Eid Mubarak

6 apr. 2019 · 0 keer gelezen · 0 keer geliket

Eid Mubarak. Het feest van het einde van de islamitische vastenmaand ramadan vandaag. De oude zorgen, ruzies en problemen zijn vergeten. Het nieuwe komt eraan. Miljarden moslims doorbreken de vastenmaand traditioneel met het eten van een dadel en straks een rijkgevulde iftar maaltijd of bbq. Miljoenen schapen worden geslacht.

Na de vastenmaand ramadan is het de traditie om 10 procent van het maandinkomen aan de armen te schenken waarvoor men een maand gevast heeft om hun honger niet te vergeten. Zakaat heet deze bijdrage. Eén van de vijf peilers – naast onder meer het vervullen van de ramadan en de dagelijkse gebeden – in de islam.

Vaak wordt vlees van een geslacht schaap aan armere mensen aangeboden. Ook volgt een grote schoonmaak van de eigen woning en wordt de tuin of binnenkoer (kanzarai) op punt gezet.

De zaterdag na de vastenmaand trekt het gezin traditioneel naar winkels om kleding aan te kopen. Het feest duurt drie tot vier dagen waarbij men iedereen – ook niet-moslims – het beste wenst.

Eid Kareem of Eik Mubarak wordt uitgesproken en handdrukken en kussen worden uitgedeeld.

De wereld heeft het oude stof bijeen geveegd en is klaar voor een nieuwe toekomst. Het belangrijkste feest is een wedergeboorte van alle goede dingen en een herkansing voor waar het mis ging voorheen.

https://autismestorm.home.blog

Geraakt door deze tekst? Maak het hartje rood of deel de woorden met je vrienden.

Zo geef je mee een stem aan de woorden van deze schrijver.

6 apr. 2019 · 0 keer gelezen · 0 keer geliket