Het geluid van Beijing

wenying
11 nov. 2019 · 116 keer gelezen · 1 keer geliked

Overal in de wereld houden mensen duiven alleen de Beijingers zetten een fluitje op de rug van duiven. Dit vertelt de gevoeligheid van ons voor geluiden.

Beijing is een uniek traditioneel geluidsveld zoals je nergens in de wereld vindt. Drie jaar geleden in Shijia Hutong opende Qin een museum waar hij meer dan 100 geluiden opgenomen heeft van de venters op de straat van vroeger. Maar de typische geluiden zijn bijna verdwenen. De fluitende duiven, de vallende jujube in de tuin, de aankondiging van de busbegeleiders, en het ritselen van het gras in de wind.

De geluiden registreren niet alleen de verandering van de steden, maar roepen ook de herinneringen op. Dat is een persoonlijke geschiedenis. Er is een speciale relatie tussen geluid en herinnering. Soms als je iets hoort, wekken ze op dat moment iemand of iets emotioneel terug.

Toen ik heimwee had, droomde ik over het huisje met mijn oma. We woonden in een Hutong in Beijing. Daar hoorde ik elke dag een vlucht duiven fluitend overtrekken. We hadden een kamer met een wit - zwart TV, en mijn oma rookte vaak in het donker toen we naar de TV keken. Ik zag het gloeien van haar sigarettepeuk in de stilte.

 

Geraakt door deze tekst? Maak het hartje rood of deel de woorden met je vrienden.

Zo geef je mee een stem aan de woorden van deze schrijver en help je hem of haar verder op weg.

wenying
11 nov. 2019 · 116 keer gelezen · 1 keer geliked