Alle nieuwsberichten

Terug naar de homepage

Wim D’haese wint een coachweek in Zuid-Frankrijk
15 december 2014

Op Azertyfactor liep de wedstrijd Verkoop jezelf en win een gratis coachweek in Zuid-Frankrijk!

In precies 55 woorden beschreef winnaar Wim D'haese waarom hij een schrijfweek met persoonlijke coaching in Zuid-Frankrijk verdient. Wim D'haese staat op Azertyfactor bekend als Dubbeljoe.

Tip van de week: Sandrine Lambert
10 december 2014

Sandrine Lambert is auteur en illustrator. In 2001 verscheen haar eerste kinderboek "Versjes op mijn buik" bij Uitgeverij Clavis. Daarna verschenen er nog 19 kinderboeken en 4 boeken voor volwassenen van haar hand. Sandrine koos voor Standbeeld van het weerwoord van Jessica.

 

"De titel lijkt me eerst wat zwaar, maar het beeld van het Azerty / Qwerty toetsenbord biedt meteen zoveel herkenning dat ik graag mee in het gedicht stap. Bij 'En daar begint de boze stroom' voel ik die stroom ook bijna, als bij eb en vloed. Heen en weer getrokken worden door geloofwaardige tegenstellingen. Dat eb en vloed zie ik ook in de vorm van het gedicht, heen en weer geslingerd worden vormt hier echt de essentie. De schrijver komt terug op die 'a' van het toetsenbord waar het gedicht mee begon, ook dat is sterk. De tekst bevat spreektaal naast eerder formele woorden, alsof er gezocht werd naar een evenwicht. Als ik na het lezen van de laatste regel opnieuw naar de titel kijk, voel ik die klik: jawel, die titel klopt wel."

Tip van de week: Bart Debbaut
3 december 2014

Bart Debbaut is naast zaakvoerder van een herenkledingzaak ook auteur. Hij schreef 5 thrillers en een novelle. In september 2014 verscheen met En toen schiep God Kevin'zijn zevende boek, een satirische roman bij uitgeverij Lannoo. Bart koos voor Het huis van vertrouwen van Tine Tytgat.
 
"Het verhaal van Tine is er eentje zoals ik ze graag lees: totaal van de pot gerukt, zonder daarbij te vervallen in clichés en nonchalance. Integendeel, het verhaal is verzorgd geschreven met oog voor details en in een stijl die aanmoedigt om verder te lezen. Heel even - ongeveer halfweg - bekruipt me het gevoel dat de tekst wat langdradig is gemaakt, maar al snel maakt dat gevoel opnieuw plaats voor een grijns. Tine slaagt erin de aandacht van de lezer vast te houden bij wat op het eerste gezicht een banaal feit is, maar in een snedige apotheose uitmondt in een goed doordacht plot. De titel had - vanuit de verdediging van het hoofdpersonage - ook 'Uitlokking' kunnen zijn, maar Tine kiest met 'Huis van vertrouwen' voor een cynische ondertoon. Slim verhaaltje met een onwaarschijnlijkheidsgehalte dat zo groot is, dat de lezer al snel beseft dat er wel een stevige korrel zout nodig is. Net dat besef maakt het lezen aangenaam. Puik werk."

Tip van de week: Barbara Rottiers
26 november 2014

Barbara Rottiers presenteert iedere zondagochtend tussen 9 en 10 het boekenprogramma Songboek op Radio 1. Verder is ze boekenrecensent en -reporter voor cobra.be en verhalenvanger met haar Storysnapper in Afrika voor Iedereen Beroemd op Eén. Barbara koos voor Rovers van Hannah.

"'Soms staan op de grens rovers verscholen', met deze woorden heeft Hannah me haar gedicht ingetrokken. In haar tekst neemt ze de lezer mee het bos in waar de rovers zich schuil houden. Met niet eens zo heel veel woorden krijgt ze dat voor mekaar en weet ze de juiste donkere sfeer op te roepen.

Ik moest meteen denken aan de cover van 'De drie rovers' van Tomi Ungerer, een ondertussen klassiek geworden kinderboek. Die prent zou een perfecte illustratie zijn van de woorden van Hanna. Waarmee ik niet wil zeggen dat haar gedicht er een voor de jeugd is. Maar de dreiging die van beide uitgaat is, voor mij in ieder geval, wel overeenkomstig. En tegelijk vertonen de rovers van Hannah aandoenlijk machogedrag: Als ze ziek zijn rusten ze zonder te slapen. Over haar laatste woorden: 'Onze fout is hen niet te verwachten' ga ik nog even nadenken. Dus de rovers hebben zich zeker even in mijn hoofd genesteld."

