Alle nieuwsberichten

Terug naar de homepage

Tip van de week: 'Goud' van Elfi Vandenabeele
28 februari 2018

Elbert Gonggrijp begon in 1981 met het schrijven van gedichten. In het begin geïnspireerd door het werk van Rutger Kopland. Later ontwikkelde hij zijn eigen persoonlijke stijl. Nu schrijft hij als beschouwer vanuit het wezen van de natuur, de mens, de liefde en ‘schildert’ hij met woorden. Hij publiceerde verschillende bundels. Zijn werk is te lezen op natuurgedichten.blogspot.nl.

Hij kiest deze week 'Goud' van Elfi Vandenabeele als tip van de week.

"Poëzie schrijven is mijn lust en mijn leven; ik zie poëzie als ademen en een wordt vervolgd. Daarom heb ik me gefocust op de gedichten die op deze site staan. Het gedicht 'Goud' van Elfi Vandenabeele sprak mij meteen aan en wel om volgende redenen:

1.     De schijnbare eenvoud waarmee ze teder de liefde beschrijft.

2.     Het vermijden van grote woorden die snel tot een cliché 
        kunnen leiden.

3.     De evenwichtige opbouw van het geheel.

4.     Het gewaagde afbreken van sommige zinnen, een stijl die ook ik
        gebruik. Het laat de werkelijke betekenis over aan de verbeelding van de lezer.

5.     Het mooie spel met spreken en zwijgen.

6.     Het sterke begin van de eerste strofe: "Leg woorden op mijn lippen/
        verzegel ze zodat ik ze alleen/in jouw oor fluisteren kan./Alleen 
        als wij de wereld heel even//vergeten." Herhaling is hier niet 
        storend en benadrukt de boodschap. De laatste zin die overgaat 
        in de tweede strofe is ijzersterk!

7.     De prachtige lichtheid in dit gedicht. 

Dat smaakt naar meer. Ik hoop nog veel van Elfi te lezen."

Tip van de week: 'Roodkapje' van Kathleen
21 februari 2018

Auteur Wally De Doncker is gepassioneerd door kinder- en jeugdliteratuur. Zijn boeken zijn wereldwijd vertaald en bewerkt voor kortfilm en theater. Zijn filosofische boeken trekken geregeld de aandacht van de internationale pers. Wally is sedert 2014 president van IBBY, International Board on Books for Young People, een wereldwijd netwerk dat zich inzet voor leesbevordering en geletterdheid. Wally De Doncker is de eerste Belg die deze functie bekleedt. IBBY organiseert o.a. de Wereldkinderboekendag en de Hans Christian Andersen Award. Jaarlijks zet IBBY wereldwijd miljoenen kinderen aan het lezen.

Hij kiest, 'Roodkapje' van Kathleen als tip van de week.

"Roodkapje greep me meteen aan. Je moet als auteur verdomd veel lef hebben om naast de talloze versies van dit duizendjarig sprookje die al bestaan, nog een nieuwe versie te durven verzinnen. Roodkapje is meestal een lief kind dat om haar deugden door iedereen wordt bemind, maar de schrijfster weet hier een opstandig en vinnig meisje neer te zetten. Roodkapje houdt zelfs niet van haar grootmoeder, stel je voor? Dit Roodkapje wist van begin tot eind te boeien. Benieuwd naar een vervolg hierop.

Belangrijke opmerking: bij het eerste woord pakt de auteur uit met een spellingsfout: 'moeder's argwaan'. Als het grondwoord op een medeklinker eindigt, wordt de bezits-s eraan vast geschreven. Taalkundig correct is dus: moeders argwaan. Spelfouten in de eerste paar zinnen schenken een manuscript bij een uitgever meestal direct een enkele reis richting prullenbak, of het geheel gaat ongelezen retour. Probeer spelfouten dus altijd te vermijden."

Tip van de week: 'Zitplaats' van Felix Sandon
14 februari 2018

Jelle Van Riet is freelance journaliste, specialisatie literatuur. Ze schrijft voor De Standaard, wordt vaak gevraagd als gastvrouw en interviewster op het podium en zetelt in de jury’s van de ECI Literatuurprijs en van de ANV Debutantenprijs. Zelf publiceerde zij En God schiep de man, een intrigerend en geestig verslag van een zoektocht naar de mooiste man ter wereld. 

