Tip van de week

03/11: 'Soms droom ik' van Aerin Thijs

Jee Kast is een woordkunstenaar die zich - naast zijn optredens - ook werpt op zijn typemachine. Na een gesprek drukt hij lettergewijs een deel van degene(n) die tegenover hem zit op papier. Tijdens Corona realiseerde hij verschillende live-streams zoals o.a. 'Teerling speelt ...' en zette hij het project 'zorgbrieven' op poten. Hij heeft een rijk verleden aan optredens in België en Nederland en werkt regelmatig in opdracht. Op donderdagmiddag 4 november strijkt Jee Kast met zijn typemachine neer op de stand van Creatief Schrijven vzw op Boekenfestival LEES! in Antwerp Expo. Van harte welkom voor een gedicht op maat! 

Jee Kast tipt deze week 'Soms droom ik' van Aerin Thijs.

"Waar veel tekstjes je meenemen in een zoektocht naar woordgebruik, of een enge beleving naar voren schuiven om een persoonlijke ervaring te delen, is 'Soms droom ik' wijds. De tekst van Aerin Thijs prikkelt, hij neemt je associatief mee, soms bedachtzaam, soms heel meeslepend en spontaan. Vanaf het eerste beeld laat de tekst je zowel droombeelden zien als een wereld via ongedwongen alliteraties. De herhaling in het poëtische proza is telkens weer een afzetten, zonder dat de persoon die droomt zich opdringt. Een tekst die visualiseert en gelijktijdig genoeg ruimte behoudt om mee te fantaseren, met heldere beelden en intrigerende fraseringen die je uitnodigen om hem nogmaals door te nemen.

Wanneer ik 'Soms droom ik' lees, hoor ik iemand hem in mijn achterhoofd voordragen en dat is voor iemand die regelmatig zelf op de planken staat ook een plus. De tekst weerklinkt een tekstuele symfonie alsof die geschreven is om gehoord te worden."<

 

Foto: Filip Van ZandyckeGerelateerd

Tip

Soms droom ik

Soms droom ik van kasjmier, mijn langste benen, elegante zwanen, galante mannen, erudiete vriendinnen en saffraan op tafel. Soms droom ik van oranje en roze en alle oranje en roze daartussenin wanneer we wolken voorbijvliegen, onderweg naar Wenen of New York. Soms droom ik van gladgestreken hemden en gepoetste naaldhakken. Soms droom ik van velours, mahonie en marmer. Soms droom ik van op-maat-gemaakte tegels en geen keuken maar cuisine. Soms droom ik van schaak, golf of paarden, een onontdekte troef die uitgespeeld wilt worden. Soms droom ik van de stilte, zoek achter al dat glimmende. Soms droom ik van al dat glimmende op zoek naar stilte. Soms droom ik van eenvoud en van water. Gekoelde flessen tussen rijen appels, tomaten en kazen. Soms droom ik van olijfolie en haar velden. Soms droom ik dat ze uit Andalusië komen, maar als me dat niet verteld werd droom ik soms van de vlaktes nabij en hun vruchtbaarheid zonder regen. Tranen vloeien er. Soms droom ik van groene thee én olijfolie en ben ik tevree dat het me langer helpt leven. Soms droom ik dit alleen maar en droom ik van het tegendeel. Soms droom ik van het simpele. Soms droom ik van afgeknipte boeketten en het bloeien van tulpen en zondagen. Soms droom ik van lossere haren en een hand die door ze graait, op zoek naar een wonde nabij geheeld. Soms droom ik van mama en haar hand die twee seconden op me rust. Soms droom ik dat het er twintig zijn en voel ik me twintig jaar geliefd. Soms droom ik van dauwdruppels op het gras en soms op de daken. Soms droom ik van de sterren en vind ik ze overal. Soms droom ik van verdriet en pijn die in de controleerbare plooien van woorden vallen. Soms droom ik van de stilte in de woorden die op mijn lippen liggen. Soms droom ik van een nacht met wie ik vroeger was, ik zou haar beminnen zonder minachting. Soms droom ik van vandaag, hoe de plooien van het laken rond mijn benen vallen en hoe ik droom van een lach die me wakker kraait. Soms droom ik van amandelen, treinabonnementen en mensen die hun ramen op dezelfde dagen poetsen. Soms droom ik van voldoening, groei en daadkracht. Soms droom ik van doem en besef ik dat mensen op andere manieren naar buiten wandelen. Soms droom ik dat ik voel, beweeg en bibber. Soms droom ik van dromen en verhalen, vuren en vliegen. Soms droom ik van geuren, fris en vrijgevig, bloemig en sensueel. Soms droom ik van wit en soms droom ik van zwart en wat ze met elkaar gemeen hebben. Soms droom ik van donker en licht en hoe ze ons steeds twee stappen voor zijn. Soms droom ik van Tunesië, Tsjechië, Turijn of Tibet. Soms droom ik van Kaapstad, Kopenhagen, Kyoto of Kos. Soms droom ik van Zweden, Zaïre, Zakynthos of Zonnebloemdorp. Soms droom ik van alle onbekenden en bekogel ik hen met pennen — laat het klinken zeg ik ze — waar je vandaan komt, waar je staat, waarheen je je begeeft — troost me met antwoorden op vragen die ik je nooit zal kunnen stellen.

Aerin Thijs
81 5

Gepubliceerd op

3 nov. 2021