Tip van de week

30/10: 'De Hogepriesteres' van Evi Rosiers

Dimitri Balcaen is schrijver/scenarist. In 2018 verschenen gelijktijdig zijn twee debuutromans, 'Zusters van het Atoom: De Jacht' en 'Zusters van het Atoom: Collisie'. Het succes daarvan zorgde ervoor dat zijn derde roman, 'Peter & Pan', hetzelfde jaar reeds uitkwam. Momenteel wordt er gewerkt aan een verfilming van dit verhaal. Daarnaast is hij ook actief bezig als scenarist voor het bovennatuurlijk medisch drama 'MUG'. Begin 2020 komt zijn eerste jeugdboek 'Grimoire' uit, waarin aangetoond wordt dat jongeren met mentale/psychische problematiek ook rolmodellen kunnen zijn. Op 31 oktober helpt hij op de Boekenbeurs nieuwe auteurs op weg tijdens de 'Fantasy Feedback' sessie in het Schrijflab.    

Dimitri Balcaen tipt deze week 'De Hogepriesteres' van Evi Rosiers.   

"Dat Evi Rosiers een voorliefde heeft voor het theatrale valt al vanaf de eerste woorden af te lezen. Het doet 'De Hogepriesteres' dan ook geen eer aan om simpelweg gelezen te worden. Nee, dit verhaal verdient het met al zijn literaire knobbels en "verbeeldingstaal" hardop te worden gehoord. Ik kan alleen maar aanraden dat je een gewillig slachtoffer opzoekt, de bureaulamp op hen richt en vervolgens geniet van een geïmproviseerde performance. Alleen zo komt het verhaal tot zijn recht. 

Onmiddellijk plaats je je in zowel het hoofd als de schoenen van Pia, het hoofdkarakter in 'De Hogepriesteres'. Wie herkent zich nu niet in ongevraagde kritiek van mensen op de manier waarop je jezelf uit, en de gevolgen die dit heeft op je zelfbeeld? Dat maakt het gemakkelijk om te ervaren wat Pia voelt, hoewel het niet altijd even duidelijk is waar het verhaal precies naartoe wil gaan. Hier en daar zit dan ook wel eens een zin die verward aanvoelt. Gezien de emotionele staat van Pia, die duidelijk in de knoop ligt met zichzelf, zou het echter wel goed kunnen dat dit eerder een feature is dan een bug. Die beslissing laat ik dan ook over aan de lezer, die hopelijk de tijd neemt om dit werk van Evi Rosiers zelf te ontdekken."

Gepubliceerd op

30 okt. 2019