Alle nieuwsberichten

Terug naar de homepage

2017-05-17
30 november -1

Mira Bertels is muzikante en liedschrijfster. Ze bracht onder de naam 'Mira' vier albums uit met Nederlandstalige pop/kleinkunst. Haar lied 'In De Fleur’ staat al tien jaar in de 100 op1 lijst van Radio 1, de lijst van beste Belgische platen. Mira werkt ook vaak mee aan muziektheaterproducties, als auteur, componist, muzikant en actrice. Ze zetelde ook in de jury voor schrijfkans 'Liefde voor Lyriek'. Als jij hieraan deelnam, hou azertyfactor morgen in de gaten, want dan onthullen we de winnaar!

Mira kiest deze week 'Struikelen' van Katrin Van de Velde als tip van de week.

"Katrin Van de Velde opent met een kanjer van een zin. Je staat als lezer meteen mee in dat donkere huis, in die slapeloze nacht. De tekst is geschreven in een feilloos ritme, waar ik aan bleef hangen. Pas bij een tweede leesbeurt ging mijn focus meer naar de inhoud. Op subtiele wijze wordt het anekdotische met het filosofische verbonden. In een heldere, geloofwaardige schrijfstijl worden ogenschijnlijk banale gebeurtenissen -een slapeloze nacht, een wandeling- kapstokken voor existentiële twijfels. De geur van koeienstront en het losgekomen bh-bandje; het zijn details die triviaal lijken, maar ze vertellen in dit stukje meer over vergankelijkheid dan alle grootspraak ter wereld. Van de Velde benoemt weinig, ze suggereert. Tussen de lijnen lees ik een voorzichtige samenvatting van mens-zijn. Een impressie van wat het betekent om als niet-wetend wezen in de wereld te staan. We kunnen proberen grip te krijgen op ons leven maar we hebben uiteindelijk weinig zelf in de hand. We kunnen ons er hoogstens van vergewissen dat we er nog zijn, dat ons hart nog klopt, en wij nog steeds al twijfelend bestaan. En af en toe, in (dag)dromen, kunnen we ons 'licht als de pluis van een paardenbloem' voelen. Poëtisch proza dat herkenbaar is, zonder een bepaald mysterie te verliezen."

 

30 november -1

Van dichter, cineast, rolmodel Jess De Gruyter verschenen twee dichtbundels bij het PoëzieCentrum: I thought we just left that party (2005) en It was a boring conversation anyway (2007) en een bundel bij uitgeverij het balanseer: Zo meteen gaat deze kogel een hoop rotzooi aanrichten (2015). Zijn teksten werden gepubliceerd in verschillende tijdschriften zoals De Brakke Hond en Deux Ex Machina en vrolijkte verschillende bloemlezingen op. Naast dichter is Jess De Gruyter fulltime cameraman/monteur/videast. Hij maakte o.a. promovideo’s voor Naft voor Woord, het BK en EK Poetry Slam en ook voor dichtbundels van o.a. Andy Fierens en Maarten Inghels.

Hij kiest deze week het gedicht 'Als Peter Holvoet-Hanssen gedichten à la Paul Van Ostaijen schrijft, ga ik, Rhea van der Vloet, dat ook proberen'' van de hand van Rhea van der Vloet.

"Om te beginnen, de titel. Ik hou van lange titels, zeker als ze geestig en spitsvondig zijn. Toen ik begon te kuieren tussen de honderden op deze site verzamelde gedichten (titels) schoot deze er zo uit! Mijn belangstelling was onmiddellijk gewekt. Met luchtige oneliners als: 

'keep it cool  

houdt toch

 je smoel

 nu niet memmen

vlug gaan zwemmen'

was ik snel gewonnen. Ik hou meer van de betere rijmelarij, dan van al te romantische of hoogdravende verzen. Moedig is ook dat Rhea niet enkel Van Ostayen naar de kroon steekt, maar tevens Peter Holvoet-Hanssen. Zoeken naar een komische insteek om je te meten met de Groten, il faut le faire

'pompompom

pomperepom

pom pomperiepom'

de tekst dondert en ratelt vrolijk verder langs

'een kus

zachte lippen

billen (die)

op het ritme

naar boven en onder willen'

 Wat rijmelarij natuurlijk nog interessanter maakt is een zekere droevige/donkere ondertoon die in deze verzen alvast lekker sluimert:

'haar kroost is ze kwijt

vandaar verdriet en spijt'

Boem paukeslag! Vergeet zeker niet om ook de tientallen andere gedichten van Rhea op deze site te checken!"

