Tip van de week

05/04: 'Bloemenkracht' van PetraAli

Lise Van Dessel maakte van haar grote liefde haar beroep en doet dus iets met boeken. Ze werkt vandaag als uitgever bij Pelckmans, waar ze auteurs begeleidt bij het uitbrengen van hun eigen non-fictieboeken of thrillers.

Lise Van Dessel tipt deze week 'Bloemenkracht' van PetraAli

"Een tekst waar ik instant goedgezind van werd, is deze 'Bloemenkracht', waarin je het leven bekijkt door de ogen (of de blaadjes, of de kelk) van een bloem. Een speels en vrolijk gedicht, dat je uitnodigt om te vertragen.

Waar ik ongelooflijk van houd, zijn teksten die je een andere kijk bieden op de wereld. Wanneer je leert om de dingen ook vanuit een ander perspectief te bekijken, word je ook veel opmerkzamer, en zie je zoveel meer. Mij moedigt dit gedicht aan om die druk-druk-druk-knop even uit te zetten, en gewoon te zijn. Zet je op een bankje en kijk om je heen. Laat de wereld maar draaien. Laat je verwonderen door dingen die anders niet opvallen. Zoals een eenvoudige bloem in een perkje, op vruchtbare grond, tussen bomen, die je vrolijk aankijkt.

Wat ik ook erg leuk vind aan gedichten lezen, is dat elke lezer in die paar zinnen heel andere werelden oproept of verschillende betekenissen kan zien. Wat ik behalve de uitnodiging om te vertragen ook nog zie in dit gedicht, is een mooie levensles: zoek jezelf, net als de bloem, vruchtbare grond om te groeien, om jezelf te ontplooien. Blijf wel ook dicht genoeg bij een paar sterke bomen, een vangnet van vrienden en/of familie, die je zullen beschermen met hun diepe wortels, hun grote takken, hun talrijke blaadjes."

 

copy foto: Yves Schepers