Tip van de week

18/03: 'de menopauzeconsulente' van Ingrid Strobbe

Kristien Hemmerechts is een van de meest vooraanstaande Vlaamse auteurs. Ze debuteerde in 1987 met de roman 'Een zuil van zout' en publiceerde sindsdien meer dan twintig romans, verhalenbundels en essays. Het meest opvallende thema in haar veelbekroonde oeuvre is de onbevredigende relatie tussen mannen en vrouwen, of tussen ouders en kinderen, in hun verlangen naar overgave en intimiteit allen belemmerd door de last van het verleden, een complexe persoonlijkheid en moeizame communicatie. 

Kristien Hemmerechts tipt deze week 'de menopauzeconsulente' van Ingrid Strobbe

"Ik kan eigenlijk alleen maar goede dingen zeggen over dit gedicht, wat uiteraard zowel voor mij als voor de auteur prettig is. Er zou kunnen worden gezegd dat dit niet echt een gedicht is, eerder een stukje proza, maar de status van de tekst vind ik volstrekt onbelangrijk. De auteur bezorgt ons leesplezier, de inspanning van het lezen wordt beloond, altijd een grote plus.

Het onderwerp is zwaar en beladen – menopauze! – maar wordt met veel humor aangepakt. Er is zelfspot, er wordt gespot met modieuze tendenzen (klantenbinding, facebookgroep, consulenten), er is inhoud en bovendien is ook de vorm mooi.

Niet elke regel loopt even soepel (aha, ik vind dan toch iets minder positiefs). ‘Die niets te maken had met klantenbinding’ is een beetje log en zwaar, daar primeert de inhoud op de formulering. Het zou misschien goed zijn om op dat punt bij die kaarten te blijven, iets te zeggen over een groene kaart en ook over een rode. En dan zou ik ook ‘dus kreeg ik hoop’ weglaten. ‘Terwijl het vet zich bleef verplaatsen’ wordt dan: ‘het vet bleef zich verplaatsen’. ‘De consulente kon me niet overtuigen te bestuderen’ zou ik ook weglaten, vanwege log en zwaar en te veel inhoud. En dan wordt de volgende regel: ‘Het zit in het hoofd.’

Terwijl ik dit tik, besef ik dat de grote valkuil bij zo’n tekstje is: te veel willen inzetten op inhoud, op boodschap. Een gedicht – soortement gedicht – kan dat niet hebben.  

Ik denk dat dit tekstje mits nog wat extra prutsen en schaven nog mooier en helderder en gaver (in alle betekenissen van het woord) kan worden."

 

foto: Eveline Renaud