2017-10-18
30 november -1

Christophe Vekeman schreef onder meer de romans Een uitzonderlijke vrouwMarie en Hotel Rozenstok. Onder de titel Leven is werk zijn vele van de teksten verzameld die hij in De Morgen publiceerde. Hij is een van de meest gevraagde en gesmaakte schrijvers op Vlaamse en Nederlandse podia, waar hij voornamelijk poëzie brengt, gebundeld in Señorita’s en in Dit is geen slaapkamer meer nu. Volgend jaar ziet zijn nieuwe roman het licht, Mensen als ik. Momenteel tourt hij door Vlaanderen met de voorstelling ‘Open Geest XL’ van Te Gek!? Tijdens de Boekenbeurs is hij te gast op onze stand en kun je een exclusieve meet-en-greet met hem winnen. Doe mee aan de schrijfkans

Hij kiest deze week 'Schoonmoeder' van Le Claire.

"Wat de tekst ‘Schoonmoeder’ wat mij betreft zo sterk maakt, is dat de schrijver ervan erin slaagt een overtuigende ode te brengen aan iemand zonder in meligheid te vervallen, én dat hij onderwijl ook niet te beroerd is om zichzelf te kijk te zetten als een pesterig, laffig sujet, wat toch steeds mooi meegenomen is voor de lezer. Vooral het einde, echter, is prachtig, als de schoonmoeder in kwestie kunstig getypeerd wordt, niet als iemand die door het liefdesrumoer in de aanpalende kamer geïrriteerd, boos, afkeurend gestemd of van haar stuk zou kunnen geraken, maar er mogelijk wel door ‘in verlegenheid’ kan worden gebracht, het lieve mens. ‘In verlegenheid’: in deze twee mots justes schuilt de volle, eigenlijke kracht van dit verhaal."

Foto door Jonas Lampens

Tip van de week: David Troch
30 november -1

David Troch heeft wel eens een hekel aan hoofdletters. Hij heeft een indrukwekkende CV: hij won de Herman de Coninckprijs 2013 voor het Beste Gedicht, Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Troch publiceerde o.a. in Het Liegend KonijnPoëziekrantDe Gids en Deus Ex Machina. Hij werkte ook mee aan Meander, was redactielid van Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift en stond mee aan de wieg van Kluger Hans. David Troch is op dit moment coördinator Vorming bij Creatief Schrijven vzw en geeft op de Boekenbeurs de workshop Six Word Stories. Schrijf je nog snel in!

David Troch koos het verhaal 'Opruimen' van Sofie als tip van de week.

"Openingszinnen. Ik heb iets met openingszinnen. En zonder twijfel vele andere lezers met mij. Van meet af aan wil ik verrast en meegezogen worden. Dat effect heeft de eerste zin van 'Opruimen'. Bij het opruimen gooi je allerlei rotzooi weg, maar je oma? Heerlijke verrassing! Lekker ongewoon. Al zie ik Pipi Langkous het zo doen. De tweede zin vergroot de absurditeit alleen maar. Met overdrijvingen kun je in dit soort verhalen niet te veel overdrijven. Sofie trekt de lijn in het hele flitsverhaal dusdanig goed door dat ik haast geloof dat het allemaal waargebeurd is. Geloofwaardigheid, minstens net zo belangrijk als een openingszin die de lezer het verhaal inzuigt."

Tip van de week: 'De 500 rijkste personen werden 23% rijker & Uitnodiging Windsors aan de Obama’s zou de woede van Trump opwekken'
30 november -1

Frank Keizer is dichter en redacteur. Zijn bundel Onder normale omstandigheden verscheen in 2016 bij Uitgeverij Polis. Hij woont in Brussel, maar is ook vaak te vinden in Amsterdam en staat geregeld op podia, van London tot Leeuwarden en van India tot Italië. Hij is redacteur bij nY, website en tijdschrift voor literatuur, kritiek & amusement, en bij het online no budget tijdschrift Samplekanon, waar hij mede-oprichter van is en dat in 2018 bekroond werd met de Lokienprijs.

