Alle nieuwsberichten

Terug naar de homepage

Tip van de dag: Dirk Leyman
4 november 2013

Tijdens de Boekenbeurs kiest elke dag een literair coryfee de tekst van de dag.

Dirk Leyman is literair journalist en recensent bij De Morgen en schrijfconsulent bij Creatief Schrijven vzw.

 

 

Dirk koos voor Sjoelbakken in de belevenisbibliotheek van Guy Bourgeois.

 

 

Tip van de dag: David Troch
3 november 2013

Tijdens de Boekenbeurs kiest elke dag een literair coryfee de tekst van de dag.

David Troch won in 2013 de Herman de Coninckprijs voor het Beste Gedicht.

 

 

David koos voor Opgezet spel, een tekst van RA.

 

 

Tip van de dag: Rudy Vanschoonbeek
2 november 2013

Tijdens de Boekenbeurs kiest elke dag een literair coryfee de tekst van de dag.

Rudy Vanschoonbeek is uitgever bij Uitgeverij Vrijdag.

 

 

Rudy koos voor Economy of love, een tekst van Percheron.

 

 

Tip van de dag: Bart Van Aken
1 november 2013

Tijdens de Boekenbeurs kiest elke dag een literair coryfee de tekst van de dag.

Bart Van Aken is eigenaar van de Gentse boekhandel Paard Van Troje en werd dit jaar bekroond als de beste boekverkoper van België en Nederland.

 

 

Bart koos voor Dekschild, een gedicht van Barbara Beckers.

 

 

Tip van de dag: Saskia De Coster
31 oktober 2013

Tijdens de Boekenbeurs kiest elke dag een literair coryfee de tekst van de dag.

Schrijfster Saskia De Coster publiceerde reeds zes romans. Haar laatste boek heet 'Wij en ik.'

 

 

Saskia koos voor Een dag als een ander, een tekst van Meneer Jacques.

 

 

Maak kans op een speeddate met schrijvers en specialisten uit het boekenvak
30 oktober 2013

Tijdens de Boekenbeurs houden schrijvers en specialisten uit het boekenvak dit platform extra goed in de gaten. O.a. auteurs Saskia De Coster, Marnix Peeters, Daniel Billiet en David Troch, uitgever Rudy Vanschoonbeek, boekhandelaar Bart Van Aken en Guillaume Van der Stighelen kiezen op een bepaalde dag hun favoriete tekst uit alle inzendingen die gepost werden op dit platform. Kiezen zij jouw tekst? Dan verschijnt jouw naam en tekst als ‘tip van de dag’ op deze homepage en ben je op 11 november om 13.30u welkom op de Boekenbeurs voor een speeddate met eerdergenoemde specialisten uit het boekenvak. Grijp je kans en maak nu je profiel aan.

Schrijfkansen
29 oktober 2013

Je kunt ook deelnemen aan schrijfuitdagingen, opdrachten of wedstrijden. Onder de noemer 'kansen' verzamelen we een reeks mogelijkheden om je schrijftalent aan te scherpen.
Op dit moment hebben we onder meer de volgende schrijfkansen in de aanbieding: BeeldExpress, Liefde voor Lyriek en een schrijfuitdaging uit VERZIN.

30 november -1

Meltem Halaceli is een Nederlandse schrijfster en Midden-Oostenexpert van Arabisch-Turkse afkomst. Halaceli studeerde Arabische taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. In december 2015 kwam haar debuut uit, getiteld: De vergeten geschiedenis van mijn grootvader Sulayman Hadj Ali’. Het boek werd lovend ontvangen. Meltem Halaceli komt naar de Schrijfdag op 25 maart. Koop je tickets nu op schrijfdag.be

Zij kiest vandaag 'Er vloog een meeuw in haar keel' van Sara Greet als tip van de week.

"Ik schreef een boek over mijn familiegeschiedenis dat parallel loopt met de ontstaansgeschiedenis van Turkije en het Midden-Oosten. Inmiddels ben ik aan het nadenken over ideeën voor een tweede boek. Het prozaïsch gedicht van Sara spreekt mij aan omdat deze over de sporen van een liefde gaat. Een thema dat mij ook bezighoudt. Zonder precies te beschrijven wat zich heeft afgespeeld tussen haar en hem, beschrijft Greet op meeslepende wijze met behulp van kleuren, seizoenen en stilte heel mooi hoe diep de liefde eerst was en hoe verstikkend de leegte erna. De eerste alinea vind ik daarom ook ijzersterk. De benauwdheid van de nachtmerrie over de meeuw komt indringend over op mij. Hier en daar kunnen formuleringen wel scherper en meer to the point geschreven worden. Het geheel lijkt op het eerste gezicht te gaan over een treurig einde van een liefde, maar de haai, de deur die dichtslaat, dorheid die niet dor genoeg is, en zelfs Jezus die uit zijn kribbe valt, geven een spannend contrast aan de rust van de liefde die er ooit was."

