Tip van de week

18/09: 'Sprookje nummer 002' van Hubert Grimmelt

Evelien De Vlieger is auteur van kinder- en jeugdboeken. ‘Wish you were here’ (Querido, 2018) was  haar zesde jeugdroman. Begin 2020 verschijnt haar eerste boek voor volwassenen bij uitgeverij Polis: ‘Caravandagen. Reis naar het einde van de tuin’.

 

Daarnaast schrijft ze een tweewekelijkse column over dieren voor De Standaard Magazine (‘Vlieg op de muur’). Op www.eveliendevlieger.be houdt ze een blog bij over het schrijven en meer.

Evelien De Vlieger tipt deze week ‘Sprookje nummer 002’ van Hubert Grimmelt.

"Ik hou van humor in teksten, en aan deze korte tekst bleef ik hangen. Het is niet perfect, er staan nog foutjes in (in de laatste regel bijvoorbeeld) en het kan altijd allemaal nog flitsender maar voor mij is het goed zoals het is. Ik hou van de korte zinnen. Van de kinderlijke herhalingen ‘en toen’, ‘en toen’. Van de specifieke datum in de eerste regel. Humor luistert nauw maar hier vind ik het goed werken. Hoe het zo’n beetje achteloos verteld lijkt, ook dat vind ik er mooi aan. Een wild tussen-de-soep-en-de-patattensprookje.

Ik las daarna nog teksten van Hubert Grimmelt en ook het geraaskal van ‘Oranje-lettertjes-tekst’ vond ik grappig. Ergerlijk en vervelend, dat ook, en toch ook raak. Er spreekt veel durf en schrijfplezier uit, niet het gebruikelijke geworstel en gewroet. Hubert Grimmelt heeft taalgevoel en springt graag meteen in het diepe, of hij zal verzuipen of niet zal hem worst wezen. Mooie openingszinnen schrijft hij ook: ‘Antoine zat in een kleine ruimte met zes dezelfde, saaie stoelen’ (uit: ‘Een kale kip kun je niet plukken’).

‘Er is zeker potentieel’, zoals Hubert Grimmelt zelf schrijft, maar er is meer, want er is ook al tekst, en ik stop niet met lezen." 

foto: Michiel Devijver