tweepoot

8 sep. 2016 · 0 keer gelezen · 1 keer geliket

Ik ben er niet uit …
Ik ben er niet over uit over of de zonnebril een optisch instrument is dan wel een modeaccessoire?
Gaat het om te zien of draag ik hem om gezien te worden?
Een ding is wel zeker: door mijn zonnebril ziet het straatbeeld er letterlijk en figuurlijk anders uit. Al is het maar dat ik als zonnebrildrager een duidelijker en scherper beeld krijg van wat uiteindelijk ondersteboven op mijn netvlies geprojecteerd wordt.
Voor mezelf denk ik dat beide functies van toepassing zijn, het esthetische en het functionele.
Waarom zou ik mezelf indertijd anders de vraag gesteld hebben welke zonnebril het beste bij mijn te groot hoofd zou passen?
Door mijn groot, breed, hoekig en vierkante Cowboy Henkachtige-tronie opteerde ik toen voor een groot ietwat afgerond ovalen montuur zodat mijn gelaatsuitdrukking wat verzacht werd.
Ik liet me voor deze keuze bijstaan door een optieker en sloeg de raad van mijn partner (zij moet er per slot van rekening het meest op liggen staren) niet achteloos in de wind.
Maar, waarheid en zelfkennis heeft zijn recht en het hoeft gezegd: van een aap maak je geen chimpansee.
Voor de keuze van mijn zonnebril ging ik niet over één nacht ijs.
Neen het was een doordachte, weloverwogen beslissing waaraan wel wat denk-en overwegingswerk vooraf ging.
Door mij te onderwerpen aan dit doorgedreven keuze-en beslissingsproces was cognitieve dissonantie uitgesloten.
Mijn bril was mijn bril. Een deel van mezelf. Een kers van de taart. Het verschil tussen zien en gezien worden.

Toen ik vanmorgen nog slaapdronken achter het stuur van mijn auto neerplofte om te richting werk te begeven … dan moet het gebeurd zijn. Was het de onrustige nacht, waren het de gedachten die al afdwaalden naar de spannende werkdag, of was het de hectische chaos die tegenwoordig gepaard gaat met het drukke ochtendritueel. Sluitende antwoorden zal ik op deze vragen nooit krijgen. …

De brilglazen, zo had de optieker me nog verzeker zijn onverslijtbaar.
De beste man’s beweringen die toen eerder leken op goedkope verkoopspraatjes blijken bewaarheid al kan niet hetzelfde gezegd worden over het montuur. Het montuur werd vanmorgen door te veel ochtendgeweld gereduceerd tot 2 monocles die voor verder functioneel gebruik of esthetische verfraaiing compleet waardeloos zijn geworden.
Vanmorgen dus nam ik abrupt afscheid van mijn trouwe tweepoot die bij de eerste prille zonnestraal, geruime tijd, rustend op mijn neusbrug het verschil maakte tussen zien en gezien worden.
Mijn tweepoot is niet meer. Leve de tweepoot want straks ga ik voor een nieuwe, waardevolle vervanger die de asymetrische proporties van mijn gelaat minder zullen accentueren en weer opnieuw het verschil zal maken tussen zien en gezien worden.

<object id="__symantecPKIClientMessenger" style="display: none;" width="300" height="150" data-extension-version="0.5.0.161" data-supports-flavor-configuration="true" data-install-updates-user-configuration="true"></object>

<object id="__symantecPKIClientMessenger" style="display: none;" width="300" height="150" data-install-updates-user-configuration="true" data-supports-flavor-configuration="true" data-extension-version="0.5.0.161"></object>

<object id="__symantecPKIClientMessenger" style="display: none;" data-install-updates-user-configuration="true" data-supports-flavor-configuration="true" data-extension-version="0.5.0.161"></object>

Geraakt door deze tekst? Maak het hartje rood of deel de woorden met je vrienden.

Zo geef je mee een stem aan de woorden van deze schrijver.

8 sep. 2016 · 0 keer gelezen · 1 keer geliket