Alle nieuwsberichten

Terug naar de homepage

Tip van de dag: Saskia De Coster
31 oktober 2013

Tijdens de Boekenbeurs kiest elke dag een literair coryfee de tekst van de dag.

Schrijfster Saskia De Coster publiceerde reeds zes romans. Haar laatste boek heet 'Wij en ik.'

 

 

Saskia koos voor Een dag als een ander, een tekst van Meneer Jacques.

 

 

Maak kans op een speeddate met schrijvers en specialisten uit het boekenvak
30 oktober 2013

Tijdens de Boekenbeurs houden schrijvers en specialisten uit het boekenvak dit platform extra goed in de gaten. O.a. auteurs Saskia De Coster, Marnix Peeters, Daniel Billiet en David Troch, uitgever Rudy Vanschoonbeek, boekhandelaar Bart Van Aken en Guillaume Van der Stighelen kiezen op een bepaalde dag hun favoriete tekst uit alle inzendingen die gepost werden op dit platform. Kiezen zij jouw tekst? Dan verschijnt jouw naam en tekst als ‘tip van de dag’ op deze homepage en ben je op 11 november om 13.30u welkom op de Boekenbeurs voor een speeddate met eerdergenoemde specialisten uit het boekenvak. Grijp je kans en maak nu je profiel aan.

Schrijfkansen
29 oktober 2013

Je kunt ook deelnemen aan schrijfuitdagingen, opdrachten of wedstrijden. Onder de noemer 'kansen' verzamelen we een reeks mogelijkheden om je schrijftalent aan te scherpen.
Op dit moment hebben we onder meer de volgende schrijfkansen in de aanbieding: BeeldExpress, Liefde voor Lyriek en een schrijfuitdaging uit VERZIN.

30 november -1

Meltem Halaceli is een Nederlandse schrijfster en Midden-Oostenexpert van Arabisch-Turkse afkomst. Halaceli studeerde Arabische taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. In december 2015 kwam haar debuut uit, getiteld: De vergeten geschiedenis van mijn grootvader Sulayman Hadj Ali’. Het boek werd lovend ontvangen. Meltem Halaceli komt naar de Schrijfdag op 25 maart. Koop je tickets nu op schrijfdag.be

Zij kiest vandaag 'Er vloog een meeuw in haar keel' van Sara Greet als tip van de week.

"Ik schreef een boek over mijn familiegeschiedenis dat parallel loopt met de ontstaansgeschiedenis van Turkije en het Midden-Oosten. Inmiddels ben ik aan het nadenken over ideeën voor een tweede boek. Het prozaïsch gedicht van Sara spreekt mij aan omdat deze over de sporen van een liefde gaat. Een thema dat mij ook bezighoudt. Zonder precies te beschrijven wat zich heeft afgespeeld tussen haar en hem, beschrijft Greet op meeslepende wijze met behulp van kleuren, seizoenen en stilte heel mooi hoe diep de liefde eerst was en hoe verstikkend de leegte erna. De eerste alinea vind ik daarom ook ijzersterk. De benauwdheid van de nachtmerrie over de meeuw komt indringend over op mij. Hier en daar kunnen formuleringen wel scherper en meer to the point geschreven worden. Het geheel lijkt op het eerste gezicht te gaan over een treurig einde van een liefde, maar de haai, de deur die dichtslaat, dorheid die niet dor genoeg is, en zelfs Jezus die uit zijn kribbe valt, geven een spannend contrast aan de rust van de liefde die er ooit was."

30 november -1

Katrijn Van Bouwel woont in Bertem en studeerde communicatiewetenschappen en filosofie. Ze debuteerde in 2016 met De muze en het meisje, een zintuiglijke ode aan het menselijk lichaam, aan de liefde en aan de eeuwigheid. Tijdens het 'Debutantenbal' op de Schrijfdag op 25 maart in het Felix Pakhuis komt ze, samen met Meltem Halaceli en Annemie Heselmans, spreken over haar werk.

