Tip van de week

08/02: 'Furie' van Kathy Rommelaere

Erik Persoons durft het aan om, enkel gekneed door een onvoorwaardelijke passie voor literatuur en theater, al eens buiten de lijntjes te kleuren. Zoals hij het bij het schrijven van theaterstukken niet altijd even nauw neemt met de regels van de kunst, volgen zijn romans en non-fictie doorgaans niet de stroming die de meeste verhalen in het genre volgen. Zijn initiatief ‘Het Schijfexperiment’ een project waar hij samen met jongeren heel mooie jeugdboeken schrijft, heeft al heel mooie resultaten opgeleverd. Erik is eveneens medeoprichter van de Young Readers Foundation, een vzw die zich inzet om jongeren te enthousiasmeren voor literatuur en zo hun cognitieve vaardigheden te bevorderen.


Erik Persoons
tipt deze week 'Furie' van Kathy Rommelaere

"Ondanks de trieste boodschap die er in verborgen zit, heb ik genoten van dit verhaal. Het is een fragment dat ik heb gelezen en herlezen omdat ik er, zoals in de teksten van Hugo Claus, steeds iets nieuws in ontdekte.

Er is maar één protagonist, Germaine, en dan die andere vrouw, haar overbuur, die ze haat, waar ze al haar gal over gemiste kansen en het mislukken van haar leven op loslaat. Dit wordt met een heel beeldrijk taalgebruik op papier gezet. Ik bevond me ook in de service flat, stond naast Germaine als ze door het huis sukkelde, kon bijna het speeksel door de ruimte zien vliegen als ze naar de andere vrouw vloekte en tierde.

Ik leerde ook een eenzame vrouw kennen die vooral teleurgesteld is in het leven, want zelfs haar overbuur bestaat niet, maar is slechts een spiegeling in het vensterglas.

Daar, in die eenzame service flat, beschrijft Germaine zichzelf als ze de andere vrouw, haar overbuur, de huid vol scheldt.

De zeug, de koe, de ouwe trol, de troela, het stuk venijn, het vals wijf, het serpent, de helleveeg. 

Ik weet niet of het de bedoeling is geweest van de schrijver, maar volgens mij voelt Germaine op het einde van dit fragment zo’n antipathie voor zichzelf dat ze een einde maakt aan het leven.

Zelfmoord…, maar dan wel op een heel speciale manier."

 

 

Gepubliceerd op

8 feb. 2023