Hij kiest voor het gedicht 'De 500 rijkste personen werden 23% rijker & Uitnodiging Windsors aan de Obama's zou de woede van Trump opwekken' van Nils Geylen als tip van de week.

"Zijn gedicht ‘De 500 rijkste personen werden 23% rijker & Uitnodiging Windsors aan de Obama’s zou de woede van Trump opwekken’ wijkt in vorm en opzet af van veel poëzie maar je merkt aan alles dat er voor de dichter geen andere keus is dan het zo te schrijven. De maatschappelijke werkelijkheid van desintegratie, groeiende ongelijkheid en politieke en existentiële uitholling leidt tot een gebroken lyriek. Tot een ik dat wanhopig aan het woord probeert te komen en niet overstemd wil worden door het lawaai. Het zoeken van een nieuwe lyriek in die kapotte taal en wereld is wat dit gedicht zo spannend maakt."

Tip van de week: 'De 500 rijkste personen werden 23% rijker & Uitnodiging Windsors aan de Obama’s zou de woede van Trump opwekken’ van Nils Geylen
30 november -1

Frank Keizer is dichter en redacteur. Zijn bundel Onder normale omstandigheden verscheen in 2016 bij Uitgeverij Polis. Hij woont in Brussel, maar is ook vaak te vinden in Amsterdam en staat geregeld op podia, van Londen tot Leeuwarden en van India tot Italië. Hij is redacteur bij nY, website en tijdschrift voor literatuur, kritiek & amusement, en bij het online no budget tijdschrift Samplekanon, waar hij mede-oprichter van is en dat in 2018 bekroond werd met de Lokienprijs.

Hij kiest 'De 500 rijkste personen werden 23% rijker & Uitnodiging Windsors aan de Obama’s zou de woede van Trump opwekken’ van Nils Geylen als tip van de week.

"Zijn gedicht ‘De 500 rijkste personen werden 23% rijker & Uitnodiging Windsors aan de Obama’s zou de woede van Trump opwekken’ wijkt in vorm en opzet af van veel poëzie, maar je merkt aan alles dat er voor de dichter geen andere keus is dan het zo te schrijven. De maatschappelijke werkelijkheid van desintegratie, groeiende ongelijkheid en politieke en existentiële uitholling leidt tot een gebroken lyriek. Tot een ik dat wanhopig aan het woord probeert te komen en niet overstemd wil worden door het lawaai. Het zoeken van een nieuwe lyriek in die kapotte taal en wereld is wat dit gedicht zo spannend maakt." 

Tip van de week: 'De 500 rijkste personen werden 23% rijker & Uitnodiging Windsors aan de Obama’s zou de woede van Trump opwekken' van Nils Geylen
30 november -1

Frank Keizer is dichter en redacteur. Zijn bundel Onder normale omstandigheden verscheen in 2016 bij Uitgeverij Polis. Hij woont in Brussel, maar is ook vaak te vinden in Amsterdam en staat geregeld op podia, van Londen tot Leeuwarden en van India tot Italië. Hij is redacteur bij nY, website en tijdschrift voor literatuur, kritiek & amusement, en bij het online no budget tijdschrift Samplekanon, waar hij mede-oprichter van is en dat in 2018 bekroond werd met de Lokienprijs.

Hij kiest 'De 500 rijkste personen werden 23% rijker & Uitnodiging Windsors aan de Obama’s zou de woede van Trump opwekken' van Nils Geylen als tip van de week.

"Zijn gedicht ‘De 500 rijkste personen werden 23% rijker & Uitnodiging Windsors aan de Obama’s zou de woede van Trump opwekken’ wijkt in vorm en opzet af van veel poëzie maar je merkt aan alles dat er voor de dichter geen andere keus is dan het zo te schrijven. De maatschappelijke werkelijkheid van desintegratie, groeiende ongelijkheid en politieke en existentiële uitholling leidt tot een gebroken lyriek. Tot een ik dat wanhopig aan het woord probeert te komen en niet overstemd wil worden door het lawaai. Het zoeken van een nieuwe lyriek in die kapotte taal en wereld is wat dit gedicht zo spannend maakt." 

