

"Het aanbod aan liedteksten op dit platform trok mijn aandacht. Mijn keuze viel op 'Florence en de feeks' van Dominique Minten. Florence verwijst naar de figuur Sneeuwwitje en de Feeks naar de Boze Stiefmoeder. Die parallel maakt mij nieuwsgierig als toehoorder, hoe gaat de schrijver-zanger met dit sprookje om, ga ik verrast worden en wat ga ik nog herkennen. Het spel van de goede en de slechte is ook altijd een cadeau om over te schrijven.

Dominique is gul met beelden. De metafoor: 'En toen de wereld draaide gelijk de Sinksenfoor!' is mijn absolute favoriet. De sappige taal en het eenvoudige speelse rijm maken van deze liedtekst één kleurrijk feest en dat geeft mij zin om de tekst op muziek te zetten. Schrijfplezier spat van het blad. 

En de tekst blijft verrassen tot in de laatste regel:

'Florence floreert, ze staat parmantig weer recht,
misschien komt u haar eens tegen in 't echt'

Awel, ik hoop het!"

Tip van de week: Zita Theunynck
27 september 2017

Zita werkt als copywriter bij een reclamebureau in Antwerpen. Als ze daar niet is, dan is ze thuis aan het schrijven of aubergines aan het grillen. Of, ze zit op haar stoep met een glas rode wijn, dat kan ook. In mei 2017 kwam haar debuut Het wordt spectaculair. Beloofd. uit bij Uitgeverij Vrijdag.

Zij kiest deze week 'September' van Julia Dobber als tip van de week.

"Met de woorden 'September is een meisje' was ik eigenlijk al verkocht. Ik vond dat meteen schoon. En ook verder kom ik meer schoons tegen. Julia Dobber slaagt erin de verwachting die ze met de eerste zin schept, ook effectief in te lossen. Dat is een prestatie. 

In de eerste alinea is de schrijfster nog een beetje aan het zoeken.
Je voelt wat ze wil doen, maar ze blijft hier naar mijn gevoel nog een beetje te veel hangen in cliché's. Ze is er bijna.

En dan komt de regel: 'Ze heeft lange dunne jongensbenen en kijkt in mensen hun huizen.' gevolgd door 'Als de mensen terug kijken zwaait ze en soms zwaaien de mensen terug'.

Hoe mooi is dat? Ik zie ze al lopen, September. 

Vanaf dat moment wil ik alles over haar weten: wie ze is, waar woont ze, wat ze doet op zondag, waar ze het meeste bang voor is. 
Met andere woorden: de tekst heeft mij beet.

De tekst is 18 regels lang (niet zo gek veel). En toch heb ik het gevoel dat ik September ken, dat ik weet wat voor een meisje ze is.

Als ik mocht, dan zou ik op het einde één woord vervangen. 
Julia schrijft: 'Het heeft iets weg van een vlugge zomerbries door je bloes die je eigenlijk enkel kan voelen in september'.
Als je 'het' door 'ze' vervangt, wordt de tekst in mijn ogen sterker. 'Ze heeft iets weg van een vlugge zomerbries door je bloes die je eigenlijk alleen kan voelen, in september'. Logisch ook, want zoals de tekst zegt: September is een meisje. 

Wat mij betreft, mag de tekst daar ook eindigen. De cirkel is rond.

Ik denk dat Julia Dobber goed is in kijken naar mensen. Ik hoop dat ze dat blijft doen. En dat ze blijft schrijven en schrappen en nog wat meer schrijven."

Infosessie: auteursrecht en een blik op je portemonnee
23 september 2017

Je post teksten op Azertyfactor, je houdt dus van schrijven en misschien droom je er zelfs van ooit een manuscript uit te geven. Als beginnende schrijver is het daarentegen niet altijd makkelijk om je boterham te verdienen. En als je al wat geld verdient, moet je ook nog rekening houden met btw, personenbelasting, ...

Katrin Vandebosch van het Sociaal Bureau voor Kunstenaars, t-heater, helpt je tijdens de infosessie 'Auteursrecht en een blik op je portemonnee' op weg in deze moeilijke materie. Je krijgt een overzicht van de manieren waarop je je kunt laten uitbetalen voor je schrijfwerk en wat de gevolgen zijn voor je sociale bescherming. Kortom, een doordachte blik op je portemonnee. 

Die dag spreken we ook over auteursrechten: wat is dit precies? Wie en wat beschermt auteursrecht? Auteursrecht is bedoeld om de makers van teksten te beschermen. Het is dus belangrijk om je hierin te verdiepen als je verdere stappen wilt nemen in de schrijverswereld. Barbara Persyn van deAuteurs geeft je een antwoord op je vragen over jouw rechten, in heldere taal.

Vragen die tijdens de infosessie niet aan bod kwamen, maar wel nog op het puntje van je tong liggen, kun je nadien stellen aan Barbara of Katrin.

Schrijf je in op creatiefschrijven.be/cursussen. Tot dan!

I.s.m. t-heater, Sociaal Bureau voor Kunstenaars en deAuteurs, beheersvennootschap

WANNEER: Zaterdag 14 oktober 2017 van 10 tot 13 uur

LOCATIE: t-heater, Napelsstraat 71, 2000 Antwerpen

NIVEAU: Beginners met ervaring, gevorderden

PROVINCIE: Antwerpen

LEEFTIJD: +16

PRIJS: € 25 (incl. koffie, kom soep)

Deze pagina is enkel toegankelijk op een groter scherm.

Home