Katrijn Van Bouwel kiest deze week 'Misselijk' van Dominique Minten als tip van de week.

"Een tekst als een gedachtenstroom, waarin je verdrinkt en je wanhopig vastklampt aan wrakhout van woordvondsten, om dan weer meegesleurd te worden. Een leesoog ziet het meteen: een tekst zonder leestekens, punten noch komma’s, dat is ademhalen, erin duiken en hopen dat je ongehavend de overkant bereikt. Het risico met zo’n schrijfstijl is dat je de lezer kwijtraakt in hermetische associaties, dat het niet naar de keel grijpt, maar gedachten doet afdwalen. Dat het gebrek aan structuur en het drammerige doet verslikken. Het fragment vermijdt deze valkuil, en struikelt zich een weg door ons lijf. Door slimme woordspelingen (hand in hand - handengeklap / zinnen-onzin / mis gelijk in misselijk)  blijf je erbij, word je weer even op een ander niveau geprikkeld, waardoor het wervelen en verzuipen daarna des te adembenemender is. Steeds weer. Een draaikolk van woorden. Hoe schoonheid, spitsvondigheid en tristesse elkaar versterken. De smeekbede op het einde laat de lezer verslagen achter.

Als begin van een roman is zo’n stream of consciousness  enorm veelbelovend. Langer dan dit fragment hoeft het ook niet te duren. Maar door de manier waarop de woorden zich onhoudbaar aan ons opdringen, hebben we als lezer meteen voeling met het ik-personage. Want wie viel er niet, ooit, ten prooi aan herinneringen en liefdesverdriet, aan flarden geschoten, met te weinig handen om de wondes te stelpen. Een spiegel met een barst in, zoals ook wij."

Katrijn Van Bouwel kiest deze week 'Misselijk' van Dominique Minten als tip van de week.

Tip van de week: Ko de Laat
30 november -1

Ko de Laat heeft een oeuvre dat o.a. twintig dichtbundels en een verhalenbundel omvat. Hij is (mede-)auteur van diverse theaterproducties, zowel muziektheater als toneel. Zijn liedteksten werden bekroond bij het Amsterdams Kleinkunst Festival (vijf teksten in vier edities) en vorig jaar nog bij Liefde voor Lyriek. Ook behaalde hij in diverse poëziewedstrijden prijzen en ereplaatsen. Op Facebook bouwt hij momenteel aan een lange reeks autobiografische verhalen.

Hij kiest 'Kampvuur en avondrood' van Ans DB als tip van de week.

"Dit verhaal heeft geen uitgesproken literaire pretentie, maar het is wel trefzeker. Anekdotes over prille liefdesgevoelens in deze leeftijdsfase lees je vaak, maar de opbouw en de schrijfstijl van dit verhaal maken dat je meegaat met het hoofdpersonage aan het kampvuur en haar ook een goede afloop gunt. Het sfeerbeeld en de personages zijn effectief beschreven, zonder opsmuk, precies genoeg. Elk karakter komt genoeg tot leven om er een beeld bij te hebben. Het contrast tussen de innerlijke gevoelens van het meisje en haar ogenschijnlijke houding is zeer herkenbaar en daardoor ook geestig. Daarnaast is Ans DB sterk in het omschrijven van zaken die eigenlijk nauwelijks te omschrijven zijn, maar die je wel direct herkent in haar bewoordingen. Zoals die fonkeling in de ogen van Bram ‘zo eentje die je niet zo heel  vaak in je leven in jongensogen tegenkomt’. En hoe Leen een arm om de verteller heen slaat: ‘half plagend, half troostend’. Kortom: voor mij is dit een voorbeeld van een verhaal met een meerwaarde, die de obligate anekdotiek vlot overstijgt."