Zij kiest 'Zitplaats' van Felix Sandon als tip van de week.

"Op deze site gezien worden, is niet eenvoudig. De woorden – naakt – moeten zien te verleiden, zich weten te onderscheiden van nog meer woorden. Felix Sandon wist mij al heel snel naar zijn 'Zitplaats' op de trein te lokken en kon me vervolgens met heel weinig woorden een heel leven opdienen. Al in de eerste zin vindt een ontmoeting plaats, nog wel met iemand die helemaal uit Oekraïne naar hier is gekomen, de liefde achterna. En toen? En toen? Als lezer moet je gewoon het vervolg kennen. Nauwelijks enkele zinnen later heeft Sandon het verhaal van de Oekraïense al helemaal rond. Wat nu? Hij voert de vrouw opnieuw op en nog wel op dezelfde plek, maar ditmaal is zij vermomd als een jonge vrouw uit… Rwanda! Vanaf dat moment is de lezer helemaal weerloos, ten prooi gevallen aan nieuwsgierigheid. Het gaat hier duidelijk niet om het zoveelste dunne liefdesgeschiedenisje.

Aan de taal an sich moet Sandon nog schaven (de tekst bevat taalfoutjes en het kan soms preciezer en eleganter), maar hij heeft weinig woorden nodig om een groot en intrigerend verhaal te maken over migranten, over gebroken dromen en over de veerkracht van mensen om steeds weer nieuwe dromen te kiezen. Tot zij zelf verdwijnen."

Tip van de week: 'In de duinen van Zeeland' van Antony Samson
7 februari 2018

Jan Ducheyne heeft al meer dan twintig jaar podiumervaring in binnen- en buitenland. Een rasechte dichter. Samen met een aantal straffe muzikanten vormt hij de groep Jan Ducheyne & Noodzakelijk Kwaad, die garant staat voor een virtuoos vuurwerk in combinatie met bijtende, buitelende, ritmisch van het blad afdansende teksten. Geregeld draait Jan plaatjes op o.a. literaire evenementen onder het pseudoniem Monsieur Le Sélecteur. Hij is ook stalmeester van de Sprekende Ezels in Brussel, een experimenteel laagpodium voor alles met en door woord. Stijn Vranken is de bezieler en gastheer van de Leuvense Sprekende Ezels. Op 12 februari is de eerstvolgende editie in café Libertad.

Hij kiest voor de tekst 'In de duinen van Zeeland' van Antony Samson als tip van de week.

"De tekst van Antony Samson greep mij meteen vast. In de eerste alinea lijkt er niets onheilspellend aan de hand. Je voelt echter wel direct de spanning, iets dat in de lucht hangt. Het beeld van de douchende vrouw in combinatie met de herinnering zorgt ervoor dat je als lezer de band tussen de beide personages wilt kennen. In de laatste alinea wordt het duidelijk dat de protagonist van dit verhaal wellicht niet door de douchende vrouw is uitgenodigd. De bedwelmde hond, de whisky, de handschoenen... doen een alarm afgaan in je hoofd. Het valt niet op, maar het zijn de kleine details, zoals het recht hangen van dat schilderij en de terloopse opmerking over het geluk met de labrador, die de spanning opbouwen. 

Een kleine taalkundige correctie, het is niet de kader maar wel 'het kader'. Maar dat is een detail, het is gewoon zo dat je op het einde van de tekst tevergeefs probeert of je het vervolg kunt lezen. Maar de deur blijft vooralsnog gesloten. Zeer benieuwd naar het vervolg en ik kan mij niet anders voorstellen dan dat dit bij iedereen die dit leest het geval zal zijn. Dit is slechts het begin van een verhaal waar ik in dezelfde stijl (dat oog voor detail, die minutieus uitgekozen woorden, perfect neergezette observaties, die spanning) het vervolg, de geschiedenis en de al dan niet tragische afloop van wil kennen. En daar kan enkel Antony Samson voor zorgen."