Leen Pil & Tijl Nuyts winnen Gierik gaat vreemd
24 november 2014

Via Azertyfactor lanceerde het literaire tijdschrift Gierik & NVT de wedstrijd Gierik gaat vreemd. Dichters en schrijvers werden uitgedaagd hun beste gedichten en verhalen met  als thema overspel op de jury los te laten. Dat leverde meer dan 120 inzendingen op.

Leen Pil schreef met Embedded het beste gedicht. Tijl Nuyts overtuigde de jury met het verhaal Voetnoot. Om hun overspelige inzendingen kracht bij te zetten riepen ze de hulp in van honden, slangen en olifanten.

Het resultaat van die beestige boel lees je in het lentenummer van Gierik & NVT. Leen Pil en Tijl Nuyts winnen ook een feedbackmoment met een redacteur en een plek op het podium tijdens de presentatie van het nummer.

Speeddate met literaire specialisten
12 november 2014

Tijdens de Boekenbeurs kozen specialisten uit het boekenvak elke dag hun favoriete tekst op Azertyfactor. Alle verkozen auteurs werden uitgenodigd voor een speeddate met de vakspecialisten op 11 november op de Boekenbeurs. O.a. auteurs Marnix Peeters, Els Beerten, Bart Koubaa, Stijn Vranken, uitgever Katrien De Loose en boekhandelaar Gert De Bie selecteerden hun 'tip van de dag'.

De gelukkige geselecteerden waren: Kathleen met De Vlucht, Jan Hardies met Zandlopers, Juliëtte Rosenkamp met Wijn met een rietje, Jan De Palmeneire met Dilbeek, Jürgen Nakielski met  Woensdagbloesem, Ruth Aerts met Metaforensisch, Gert-Jan Van den Bemd met Het raadsel, Lennaert Leo met Binnengluren, Julian Nikula met De eend, Maarten met Hoed in de hand en Shari Van Goethem met Olifanten.

Bekijk de sfeerbeelden van de speeddate op Flickr.

Tip van de dag: Stijn Vranken
10 november 2014

Stijn Vranken is Stadsdichter van Antwerpen en oprichter van het experimenteel vrij podium De Sprekende Ezels. Stijn koos voor Olifanten van Shari Van Goethem.

"Een intrigerende tekst die je meteen meevoert. De tekst voelt eenvoudig maar verwarrend tegelijk. De lezer wil het ietwat surreële tafereel begrijpen, en zoekt hiervoor houvast in de vaak heldere taal en beeldspraak. Maar de taal lijkt de lezer net wat te slim af. Je blijft gefascineerd maar verweesd achter."

Tip van de dag: Jan Pollet
9 november 2014

Jan Pollet is medewerker van het literaire tijdschrift Deus Ex Machina en scenarist van de striproman O Scenario Jan koos voor Hoed in de hand van Maarten.

"Als Maarten niet uitkijkt wordt hij de Vlaamse Holden Caulfield met Brusselmans-allures. 
Zijn baldadig-gevoelige stukjes zouden prima werken in een collage-roman over la Flandre profonde."

 

Tip van de dag: Bart Koubaa
8 november 2014

Bart Koubaa is auteur en fotograaf. In 2000 debuteerde hij met de roman Vuur , die bekroond werd met de Debuutprijs.  Zijn recentste roman De vogels van Europa verscheen eind augustus. Bart koos voor De eend van Julian Nikula.

"Bij dit verhaal zat ik meteen op een zwalpende boot omdat de schrijver het ruime sop kiest. Hij boeit met een contra-intuïtieve sprong van golven die aangevuurd worden door wind; water, lucht en vuur in een krachtig beeld. Het zijn stormachtige tijden, lijkt de schrijver te zeggen, maar er zijn altijd verhalen die al dan niet rijmen. De kracht van dit sprookjesverhaal zit in de onbevangenheid van de jongen die aan boord schrijft over leeuwen en meeuwen en een eend.  Hij blijft zijn vader, de kapitein die de storm - een golf die als een berg kwam aanrollen - moet trotseren, boeien met zijn fantasie. Er is altijd een vuur dat brandt: boven op de mast om de boot te beschermen en in de ogen van de jonge schrijver. Er is altijd hoop."

 

Tip van de dag: Katrien De Loose
7 november 2014

Katrien De Loose is fondsredacteur bij uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen. Ze koos voor Binnengluren van Lennaert Leo.

"Dit stuk intrigeert me. Samen met het hoofdpersonage kijkt de lezer mee in de kijkdoos. Het tafereel dat wordt uitgebeeld suggereert een verstoorde gezinssituatie, maar veel blijft onuitgesproken. Door die onderhuidse spanning, de beklemmende sfeer en de verrassende wending aan het eind wil ik verder lezen."

 

Deze pagina is enkel toegankelijk op een groter scherm.

Home