2017-05-17
30 november -1

Mira Bertels is muzikante en liedschrijfster. Ze bracht onder de naam 'Mira' vier albums uit met Nederlandstalige pop/kleinkunst. Haar lied 'In De Fleur’ staat al tien jaar in de 100 op1 lijst van Radio 1, de lijst van beste Belgische platen. Mira werkt ook vaak mee aan muziektheaterproducties, als auteur, componist, muzikant en actrice. Ze zetelde ook in de jury voor schrijfkans 'Liefde voor Lyriek'. Als jij hieraan deelnam, hou azertyfactor morgen in de gaten, want dan onthullen we de winnaar!

Mira kiest deze week 'Struikelen' van Katrin Van de Velde als tip van de week.

"Katrin Van de Velde opent met een kanjer van een zin. Je staat als lezer meteen mee in dat donkere huis, in die slapeloze nacht. De tekst is geschreven in een feilloos ritme, waar ik aan bleef hangen. Pas bij een tweede leesbeurt ging mijn focus meer naar de inhoud. Op subtiele wijze wordt het anekdotische met het filosofische verbonden. In een heldere, geloofwaardige schrijfstijl worden ogenschijnlijk banale gebeurtenissen -een slapeloze nacht, een wandeling- kapstokken voor existentiële twijfels. De geur van koeienstront en het losgekomen bh-bandje; het zijn details die triviaal lijken, maar ze vertellen in dit stukje meer over vergankelijkheid dan alle grootspraak ter wereld. Van de Velde benoemt weinig, ze suggereert. Tussen de lijnen lees ik een voorzichtige samenvatting van mens-zijn. Een impressie van wat het betekent om als niet-wetend wezen in de wereld te staan. We kunnen proberen grip te krijgen op ons leven maar we hebben uiteindelijk weinig zelf in de hand. We kunnen ons er hoogstens van vergewissen dat we er nog zijn, dat ons hart nog klopt, en wij nog steeds al twijfelend bestaan. En af en toe, in (dag)dromen, kunnen we ons 'licht als de pluis van een paardenbloem' voelen. Poëtisch proza dat herkenbaar is, zonder een bepaald mysterie te verliezen."

 

30 november -1

Van dichter, cineast, rolmodel Jess De Gruyter verschenen twee dichtbundels bij het PoëzieCentrum: I thought we just left that party (2005) en It was a boring conversation anyway (2007) en een bundel bij uitgeverij het balanseer: Zo meteen gaat deze kogel een hoop rotzooi aanrichten (2015). Zijn teksten werden gepubliceerd in verschillende tijdschriften zoals De Brakke Hond en Deux Ex Machina en vrolijkte verschillende bloemlezingen op. Naast dichter is Jess De Gruyter fulltime cameraman/monteur/videast. Hij maakte o.a. promovideo’s voor Naft voor Woord, het BK en EK Poetry Slam en ook voor dichtbundels van o.a. Andy Fierens en Maarten Inghels.

Hij kiest deze week het gedicht 'Als Peter Holvoet-Hanssen gedichten à la Paul Van Ostaijen schrijft, ga ik, Rhea van der Vloet, dat ook proberen'' van de hand van Rhea van der Vloet.

"Om te beginnen, de titel. Ik hou van lange titels, zeker als ze geestig en spitsvondig zijn. Toen ik begon te kuieren tussen de honderden op deze site verzamelde gedichten (titels) schoot deze er zo uit! Mijn belangstelling was onmiddellijk gewekt. Met luchtige oneliners als: 

'keep it cool  

houdt toch

 je smoel

 nu niet memmen

vlug gaan zwemmen'

was ik snel gewonnen. Ik hou meer van de betere rijmelarij, dan van al te romantische of hoogdravende verzen. Moedig is ook dat Rhea niet enkel Van Ostayen naar de kroon steekt, maar tevens Peter Holvoet-Hanssen. Zoeken naar een komische insteek om je te meten met de Groten, il faut le faire

'pompompom

pomperepom

pom pomperiepom'

de tekst dondert en ratelt vrolijk verder langs

'een kus

zachte lippen

billen (die)

op het ritme

naar boven en onder willen'

 Wat rijmelarij natuurlijk nog interessanter maakt is een zekere droevige/donkere ondertoon die in deze verzen alvast lekker sluimert:

'haar kroost is ze kwijt

vandaar verdriet en spijt'

Boem paukeslag! Vergeet zeker niet om ook de tientallen andere gedichten van Rhea op deze site te checken!"

