Het klimaat: nieuwe aandacht voor een oud probleem

8 mrt. 2019 · 37 keer gelezen · 0 keer geliket

Het Bryce Canyon nationaal park in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Utah is de moeite waard van het bezoeken. Het park bestaat uit “Hoodoo’s” wat een geologisch verschijnsel is. Het lijkt het meest op een totempaal en bestaat uit een hard deel (aan de bovenkant) en een zacht deel. Het harde deel beschermd het zachte deel tegen erosie. Mineralen binnen het gesteente zorgen voor een variatie aan kleuren.
 
Bryce Canyon is ontstaan omdat smeltende sneeuw in de spleten van de rotsformatie is gelopen. Gedurende de nachts bevriest dit smelt water weer en zet daarmee uit en maakt dus de spleet groter. Daarnaast wordt de vorm van de hoodoo’s ook bepaald door (zure) regen die tegen de zachte delen aan slaat. Dit is een continu proces en daarom verdwijnt het park ook langzaam. Foto: Pascal op Flickr.com

 

Zure regen

 

Wat men nu ‘het klimaat’ en ‘de opwarming van de aarde’ heet, was twintig jaar geleden het probleem van ‘de zure regen’. Maar opeens leek dat probleem van de ‘zure regen’ te zijn ondergesneeuwd door andere problemen en hadden actiegroepen, wetenschappers en de media geen aandacht meer voor die ‘zure regen’. (Lees hier meer over het probleem van de ‘zure regen’).

 

Smelten van ijskappen en moessonregens

 

Het probleem van de opwarming van de aarde werd mij bekend in Pakistan. Toen ik daar in 2009 en 2010 op reis was, vertelde mij over de enorme hoeveelheid smeltwater van de toppen van de Himalaya die de rivieren tot recordhoogten deed stijgen. Door aardverschuivingen dreigde in 2010 ook een gigantisch meer over te lopen. Maar het werd nog erger. Het seizoen van de moessonregen vanaf eind juli, begin augustus,werd heviger dan voordien. Met als gevolg dat ruim 2.000 Pakistanen om het leven kwamen en miljoenen mensen dakloos raakten. In totaal werden circa 14 miljoen mensen getroffen door het noodweer. Voor vier miljoen Pakistanen waren er voedseltekorten doordat grote aantallen gewassen vernield waren door het wassende water.

 

In Mingora, de grootste stad met 600.000 inwoners in het district Swat in de vallei van de gelijknamige rivier in de provincie Khyber Pakhtunkhwa in Pakistan, overstroomde ’s nachts het meer boven een dorp. In het hotel – waar ik drie weken voordien verbleef – en het hele dorp onderaan het meer vond iedereen de dood. 800 mensenlevens weggevaagd door de moessonregen.

 

Klimaatopwarming

 

De ogen van de wereldbevolking gingen open dat het menens was met de klimaatopwarming en miljoenen mensen in Azië met overstromingen, dood en honger worden bedreigd door het stijgende smeltwater van ijstoppen die alsmaar sneller smelten en alsmaar extremere moesson regenperiodes. Dit terwijl in grote delen van Azië de temperatuur in de zomer oploopt tot vijftig graden in de schaduw.

 

Zuid-Aziatische overstromingen

 

Van juli tot september 2017 vonden grootschalige overstromingen plaats door overvloedige moessonregens in Bangladesh, India, Nepal en Pakistan. Ongeveer 1.300 mensen kwamen tussen juli en september om het leven en 45 miljoen mensen werden getroffen door de overstromingen, waarvan 16 miljoen kinderen aldus UNICEF.

 

Een nieuwe kijk op een oud zeer

3 september 2002 – Het was een tijd dat we nog brieven met de hand schreven als onze typemachine van Scheidegger het liet afweten. De Belgische post bracht de brieven nog ’s anderendaags bij de mensen. Inmiddels mag je blij zijn in België als je brief drie dagen later bij de geadresseerde aankomt en staan dagelijkse postrondes zwaar ter discussie nu alles en iedereen mailt, documenten inscant en kan raadplegen op speciale websites en in clouds.

 

Het volgende schreef een pennenvriend, oud-cipier Willem De Bont uit Vosselaar, mij op 3 september 2002:

 

“Wetenschappers zijn het altijd met elkaar oneens. De stijging van de temperatuur doet de ijskappen aan de polen smelten. Om maar te zwijgen van de bergen, waar op een bepaalde hoogte, veel sneeuw en ijs aanwezig is.”

 

“De zware en chemische industrie en de uitlaatgassen van auto’s en vliegtuigen zijn voor ons milieu schadelijk. Amerika, Japan, Rusland en de derde wereld landen zijn de grootste vervuilers.”

 

“Het is ergens normaal dat de oceanen en rivieren trager opwarmen dan de lucht en het land.”

