Alle nieuwsberichten

Terug naar de homepage

Tip van de week: Roderik Six
18 december 2013

De laatste tip van het jaar komt van schrijver Roderik Six. De volgende twee weken zijn onze tipgevers immers druk in de weer met kerstkalkoenen en nieuwjaarskussen. De volgende tip kunnen jullie verwachten op 8 januari.

De tekst Donderslag van Rino Feys valt op door de bedrieglijke eenvoud van de anekdote. Het behelst een schijnbaar archaïsche rurale bezigheid - tabaksbladeren vouwen aan de keukentafel - die doorbroken wordt door een modern belspelletje. De verbetenheid waarmee het hoofdpersonage koppig vasthoudt aan zijn gelijk, illustreert een onderhuidse spanning. De clou zit in de titel, altijd gewaagd, maar Feys verpakt het slim in een grappige maar zeker ook wrange tekst.

 

 

Terzijde wil ik aspirant-columnisten wijzen op de teksten van a little bit of soap. Gebald, fris en pittig, zonder triviaal te worden of teveel op de eigen navel te mikken.

 

Tip van de week: Gie Bogaert
11 december 2013

Gie Bogaert is schrijver en docent proza aan de Schrijversacademie. Hij koos voor Er vloog een meeuw in haar keel van Sara Greet.

"Soms ben je voor een verhaal gewonnen door één enkele zin erin, zoals deze: 'Het kraakte toen ook onder hun wereld'. Soms staat dat verhaal vol zulke zinnen, zoals in 'Er vloog een meeuw in haar keel'. Hier klinkt een krachtige en tegelijk beheerste poëtische stem vol warme, intrigerende vrouwelijkheid. Met ongewone beelden en een beroerende weemoed creëert Sara Greet een unheimliche toon die tot in de slotzin beklijft. Hier en daar is er misschien nog wat schaafwerk aan. Oppervlaktepoets. Maar wat daaronder blinkt is goud."

Tip van de week: Tine Mortier
4 december 2013

Jeugdschrijver Tine Mortier koos voor Opgezet spel van RA, "Het meest originele verhaal, met een heel eigen stem," zegt Tine.

"Het aanbod kinder- en jeugdliteratuur op Azertyfactor is heel breed. Van kinderversjes over teksten voor eerste lezers, tot verhalen voor adolescenten. ‘Opgezet spel’ van RA sprong er meteen tussenuit. Het onderwerp is bijzonder authentiek en door de levendige vertelstijl laat het verhaal zich bijna als een theatermonoloog lezen (datzelfde geldt trouwens ook voor ‘Metaforensisch’, van dezelfde auteur).  Het taalgebruik is rauw, maar eerlijk, waardoor de leeservaring tegelijkertijd hilarisch én schrijnend wordt."

 

 

Tip van de week: Peter Holvoet-Hanssen
27 november 2013

Dichter Peter Holvoet-Hanssen kiest Omdat het verder geen belang had van Iris Wynants. Volgens Peter is dit het meest ‘gave’ gedicht, van vorm en inhoud.

Hij voegt er aan toe:

 

 

Azertyfactor toont aan dat poëzie een waaier van werelden opent, van Moby’s Dick tot de ontmaagding van een kabouter: alles is mogelijk. Je bent je eigen baas in je verzen, je eigen regisseur, orkestmeester(es). Er zijn soms andere camerastandpunten en meer ‘registers’ mogelijk dan je denkt. “Poëzie is geen hobby, maar passie” - wist Simon Vinkenoog, “geen luxe, maar noodzaak”.

 

 

Tip van de week
21 november 2013

De tip van de dag tijdens de Boekenbeurs was alvast een schot in de roos om Azertyfactor een vliegende start te geven. We willen verdergaan op dit elan en voortaan elke week iemand uit de steeds aangroeiende pool talent op Azertyfactor in de kijker zetten.

Vanaf 27 november verschijnt hier elke woensdag de tip van de week op Azertyfactor. We trappen af samen met Peter Holvoet-Hanssen.

 

 

De Azertyfactory leverde mooie titels op
20 november 2013

Tijdens de Boekenbeurs lanceerden we niet alleen Azertyfactor, we zetten ook de Azertyfactory in gang. Er rolden meer dan 1000 gepersonaliseerde boeken van de band. Sommige aspirant-schrijvers bedachten bijzonder originele titels.

Met een aantal van die titels willen we ook jouw inspiratie prikkelen. We lanceren een nieuwe schrijfkans waarbij je met de vijf leukste titels uit de Azertyfactory je eigen nieuwe verhaal creëert. De beste verhalen verspreiden we op de Schrijfdag op 29 maart in de Gentse vooruit. Grijp hier je kans.

 

Bekijk het filmpje van Azertyfactory op YouTube.

 

Speeddate met het nieuwe talent op Azertyfactor
12 november 2013

De afgelopen week kozen schrijvers en specialisten uit het boekenvak elke dag een tip van de dag. De schrijvers van deze teksten werden op 11 november uitgenodigd op de Boekenbeurs voor een speeddate met deze boekenmensen. Er was ruimte voor vragen over onder andere publiceren, debuteren, schrijven, schrappen en promotie maken. Dichter en performer Stijn Vranken animeerde de date en zorgde dat er voldoende gesprekstof was.

Je kunt de beelden van deze speeddate bekijken of Flickr.

 

Tip van de dag: Guillaume Van der Stighelen
10 november 2013

Tijdens de Boekenbeurs kiest elke dag een literair coryfee de tekst van de dag.

Guillaume Van der Stighelen schreef o.a. The Simple Truth about Advertising, Maak van je merk een held en Jij bent de zon nu. Hij liet de reclamewereld achter zich en publiceert nu opiniestukken, columns, proza en liedteksten.

 

 

Guillaume koos voor Strategie voor een eigen, tijdse moraal, een tekst van FrankR.

 

 

Tip van de dag: Michaƫl Vandebril
9 november 2013

Tijdens de Boekenbeurs kiest elke dag een literair coryfee de tekst van de dag.

Michaël Vandebril is coördinator van Antwerpen Boekenstad, dichter en redacteur van Deus ex Machina.

 

 

Michaël koos voor Haar handen, een tekst van Nim.

 

 

Tip van de dag: Sarah Vankersschaever
8 november 2013

Tijdens de Boekenbeurs kiest elke dag een literair coryfee de tekst van de dag.

Sarah Vankersschaever is redactrice cultuur en media bij De Standaard.

 

 

Sarah koos voor Florentina proloog, een tekst van Annie MG.

 

 

Deze pagina is enkel toegankelijk op een groter scherm.

Home