Veelgestelde vragen

Hoe gebruik ik Azertyfactor?

Hoe kan ik inloggen of me registreren?

Je kunt inloggen via de knop Login in de rechterbovenhoek. Registreren kun je via de knop Registreer in de rechterbovenhoek. 

Waar staat de tekst die ik heb ingestuurd voor een schrijfkans?

Als je een tekst instuurt voor een wedstrijd of schrijfkans, moet die uiteraard geheim blijven. Daarom wordt je inzending automatisch op privé gezet. Enkel de organisatoren en juryleden van de wedstrijd kunnen de teksten lezen. Zelf vind je de tekst nog terug bij je teksten onder Schrijven, waar hij de status privé heeft. Inzendingen voor wedstrijden zijn definitief en wijzigingen die je achteraf nog aanbrengt aan je tekst, zijn niet zichtbaar voor organisatoren of juryleden.

Kan ik tekst kopiëren en plakken uit Word?

Plakken vanuit Word lukt zonder problemen in de browsers Chrome, Firefox en Safari. Helaas gaat het minder vlot in Internet Explorer. We moesten hier technisch een keuze maken. We raden je aan om een van de drie eerste browsers te gebruiken.

Wie kan mijn teksten lezen?

Je kunt zelf instellen bij het aanmaken of bewerken van je tekst of mensen je tekst al dan niet kunnen lezen. Ofwel heeft je tekst de status 'publiek' en kan iedereen hem lezen. Ofwel zet je hem 'privé' en kan alleen jij hem zien. Dit is ideaal voor een tekst waar je zelf nog aan bezig bent.

Wat met mijn auteursrecht?

Hoe kan ik mijn tekst(en) auteursrechtelijk beschermen?

Volgens de FOD Economie moet een werk aan drie voorwaarden voldoen om auteursrechtelijk beschermd zijn. Het werk moet het resultaat zijn van creatieve activiteit, origineel zijn en in concrete vorm uitgedrukt zijn. Verdere acties moeten niet ondernomen worden om auteursrecht te verkrijgen. Publicaties op een blog, website of sociale media zijn dus per definitie auteursrechtelijk beschermd.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het recht ook altijd gerespecteerd wordt. Een risico op plagiaat bij online publiceren blijft altijd bestaan.

Wil je meer juridische bescherming voor je werk? 

  • Het meest eenvoudige is om een exemplaar van je tekst in een aangetekende brief naar jezelf op te sturen en de gesloten omslag op een veilige plaats te bewaren. De postdatum geldt dan als officiële datum van creatie. Kan handig zijn, mocht je ooit willen bewijzen dat iemand plagiaat pleegde met jouw tekst. 
  • Je kunt je werk deponeren bij een i-Depot. Op die manier leg je de creatiedatum en het vaderschap van je werk vast.
  • Je kunt je aansluiten bij een beheersvennootschap zoals deAuteurs of Sabam.  Zoals Sabam zelf op haar website vermeldt, is het maar nuttig om een lidmaatschapsbijdrage aan Sabam te betalen als je nu al weet dat je boek of je teksten gaan worden gebruikt door anderen voor bijvoorbeeld een theatervoorstelling of verfilming. 

  • Je staat zelf in voor een eerlijk en correct contract met eventueel geïnteresseerde uitgevers, tijdschriften e.a.;

  • Je kunt bij Creatief Schrijven terecht voor meer uitleg over deze materie. Mail naar info@creatiefschrijven.be. De rol van Creatief Schrijven is hierin echter steeds adviserend en ondersteunend. Hieraan kan geen enkel recht worden ontleend. 

Kan ik een schrijfwedstrijd organiseren op Azertyfactor?

Kan ik een schrijfwedstrijd organiseren op Azertyfactor?

Dat is zeker mogelijk. Stuur een mail naar info@creatiefschrijven.be en we maken een account als organisator voor je aan.