Pleidooi voor het leven

30 jun. 2016 · 0 keer gelezen · 0 keer geliked

De afgelopen dagen werden we overspoeld door angst en terreur, woede en verdriet. Sinds gisterenmorgen gonst het reacties, foto’s, meningen,  verzuchtingen, de één nog radicaler dan de ander. Iedereen met internetverbinding ontpopt zich plots tot wereldleider, tot oorlogsstrateeg met dé oplossing die ons naar een vrije en vredige toekomst zal leiden.

 

Ook ik voel veel, denk veel, wil veel. Maar ik heb geen politieke aspiraties en ben niet bang te bekennen dat ik niet weet hoe diep en ver dit conflict wereldwijd geworteld is. Ik heb geen pasklare oplossing. Als je er niet helemaal het fijne van weet hou je beter je mond, is mij altijd geleerd.

 

En toch doe ik graag een oproep. Een oproep om deze vreselijke gebeurtenissen als wake-up call voor ons eigen bestaan te zien. Om even stil te staan bij alles wat wij als vanzelfsprekend ervaren. Om na te denken over ons eigen geluk. Maar ook om minder na te denken en meer te doen. Laat ons ons loswrikken uit de kooien die we zelf zuchtend om onze vrijheid hebben gebouwd. Laat ons geen genoegen meer nemen met uitspraken als ‘Een mens moet iets doen’, en ‘That’s life’. Laat ons niet langer slaaf zijn van ons eigen bestaan.

 

Dit is een pleidooi voor een echter en waardevoller leven. Laat ons weer meer op ons gevoel dan op ons hoofd gaan vertrouwen. Laat ons niet langer toegeven aan de angsten die wij onszelf aanpraten. Wij moeten weer leren in het diepe te springen en ongeremd graag te zien. Laat ons die pantsers van zelfbehoud afgooien en onze harten weer op onze tong dragen.

 

Dit is een pleidooi voor onze vrijheid. Voor de vrijheid die we zo hoog in het vaandel dragen maar vrijwillig opzij hebben geschoven voor wat meer centen aan het einde van de maand. Laat ons weer verloren kunnen lopen in de eindeloze mogelijkheden die wij hebben.

Dit is een pleidooi om ons leven terug zelf te gaan boetseren. Wij hebben de kansen, laat ons er ten volle gebruik van maken. We zijn het onszelf verschuldigd. We zijn het de wereld verschuldigd. En we zijn het wereldwijd miljoenen slachtoffers verschuldigd, wiens toekomst plots werd weg gerukt.

 

Geraakt door deze tekst? Maak het hartje rood of deel de woorden met je vrienden.

Zo geef je mee een stem aan de woorden van deze schrijver en help je hem of haar verder op weg.

30 jun. 2016 · 0 keer gelezen · 0 keer geliked