Tip van de week

24/07: 'Catalogus van het treinverkeer' van Sandrotsjka

Astrid Haerens is auteur van proza en poëzie. Ze debuteerde met de roman 'Stadspanters' bij Uitgeverij Polis. Momenteel trekt ze de Westhoek door voor het poëzieproject 'Iedereen Dichter'. Daarnaast werkt ze als docent Schrijven in Brussel.  


Astrid Haerens tipt ‘Catalogus van het treinverkeer’ van Sandrotsjka

‘Catalogus van het treinverkeer’ is een gedicht dat vanaf de eerste regel triggert: ‘je zit moederziel alleen in een trein’.

De tekst is opgebouwd aan de hand van zorgvuldige beschrijvingen (‘het catalogiseren’) van treinen. Tussen de regels door zindert een verzameling aan gebeurtenissen en mensenlevens. Deze worden slechts vederlicht aangestipt. De auteur laat genoeg zuurstof voor de verbeelding van de lezer. 
 
Het gedicht valt vooral op door de scherpe, heldere beelden. Zwaar en licht wisselen elkaar goed af. ‘Plak al die gezichten naast elkaar / aanschouw een collage der wanhoop’.  Wat verder: ‘dit is bedrog! De film speelt af in loop / je zal nergens aankomen’. De auteur gebruikt een frisse, originele taal (‘kantinepraatjes / bieren op terrasjes koopjes / olifanten luchtbedden aardbeienijsjes’) die vaart brengt in het geheel en die een groot schrijfplezier doet vermoeden. Enig minpuntje vind ik het einde: het laatste woord zou ik schrappen of vervangen, het is me iets te letterlijk een ‘slot’.  

Het gedicht geeft me een verlangen naar reizen, naar het anonieme, naar het kortstondige kruisen van levens. Ja, het geeft me zelfs goesting “van de wereld af te rijden of in ondiepe watervlakken te stranden”.  Ik zal er aan denken, de volgende keer dat ik een trein opstap.

Foto: Leonardo van Dijl

Gerelateerd

Tip

catalogus van het treinverkeer

je zit moederziel alleen in een trein een zeer lange en goedkope taxi op sporen zeg maar hij brengt je daar waar je het eerst aan denkt istanboel sao paulo een konijnenhol onder de heuvel   sommige treinen zijn zelfs in staat om van de wereld af te rijden of in ondiepe watervlakten te stranden (als in een film van Miyazaki)   er zijn er die hobbelig binnenhikken nauwelijks het eind van het perron halend andere stormen met een rotvaart aan en stoppen met tegenzin voor het in en uit van reizigers   statistisch gezien bevindt zich ergens in een trein vandaag een postzak met een vlekkerige brief waarin het spijt me hier eindigt het tussen ons   nooit te vergeten en met gepaste deemoed het historisch perspectief naar Auschwitz gingen treinen alleen heen   heel anders dan wie naar de dood reist zonder in te stappen al wie op sporen heeft gelopen met plannen zich gelegd heeft gesprongen is plak al die gezichten naast elkaar aanschouw een collage der wanhoop   of hou het luchtiger en verbeeld je dat er treinen zijn die wat schudden en het juiste geluid produceren maar die eigenlijk stilstaan terwijl er een overtuigende film van bomen en huizen velden en fabrieken langs de ramen rolt dit is bedrog! de film speelt af in loop je zal nergens aankomen   tot slot en veruit in de meerderheid de treinen vol forenzen dagjesmensen opgewonden kinderen naar gelang van de soort met hoofden vol nota’s offertes kantinepraatjes bieren op terrasjes koopjes olifanten luchtbedden aardbeienijsjes  

Sandra Roobaert
13 1

Gepubliceerd op

19 jun. 2019