Tip van de week

23/10: 'Wachten op de wens' van Jill Marchant

Martijn Nelen/Bekvegter is graffiti- en spoken word artiest. Hij heeft een zwak voor Franstalige rap, rijmschema’s en woordspelingen. In 2015 werd hij Belgisch vice-slampioen. Martijn gaf spoken word performances en workshops in Zuid-Afrika, waar hij zijn artiestennaam kreeg, en slamde op audiëntie bij de koning (doch voelt zich naar eigen zeggen beter op zijn plaats bij meer laagdrempelige initiatieven). Hij werkt mee aan het project ‘Word Wa(a)r’, een mengeling tussen battlerap en theater. Op donderdagavond 31 oktober treedt hij op in het Schrijflab op Boekenbeurs. 

 

Martijn Nelen tipt deze week 'Wachten op de wens' van Jill Marchant

"Dit stukje tekst staat op dit platform gelabeld onder zowel 'proza', 'column', 'reisverhalen' als 'flitsverhaal'. Na het gelezen te hebben weet ik ook niet onder welke noemer het nu precies valt, maar ik hou wel van een zeker mossel-noch-vis-gehalte. Dit wordt nog versterkt door het feit dat de Nederlandse tekst is doorspekt met Franse uitspraken, die ik vanuit mijn Franstalige leefomgeving zeker kan smaken.

Ik hoorde die combinatie weliswaar al eerder -bij podiumdichter Max Greyson bijvoorbeeld- maar meertaligheid is natuurlijk een (Belgische) realiteit, en zeker tegen een Brusselse achtergrond. Deze stad vertolkt trouwens méér dan een bijrol in de tekst van Marchant. De straten, plaatsen én hun verhalen zijn mooi in de tekst verweven, wat me zelfs even deed denken aan de in zijn passie voor Marseille gedoopte pen van Jean-Claude Izzo, mijn favoriete schrijver.

Dat Jill Marchant inderdaad hoogstwaarschijnlijk tweetalig is, komt tot uiting in enkele charmante foutjes zoals “ik maak een wens” (je fais un rêve). In deze tekst -een verhaal over een ontmoeting die tevens een afscheid blijkt te zijn- storen die echter niet, integendeel zelfs. De finesse blijft overeind, de beschreven dialoog is spitsvondig, de vergankelijkheid voelbaar.

En wanneer zelfs een notoire taalnazi als ik daardoor bezwijkt, heb je iets interessants geschreven."

Gepubliceerd op

23 okt. 2019