Tip van de week

01/12: 'Kleine stukjes jou' van Saskia Van Laere

Herman Leenders is dichter. Hij schreef 7 dichtbundels alsook de verhalenbundel 'Het mennegat' en de romans 'De echtbreukeling' en 'God speelt drieband'. Onlangs verscheen 'Het huis van de dichter', een bloemlezing uit zijn poëtisch werk van 1992 tot 2020. In 2016 en 2017 was hij (vrije) stadsdichter van Brugge. Herman Leenders werd bekroond met onder andere de C.Buddingh'-prijs, de Hugues C.Pernath-prijs, de Prijs van de Provincie West-Vlaanderen.en de Prijs van de Vereniging van West-Vlaamse schrijvers (VWS). Hij leverde ook een bijdrage aan de nieuwe Sprekende Ezels scheurkalender 2022

Herman Leenders tipt deze week 'kleine stukjes jou' van Saskia Van Laere

"Ik bleef hangen bij het gedicht 'kleine stukjes jou' van Saskia Van Laere omwille van het intrigerende woord ‘magmakamer’. Een magmakamer is een onderaards fenomeen in de vulkanologie waarbij magma zich verzamelt, aldus Wikipedia. Magma is vloeibaar gesteente dat als het aan de oppervlakte komt, lava wordt genoemd. De magmakamer van de ‘ik’ begint te gloeien omdat hij of zij de aanwezigheid van de ander voelt.

De ‘ik’ verliest daardoor alle vorm én vormelijkheid en vloeit van de stoel af. De ‘jij’ blijft zitten en de ‘ik’ ligt aan de voeten van de ‘jij’. Eén en al onderdanigheid en meligheid, denk je dan, typisch zo’n puberale verliefdheid waarbij men zijn persoonlijkheid en trots verliest. Maar, de ‘ik’ blijft stroperig kleven, meer nog, steelt kleine stukjes jou.

Had hier ‘strelend’ gestaan in plaats van ‘stelend’, dan was dit gedicht mislukt. De letter ‘r’ maakt het verschil tussen wat wij verwachten en wat wij uiteindelijk lezen. Die ene letter zorgt ervoor dat de ‘jij’, niettegenstaande zijn of haar koelbloedigheid, toch niet zo onaangetast blijft. De ‘ik’ stroomt niet alleen langs de ‘jij’, de ‘jij’ verliest ook stukken van zichzelf. Een relatie verandert beide partijen."


foto: © Willy Vynck