30 november -1

Katrijn Van Bouwel woont in Bertem en studeerde communicatiewetenschappen en filosofie. Ze debuteerde in 2016 met De muze en het meisje, een zintuiglijke ode aan het menselijk lichaam, aan de liefde en aan de eeuwigheid. Tijdens het 'Debutantenbal' op de Schrijfdag op 25 maart in het Felix Pakhuis komt ze, samen met Meltem Halaceli en Annemie Heselmans, spreken over haar werk.

Katrijn Van Bouwel kiest deze week 'Misselijk' van Dominique Minten als tip van de week.

"Een tekst als een gedachtenstroom, waarin je verdrinkt en je wanhopig vastklampt aan wrakhout van woordvondsten, om dan weer meegesleurd te worden. Een leesoog ziet het meteen: een tekst zonder leestekens, punten noch komma’s, dat is ademhalen, erin duiken en hopen dat je ongehavend de overkant bereikt. Het risico met zo’n schrijfstijl is dat je de lezer kwijtraakt in hermetische associaties, dat het niet naar de keel grijpt, maar gedachten doet afdwalen. Dat het gebrek aan structuur en het drammerige doet verslikken. Het fragment vermijdt deze valkuil, en struikelt zich een weg door ons lijf. Door slimme woordspelingen (hand in hand - handengeklap / zinnen-onzin / mis gelijk in misselijk)  blijf je erbij, word je weer even op een ander niveau geprikkeld, waardoor het wervelen en verzuipen daarna des te adembenemender is. Steeds weer. Een draaikolk van woorden. Hoe schoonheid, spitsvondigheid en tristesse elkaar versterken. De smeekbede op het einde laat de lezer verslagen achter.

Als begin van een roman is zo’n stream of consciousness  enorm veelbelovend. Langer dan dit fragment hoeft het ook niet te duren. Maar door de manier waarop de woorden zich onhoudbaar aan ons opdringen, hebben we als lezer meteen voeling met het ik-personage. Want wie viel er niet, ooit, ten prooi aan herinneringen en liefdesverdriet, aan flarden geschoten, met te weinig handen om de wondes te stelpen. Een spiegel met een barst in, zoals ook wij."

Katrijn Van Bouwel kiest deze week 'Misselijk' van Dominique Minten als tip van de week.

Tip van de week: Ko de Laat
30 november -1

Ko de Laat heeft een oeuvre dat o.a. twintig dichtbundels en een verhalenbundel omvat. Hij is (mede-)auteur van diverse theaterproducties, zowel muziektheater als toneel. Zijn liedteksten werden bekroond bij het Amsterdams Kleinkunst Festival (vijf teksten in vier edities) en vorig jaar nog bij Liefde voor Lyriek. Ook behaalde hij in diverse poëziewedstrijden prijzen en ereplaatsen. Op Facebook bouwt hij momenteel aan een lange reeks autobiografische verhalen.

Hij kiest 'Kampvuur en avondrood' van Ans DB als tip van de week.

"Dit verhaal heeft geen uitgesproken literaire pretentie, maar het is wel trefzeker. Anekdotes over prille liefdesgevoelens in deze leeftijdsfase lees je vaak, maar de opbouw en de schrijfstijl van dit verhaal maken dat je meegaat met het hoofdpersonage aan het kampvuur en haar ook een goede afloop gunt. Het sfeerbeeld en de personages zijn effectief beschreven, zonder opsmuk, precies genoeg. Elk karakter komt genoeg tot leven om er een beeld bij te hebben. Het contrast tussen de innerlijke gevoelens van het meisje en haar ogenschijnlijke houding is zeer herkenbaar en daardoor ook geestig. Daarnaast is Ans DB sterk in het omschrijven van zaken die eigenlijk nauwelijks te omschrijven zijn, maar die je wel direct herkent in haar bewoordingen. Zoals die fonkeling in de ogen van Bram ‘zo eentje die je niet zo heel  vaak in je leven in jongensogen tegenkomt’. En hoe Leen een arm om de verteller heen slaat: ‘half plagend, half troostend’. Kortom: voor mij is dit een voorbeeld van een verhaal met een meerwaarde, die de obligate anekdotiek vlot overstijgt."

Deze pagina is enkel toegankelijk op een groter scherm.

Home