 

Foto door Johan Jacobs

Tip van de week: ‘De 500 rijkste personen werden 23% rijker & Uitnodiging Windsors aan de Obama’s zou de woede van Trump opwekken’ van Nils Geylen
31 januari 2018

Frank Keizer is dichter en redacteur. Zijn bundel Onder normale omstandigheden verscheen in 2016 bij Uitgeverij Polis. Hij woont in Brussel, maar is ook vaak te vinden in Amsterdam en staat geregeld op podia, van Londen tot Leeuwarden en van India tot Italië. Hij is redacteur bij nY, website en tijdschrift voor literatuur, kritiek & amusement, en bij het online no budget tijdschrift Samplekanon, waar hij mede-oprichter van is en dat in 2018 bekroond werd met de Lokienprijs.

Hij kiest voor ‘De 500 rijkste personen werden 23% rijker & Uitnodiging Windsors aan de Obama’s zou de woede van Trump opwekken’ van Nils Geylen als tip van de week.

"Zijn gedicht ‘De 500 rijkste personen werden 23% rijker & Uitnodiging Windsors aan de Obama’s zou de woede van Trump opwekken’ wijkt in vorm en opzet af van veel poëzie, maar je merkt aan alles dat er voor de dichter geen andere keus is dan het zo te schrijven. De maatschappelijke werkelijkheid van desintegratie, groeiende ongelijkheid en politieke en existentiële uitholling leidt tot een gebroken lyriek. Tot een ik dat wanhopig aan het woord probeert te komen en niet overstemd wil worden door het lawaai. Het zoeken van een nieuwe lyriek in die kapotte taal en wereld is wat dit gedicht zo spannend maakt."

Tip van de week: 'Ik groei naar licht' van Tom Veys
24 januari 2018

Frans A. Brocatus publiceerde zeven dichtbundels waarvan verschillende gedichten in de prijzen vielen. In 2014 debuteerde hij als romanschrijver bij uitgeverij Xanten in Utrecht. Brocatus gaf al poëziecursussen voor Creatief Schrijven vzw en het AuteursAtelier. Hij is volop bezig aan nieuw werk. Benieuwd? Check zijn website: www.fransbrocatus.nl.

"Poëzie moet mij verrassen, bij de keel grijpen, even op het verkeerde been zetten en dan weer terug, beelden laten kantelen en ze dan weer recht zetten. Ik las de gedichten 'waterkansen' en 'ik groei naar licht' van Tom Veys. Kiezen is altijd (een beetje) verliezen. Ik hou van de omgekeerde wereld die Tom Veys oproept in een paar eenvoudige beelden. Het gedicht is geïnspireerd op een foto van Peter Carly. Maar die foto hoeft er voor mij helemaal niet bij. Tom Veys draait de spiegel om, laat het raam kijken. En ja, er is iemand die alle rook laat verdwijnen. 'Alle' is veel, vind ik, maar het is hem vergeven. Het gedicht is vervuld van klaarheid en lichtheid. Voor mij is het een subliem liefdesgedicht. De 'jij' heeft geen naam, maar kijkt als het ware zoals het raam mee over de schouder van de dichter. Het ontbreken van interpunctie en hoofdletters maakt de beelden vloeibaar. Het taalgebruik is eenvoudig. De kracht schuilt in de stilstand, als een foto, die door de dichter in een paar pennentrekken opgeroepen wordt. Hier spreekt een dichter van wie we nog gaan lezen, horen en zien!"

 

Europese wedstrijd Flitsverhaal
19 januari 2018

Creatief Schrijven vzw en The European Association of Creative Writing Programmes zijn op zoek naar jouw verhaal over Europa. 

Waaraan denk jij als je 'Europa' hoort? Ploppen er duizend-en-één mooie beelden op of toch eerder een triest gevoel? Schrijf het op en laat je vakantieliefde in Spanje heropleven, jouw beeld over de vluchtelingscrisis verandering teweeg brengen of pen jouw ideaal weekendje Brussel neer en wie weet val jij in de prijzen. Als je wint, ontvang je naast een weekendje Brussel ook een geldprijs van maar liefst € 600. Deelnemen doe je hier.

Tip van de week: '1 centimeter breed, 3 millimeter diep' van a little bit of soap
17 januari 2018

Marjolein Pottie illustreert sinds 1995 kinderboeken. Zoekboeken vol verhalen zonder woorden, kartonboekjes met weinig woorden, leesboeken met korte woordjes voor kinderen die net leren lezen en prentenboeken met lange voorleeszinnen. Het liefst probeert ze telkens nieuwe technieken uit.

