Tip van de week

16/10: 'Het kappersritueel' van Rudi Lavreysen

Tine Mortier is auteur en schrijfdocent. Ze schrijft kinder- en jeugdboeken, columns, dichtbundels en educatieve uitgaves. ‘Angèle de Verschrikkelijke’ werd bekroond met een Vlag en Wimpel en ‘Mare en de dingen’ werd vertaald in 13 talen. Tine woont aan de rand van het regenwoud in Costa Rica. Speciaal voor Boekenbeurs komt ze over en geeft ze op vrijdag 8 november de workshop 'Schrijven voor kinderen'. 

Tine Mortier tipt deze week 'Het kappersritueel' van Rudi Lavreysen

"Rudi had mij met zijn openingszin al te pakken. De haat-liefdeverhouding met kappers is universeel. En hoe avontuurlijk een mens ook is, kapsels zijn een ding apart. Ook de vergelijking met de huiselijkheid van verse tomatensoep is treffend – klassiekers hoeven geen franje.

Het vervolg van dit flitsverhaal is goed gedoseerd. We krijgen een mooie mix van herkenbaarheid en routine, die doorbroken wordt wanneer de jongens binnenkomen. Ook hier slaagt de auteur erin om verrassing te brengen in een vrij banaal gegeven. De beschrijving van de twijfel en de verwachting van de jongens is geslaagd, net als de berusting van de verteller.

Ik hou van dit soort teksten – geen wereldschokkende gebeurtenissen, maar een heldere, creatieve kijk die glans verlenen aan dingen die doorgaans zomaar aan ons voorbijgaan."

Gepubliceerd op

16 okt. 2019