2017-10-18
30 november -1

Christophe Vekeman schreef onder meer de romans Een uitzonderlijke vrouwMarie en Hotel Rozenstok. Onder de titel Leven is werk zijn vele van de teksten verzameld die hij in De Morgen publiceerde. Hij is een van de meest gevraagde en gesmaakte schrijvers op Vlaamse en Nederlandse podia, waar hij voornamelijk poëzie brengt, gebundeld in Señorita’s en in Dit is geen slaapkamer meer nu. Volgend jaar ziet zijn nieuwe roman het licht, Mensen als ik. Momenteel tourt hij door Vlaanderen met de voorstelling ‘Open Geest XL’ van Te Gek!? Tijdens de Boekenbeurs is hij te gast op onze stand en kun je een exclusieve meet-en-greet met hem winnen. Doe mee aan de schrijfkans

Hij kiest deze week 'Schoonmoeder' van Le Claire.

"Wat de tekst ‘Schoonmoeder’ wat mij betreft zo sterk maakt, is dat de schrijver ervan erin slaagt een overtuigende ode te brengen aan iemand zonder in meligheid te vervallen, én dat hij onderwijl ook niet te beroerd is om zichzelf te kijk te zetten als een pesterig, laffig sujet, wat toch steeds mooi meegenomen is voor de lezer. Vooral het einde, echter, is prachtig, als de schoonmoeder in kwestie kunstig getypeerd wordt, niet als iemand die door het liefdesrumoer in de aanpalende kamer geïrriteerd, boos, afkeurend gestemd of van haar stuk zou kunnen geraken, maar er mogelijk wel door ‘in verlegenheid’ kan worden gebracht, het lieve mens. ‘In verlegenheid’: in deze twee mots justes schuilt de volle, eigenlijke kracht van dit verhaal."

Foto door Jonas Lampens

Tip van de week: David Troch
30 november -1

David Troch heeft wel eens een hekel aan hoofdletters. Hij heeft een indrukwekkende CV: hij won de Herman de Coninckprijs 2013 voor het Beste Gedicht, Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Troch publiceerde o.a. in Het Liegend KonijnPoëziekrantDe Gids en Deus Ex Machina. Hij werkte ook mee aan Meander, was redactielid van Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift en stond mee aan de wieg van Kluger Hans. David Troch is op dit moment coördinator Vorming bij Creatief Schrijven vzw en geeft op de Boekenbeurs de workshop Six Word Stories. Schrijf je nog snel in!

David Troch koos het verhaal 'Opruimen' van Sofie als tip van de week.

"Openingszinnen. Ik heb iets met openingszinnen. En zonder twijfel vele andere lezers met mij. Van meet af aan wil ik verrast en meegezogen worden. Dat effect heeft de eerste zin van 'Opruimen'. Bij het opruimen gooi je allerlei rotzooi weg, maar je oma? Heerlijke verrassing! Lekker ongewoon. Al zie ik Pipi Langkous het zo doen. De tweede zin vergroot de absurditeit alleen maar. Met overdrijvingen kun je in dit soort verhalen niet te veel overdrijven. Sofie trekt de lijn in het hele flitsverhaal dusdanig goed door dat ik haast geloof dat het allemaal waargebeurd is. Geloofwaardigheid, minstens net zo belangrijk als een openingszin die de lezer het verhaal inzuigt."

Deze pagina is enkel toegankelijk op een groter scherm.

Home