 

Overstromingen in Europa en China

 

“Maar wat moeten we denken over de overstromingen in België, Tsjechië, Duitsland, Oostenrijk, China, enz. Op 23 augustus 2002 werd op de (toenmalige) BRT 1, getoond en gezegd, dat als het water in een Chinees meer zou blijven stijgen ‘tien miljoen mensen hun huis en alles moeten achterlaten’. De grond, waar rijst en andere groenten worden verbouwd, is dan voor lange tijd onbruikbaar om gewassen te kweken. Dat zou voor China een grote ramp zijn. Een waarschuwing van Moeder Natuur aan de mensen zelf anno 2002.”

 

De volgende decennia zullen minstens 800 miljoen Chinezen van de ‘arme bevolkingsklasse’ een overstap maken naar de ‘rijke middenklasse’. Dat betekend dus tegen 2050 bijna een miljard mensen erbij die ook een eigen auto, gsm, laptop, Franse wijn, Franse kazen, Nieuw-Zeelandse kiwi’s en Belgische chocolade willen hebben. Wat daarvan de gevolgen gaan zijn voor het milieu zal veel verstrekkender zijn dan enig iemand zich nu kan voorstellen. Hoeveel brandstof, fossiele en andere, en speciale ertsen zijn daarvoor nodig om al die laptops en elektronica te maken voor bijna een miljard gemiddeld rijke mensen extra. China koopt – in een hedendaagse rooftocht – nu reeds, als nieuwe kolonisator, alle ertsmijnen op in heel het werelddeel Afrika. In ruil komen grootschalige infrastructuurwerken om deze ertsen zo snel mogelijk van de Afrikaanse mijnen, waar alleen daar componenten voor elektrische batterijen, laptops en GSM’s voorradig zijn, naar het land van de rijzende zon te sturen. Hele wijnstreken en graanschuren in Frankrijk worden door China momenteel opgekocht – en krijgen een nieuwe naam – om straks in die mega-behoeften van de Chinese middenklasse te voorzien.

 

Standbeelden aangetast door de zure regen in Terborg. 
Terborg is een kleine stad en voormalige gemeente in de Achterhoek die deel uitmaakt van de gemeente Oude IJsselstreek, in de Nederlandse provincie Gelderland. Terborg telde begin 2008 4.529 inwoners. Foto: Pim Geerts.

In de jaren 1990 tot rond de jaarwisseling waren er wetenschappers die verketterd werden toen ze schreven dat de zeespiegel over de gehele aarde met vier tot zes meter zou stijgen. In kranten in die periode verschenen artikelen over de pollutie en het smelten van beide polen. Ministeriële instanties deden ook toen weinig moeite om te reageren op onheilsberichten.

 

Willem De Bont: “De temperatuur op aarde stijgt overal, dankzij de vervuiling van de aarde, de lucht en het water. De resultaten zien we nu, met de overstromingen, die in vele landen grote schade aanrichten. En wie zal dat weer ‘mogen betalen’?”

 

“Door de verschuiving van de luchtmassa’s rukken de cyclonen op naar andere landen, vergezeld van overvloedige regenbuien, die overstromingen veroorzaken. Het resultaat: het ijs op aarde smelt nog vlugger.”

 

“Neem China als voorbeeld: als de dijk van een bepaald meer, de druk van het water niet kan weerstaan, zijn tien miljoen mensen dakloos en de landbouwgrond is helemaal naar de knoppen.”

 

“Misschien wordt de Noordelijke IJszee wel ijsvrij. Dat zou voor de scheepvaart goed nieuws zijn. Dat er nog maar 2 procent kans is dat er in de winter een Elfstedentocht in Nederland komt, is dan weer de keerzijde van de medaille.”

 

“De gletsjers in de bergen, zoals Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, enz. verdwijnen en dat wordt weer water dat op zijn beurt overstromingen teweeg brengt. Het is een vicieuze cirkel, waaruit wel of niet een ontsnapping mogelijk is.”

 

“Al deze gevolgen van het broeikaseffect zijn een reden tot ongerustheid. Op 24 augustus 2002 was Pukkelkop of Pukkelpop bijna verdronken. Als de regen die middag zou blijven vallen, zouden de kampeerders naar een andere plaats moeten uitzien om hun tent op te zetten. Misschien hadden ze ’s nachts natte voeten en dito handen gehad.”

 

“In wat voor een tijd leven we nu eigenlijk? Overstromingen in België en op minstens twaalf plaatsen in andere landen in Europa, China, enz. Waar komt nu plots al die regen vandaan? De wetenschappers zullen zeggen dat dit niets te maken heeft met het broeikaseffect en het opwarmen van de aarde. Vergeet a.u.b. niet dat wetenschappers betaald worden door rijke mensen. Als deze personen zeggen: ‘ontken de overstromingen door de pollutie, het opwarmen van de aarde en het broeikaseffect’, zullen de geleerden dat doen. Het is zoals prostitué die bepaalde handelingen verricht en zo in haar levensonderhoud voorziet.”

 

https://autismestorm.home.blog

 

 

Geraakt door deze tekst? Maak het hartje rood of deel de woorden met je vrienden.

Zo geef je mee een stem aan de woorden van deze schrijver.

8 mrt. 2019 · 37 keer gelezen · 0 keer geliket