Marjolein kiest '1 centimeter breed, 3 millimeter diep' van a little bit of soap als tip van de week.

"Een oudere tekst, maar de site leent zich ertoe om snel de weg en vooral de tijd kwijt te raken. Om een onduidelijke reden doet de titel me meteen aan iets lichamelijks denken. Misschien een zelf toegebrachte wonde, een afgekloven nagel...? Het blijkt om een frons te gaan. Laat verrimpelen nu net een zeer recente fascinatie zijn. Ik ben omringd door mensen die het afgelopen jaar vijftig werden. Plots is hun gezicht gestreept, soms horizontaal, vaak horizontaal tussen de ogen. Een geconcentreerde of boze blik blijft permanent gegrift. Dus ik las verder, en ben blij dat niet enkel het onderwerp mij interesseert, maar dat de column ook goed geschreven is.

Iemand die meninkjes in een zin samen met wereldvrede gebruikt, heerlijk. Het woord 'Klingon' moet ik opzoeken, Star Trek ken ik alleen van naam. De afbeeldingen van de fictieve humanoïde soort brengen geen uitsluitsel of de drie millimeter diepe centimeter horizontaal of verticaal over het voorhoofd van de auteur loopt. Hij of zij is geboren met de frons. Zo'n gezichten ken ik ook, ontdekte ik sinds ik terug portretten teken. 

Deze tekst slaagde erin mij te doen fronsen, mij vijf keer gin-tonic te laten zeggen en één keer cheese, mij te doen voelen aan mijn voorhoofd en te doen besluiten dat ik de komende jaren niet meer boos, verbaasd, bang, triest mag zijn (lachrimpels zijn welkom). Er zijn niet veel teksten die dat doen.
Lezen en uittesten!"

Tip van de week: 'Ik was op weg naar huis' van Joke Thiry
9 januari 2018

Peter Weyns is redactielid van het kersvers Turks/Nederlandse literair tijdschrift AkrostişIn het verleden schreef hij voor bladen als De Nieuwe Maand en Samenleving en PolitiekBij Akrostiş staat hij mee in voor ‘Writers Coaching’ dat onbekend literair talent met cultureel-diverse roots begeleidt naar publicatie. In 2016 verscheen van hem in Ankara de roman İkinci Hendek (Tweede Loopgraaf). Hij werkt actief met vluchtelingen rond taal.

Hij kiest deze week 'Ik was op weg naar huis' van Joke Thiry als tip van de week.

"Ik kies als tip het zeer kort verhaal 'Ik was op weg naar huis' van Joke Thiry: “Sterk. Niet zozeer omwille van de dramatische inhoud, maar omdat Joke Thiry er feilloos in slaagt om vlot over dingen te schrijven die er volgens mij toedoen. Zij laat de ik-persoon heel nauwkeurig kijken en denken. Enkele krachtige overwegingen, een paar fundamentele vragen, een hoopgevende boodschap… in welgeteld negen zinnen. Je moet het maar doen. Straf, ja, straf!”

Tip van de week: 'Schrijfjeuk' van Fatiha Berrazi
20 december 2017

Mark van Tongele is dichter en schrijver van scenario’s en teksten voor diverse video- en multimediaprojecten. Volgens Paul Demets is van Tongele ‘de componist met het ruimste klankregister onder de Vlaamse dichters’.
In juni 2017 verscheen zijn nieuwe dichtbundel De loeiende tier. Een bundel waarin volgens Atlas Contact de poëzie tekeer gaat als een storm voor de kust van Oostende.

Hij kiest deze week 'Schrijfjeuk' van Fatiha Berrazi als tip van de week.

"Mijn aandacht bleef een ogenblik hangen bij het gedicht 'Schrijfjeuk' van Fatiha Berrazi. Het spreekt van een levenshouding waarin het poëtische een existentiële plaats krijgt: 'eten en drinken'; de laatste regel ervan: 'het buiten de lijntjes kleuren maakt gelukkig' getuigt van een naar hoop reikende visie, open voor het onverwachte, ondanks de tegenslag die dromen velt, menselijk niet onaardig toch?"

 

Deze pagina is enkel toegankelijk op een groter scherm.

Home