 

Tip van de week: 'De 500 rijkste personen werden 23% rijker & Uitnodiging Windsors aan de Obama’s zou de woede van Trump opwekken' van Nils Geylen
30 november -1

Frank Keizer is dichter en redacteur. Zijn bundel Onder normale omstandigheden verscheen in 2016 bij Uitgeverij Polis. Hij woont in Brussel, maar is ook vaak te vinden in Amsterdam en staat geregeld op podia, van Londen tot Leeuwarden en van India tot Italië. Hij is redacteur bij nY, website en tijdschrift voor literatuur, kritiek & amusement, en bij het online no budget tijdschrift Samplekanon, waar hij mede-oprichter van is en dat in 2018 bekroond werd met de Lokienprijs.

Hij kiest 'De 500 rijkste personen werden 23% rijker & Uitnodiging Windsors aan de Obama’s zou de woede van Trump opwekken' van Nils Geylen als tip van de week.

"Zijn gedicht ‘De 500 rijkste personen werden 23% rijker & Uitnodiging Windsors aan de Obama’s zou de woede van Trump opwekken’ wijkt in vorm en opzet af van veel poëzie maar je merkt aan alles dat er voor de dichter geen andere keus is dan het zo te schrijven. De maatschappelijke werkelijkheid van desintegratie, groeiende ongelijkheid en politieke en existentiële uitholling leidt tot een gebroken lyriek. Tot een ik dat wanhopig aan het woord probeert te komen en niet overstemd wil worden door het lawaai. Het zoeken van een nieuwe lyriek in die kapotte taal en wereld is wat dit gedicht zo spannend maakt." 

30 november -1

 

 

Tip van de week: 'Stalkster' door het stille meisje
30 november -1

Sharah Pleumeekers is schrijver, schrijfdocent, redactielid van G. – het vernieuwde Gierik & NVT – en zorgt voor tekst, verhaal en spel in haar podiumgroep  d r i f t  (muziek- en danstheater); waar ze ook samen met denkers als Dirk De Wachter en Jean-Paul Van Bendegem een existentieel debat aangaat. Verder kun je haar ook inschakelen voor copywriting, editing, schrijfcoaching, workshops creatieve of dramatische expressie en zelfs zingevingbegeleiding. Ze lacht graag en hard, met de kleine en grote dingen: ‘Het leven is hopeloos, maar niet zó ernstig.’

Zij kiest ‘STALKSTER’ door ‘door het stille meisje’ als tip van de week.

‘Wat ik goed vind aan deze tekst, is dat hij vanuit een sterke drijfveer geschreven is. Misschien maar logisch ook, vanwege het thema. Ook net dat thema vind ik eens verrassend, verfrissend, taboe-doorbrekend. Wie geeft er zijn gekke obsessies graag openlijk toe? Zelfs deze schrijfster verschuilt zich achter haar (anonieme) pseudoniem van ‘door het stille meisje’. 
Schrijven doe je best vanuit een passie, een drive, een niet te stoppen woordenstroom, gestuurd door je emotie, gekanaliseerd door je ratio. Deze schrijfster begrijpt duidelijk de kunst om haar emotionele overdrive te kanaliseren in heldere zinnen. Soms zeg ik tegen mijn cursisten, vooral tegen hen die een te sterk ontwikkelde linker hersenhelft hebben en zichzelf te veel corrigeren: ‘Schrijf wat er op je buik ligt, op je lever, waar je ’s avonds niet van kan slapen, over dat wat je moét opschrijven of je zou er anders gek van worden.’ In deze opzet zou ons stille meisje helemaal geslaagd zijn. 
Binnen deze tijd  van sociale media en netwerken, is haar gevoel nog eens niet zo ver gezocht, het is zelfs zo dichtbij, dat het angstwekkend zou kunnen zijn. Velen zijn zomaar aan te spreken via Facebook. Klik. Een glimlach, alleen voor jou, voor in je portefeuille. 
Gelukkig is alle angst ook goed te relativeren en mag dit stille meisje wel onder haar pseudoniem uitkomen. Ze doet dat goed! Laat ons alle taboes op tafel leggen, ze eens goed bekijken, heel erg uitvergroten en er eens heel hard mee lachen, ze vooral niet te ernstig nemen.’

 

Deze pagina is enkel toegankelijk op een groter scherm.

Home