Zijn, met wortelmoes besprenkelde, handoppervlakte landt met een uiterst netjes gestroomlijnde beweging op de salontafel des huizes terwijl hij zijn stembanden smeert om zijn onderweg zijnde argument kracht bij te zetten. “Ik wil alleen gaan wonen, in een blokhutje.” Zijn ademhaling wordt zwaarder bij de koesterende hoop dat het smeren van zijn reeds vermelde stembanden voldoende was.

 

“Je bent aan het ijlen, Johannes” aldus grootvader. “Maar, ik sta nochtans met mijn beide voeten op de grond!”

“In wezen wel, ja” beaamt grootvader, lichtelijk afwezig.

 

“Dit is pure discriminatie. Discriminatie in zijn puurste vorm, zeg ik je.” Al stapvoets begeeft hij zich naar zijn speelkamer.

 

“Het is een snugger wezentje, die Johannes” mijmert grootmoeder, niet zozeer tegen grootvader, neen, eerder een beangstigend maar niet onbelangrijk besef dat enkele decibels boven een stilzwijgende gedachte vereiste uit te torenen.

 

“Wat ons rest te volbrengen is een zachte maar zekere aanpak.” Al gauw kwamen nieuwe bedenkingen op gang. “Misschien kunnen we hem op internaat sturen. Waar hij vele gelijkgestemde kinders ontmoeten kan.”

 

Waarna onbedoeld in koor: “zo lang we dat blokhutje maar kunnen verwezenlijken.”

 

Een vleugje oprechte vreugde penetreerde hen, wanneer ze een geluid hoorden dat ze, tot en met vandaag de dag, nog steeds niet naar behoren kunnen verwoorden. Poging 344: “een snik dat als een glimlach klonk. Een glimlach dat enkele decibels boven de desbetreffende gezichtsuitdrukking uit torende. Een soort van melodie, die ons liet weten dat we elkaar allemaal nodig hadden om te beseffen dat we elkaar helemaal niet nodig hebben.” En zo geschiedde het besef, al was het maar voor een fractie van een ingebeeld moment, dat grootva en grootmoe, zichzelf mochten bekronen met een pluimpje. Dat het wel welletjes was geweest met allerhande kopzorgen. Zelfs wanneer het blokhutje er niet komen zou.

Geschreven door Aerin Hanane Wolkje Thijs op 30/11/2018 - laatst aangepast op 30/11/2018

  • proza
  • flitsverhaal
  • kortverhaal

Deze pagina is enkel toegankelijk op een groter scherm.

Home