Tip van de week

31/07: 'Bio logischer wijs' van Heidi Schoefs

Joey Brown is auteur en schrijf- en bewustzijnscoach. Centraal in haar werk staan stilte, zingeving en bewustwording. Haar focus ligt daarbij op het transformerende proces dat schrijven in beweging zet. Ze staat bekend om haar schrijfmeditaties, haar zelf ontwikkelde methode van zelfreflectie. Onlangs verscheen 'Schrijven naar Bewustzijn, Ontdek je ware verhaal' bij Altamira/Gottmer Uitgeversgroep, waarin ze je meeneemt op een schrijfreis naar je ware zelf.

Omdat ze graag de diepte in werkt, organiseert ze voornamelijk meerdaagse schrijf- en stilteretraites in België en op het Griekse eiland Ikaria, waar ze sinds enkele jaren woont.

Joey Brown tipt deze week Bio logischer wijs van Heidi Schoefs.

"‘Gisteren heb ik mijn biografie gewist’ las ik als eerste zin en ik werd meteen nieuwsgierig. Hoezo en waarom? De auteur neemt dit drastische besluit ‘na een lange worsteling om oud leed in een zinvol verhaal te gieten’. De biografie an sich is helemaal niet belangrijk voor mij, ontdekt ze. Toch niet als opsomming van pijnlijke gebeurtenissen, trauma’s en verdriet. Dat is niet wat ze te delen heeft. Alles is geweest en voorbij. En nu is het genoeg geweest, het leed heeft genoeg aandacht gekregen. Tijd om een punt te zetten, en de aandacht te verleggen. En met dat ene punt, brengt ze een heel nieuw verhaal in beweging. Alsof ze plots wakker wordt in haar oude verhaal, haar blik verlegt van donker naar licht en verbaasd met de ogen knippert: eindelijk ziet ze haar hele zelf, die bestaat uit donker én licht, en ze voelt zich o zo bevrijd! Wat ze nog verlangt te delen zijn de lessen die ze leerde, en hoe dit alles haar als mens heeft verrijkt: ‘Littekens blijven gevoelig. Soms pijnlijk. Maar het is oké, ik heb er vrede mee. Ze hebben me op het boeiende pad naar mezelf gezet.’

Wat overblijft na haar worsteling is een korte, krachtige en zuivere boodschap, die helemaal met haar essentie stroomt: een boodschap van liefde en vergeving. En wie weet? Straks stroomt die boodschap mogelijk naar een heel ander boek? Of naar een workshop, een nieuw recept, een tekening of een lezing? In wezen maakt de vorm niet uit, zolang de liefde en de boodschap die ze te delen heeft maar in beweging blijft. En het mooie is: precies het schrijven aan haar levensverhaal gaf haar helderheid, bracht haar bij deze boodschap. Haar hele leven wordt daarmee één groot verhalenboek waarmee ze die ene boodschap kan illustreren. In dit besef zit de hele transformatie. Eigenlijk is ze er met deze korte tekst een eerste keer in geslaagd om oud leed in een zinvol verhaal te gieten. Is dat niet prachtig? Dank voor je krachtige boodschap, Heidi. Meer van die besluiten!"

Foto: Klaartje Hallet