Dag Marie,

 

Je raadt nooit wie de nieuwe uitbater is van die bakkerij in de Statiestraat. De zaak is helemaal vernieuwd en heet nu bakkerij Ruyters. Ik ben er vanmorgen geweest. Vriendelijke kerel die bakker. Thomas heet hij, Thomas Ruyters. Ik ben het soort mens dat naar de bakker gaat voor brood.  Geen roddels uit het dorp, geen gezeur over het weer, gewoon brood. Maar om een of andere reden ben ik met die Thomas toch aan de praat geraakt. Blijkt dat hij hier in het dorp is opgegroeid. En hij had een geweldig verhaal over de kleuterschool.

Herinner jij je de kleuterschool nog, Marie? Ik weet amper nog wie er bij mij in de klas zat toen. Tenzij dan Dikke Joeri, omdat ik hem toevallig vorige week nog eens zag fietsen, voor het eerst sinds al die jaren. Ik kon er moeilijk naast kijken, met zijn rubberlaarzen onder een vuile short en zijn fluo-oranje regenjas.  Hij leek verdacht veel op zijn jongere versie, naast mij in de zandbak op die ene foto. We keken trots in de lens en leunden op onze schop, met achter ons een groot zandkasteel. Joeri en ik bouwden altijd van alles samen, ook in de klas met die grote bouwblokken. Ik bouwde dan altijd een helikopter en hij een afdak. Ik wou later piloot worden. En hij dakdekker. Hij was toen verliefd op Kelly en ik ging trouwen met Evy. Maar het is anders gelopen. Evy heb ik ook al jaren niet meer gezien. En Dikke Joeri die zag eruit alsof hij in al die jaren geen enkele vrouw van dichtbij heeft gezien.

Maar goed, ik had het over bakker Thomas. Die was dus ook verliefd op een meisje uit de kleuterklas. En zij op hem. Ze waren zo verliefd dat ze wilden trouwen. Niet later, maar meteen. Ze vroegen het aan de juf en het mocht. De juf ging er helemaal in mee en organiseerde in de klas een groot trouwfeest. Met de beide kleuters in hun mooiste kostuum, met bruidsgebak en met grote broer en grote zus die speciaal vrij kregen om bij het feest te kunnen zijn. Ik had het eerst niet door Marie, dat bakker Thomas het over jou had. Tot hij over dat gebak begon: berencake met Smarties. Nu weet ik dus waar jij dat vandaan hebt.

 

Heb jij dat ook wel eens Marie, dat je je afvraagt hoe het zou zijn als je voor iemand anders had gekozen? Wat als ik toch met Evy was getrouwd? Wat als jij en ik mekaar eerder hadden leren kennen, ergens anders, in andere omstandigheden? Of wat als jij niet gescheiden was van bakker Thomas, amper een week na jullie droomhuwelijk? Weet je wat, vraag het hem zelf. Hij verwacht jou, komende zondag. De berencake staat klaar.

Geschreven door Roel Nijleend op 24/10/2017 - laatst aangepast op 24/10/2017

Deze pagina is enkel toegankelijk op een groter scherm.

Home