Tip van de week

24/07: 'Catalogus van het treinverkeer' van Sandrotsjka

Astrid Haerens is auteur van proza en poëzie. Ze debuteerde met de roman 'Stadspanters' bij Uitgeverij Polis. Momenteel trekt ze de Westhoek door voor het poëzieproject 'Iedereen Dichter'. Daarnaast werkt ze als docent Schrijven in Brussel.  


Astrid Haerens tipt ‘Catalogus van het treinverkeer’ van Sandrotsjka

‘Catalogus van het treinverkeer’ is een gedicht dat vanaf de eerste regel triggert: ‘je zit moederziel alleen in een trein’.

De tekst is opgebouwd aan de hand van zorgvuldige beschrijvingen (‘het catalogiseren’) van treinen. Tussen de regels door zindert een verzameling aan gebeurtenissen en mensenlevens. Deze worden slechts vederlicht aangestipt. De auteur laat genoeg zuurstof voor de verbeelding van de lezer. 
 
Het gedicht valt vooral op door de scherpe, heldere beelden. Zwaar en licht wisselen elkaar goed af. ‘Plak al die gezichten naast elkaar / aanschouw een collage der wanhoop’.  Wat verder: ‘dit is bedrog! De film speelt af in loop / je zal nergens aankomen’. De auteur gebruikt een frisse, originele taal (‘kantinepraatjes / bieren op terrasjes koopjes / olifanten luchtbedden aardbeienijsjes’) die vaart brengt in het geheel en die een groot schrijfplezier doet vermoeden. Enig minpuntje vind ik het einde: het laatste woord zou ik schrappen of vervangen, het is me iets te letterlijk een ‘slot’.  

Het gedicht geeft me een verlangen naar reizen, naar het anonieme, naar het kortstondige kruisen van levens. Ja, het geeft me zelfs goesting “van de wereld af te rijden of in ondiepe watervlakken te stranden”.  Ik zal er aan denken, de volgende keer dat ik een trein opstap.

Foto: Leonardo van Dijl

Gepubliceerd op

19 jun. 2019