Tip van de week

08/11: 'van de kaart' van Saskia Van Laere

Maja Jantar is een interdisciplinaire, meertalige en polysonische kunstenaar die woont in Isokyrö, Finland. Ze beoefent verschillende disciplines: poëzie, performance, muziek, keramiek, beeldende kunst en theater. Haar focus ligt op het creëren van verbindingen waarbij ze verschillende media combineert. Belangrijke thema's in haar werk zijn natuur en rituelen. 

Maja Jantar tipt deze week 'van de kaart' van Saskia Van Laere

"Het landschap gaat gewoon door achter de grens. De berg is evenveel berg, de rivier stroomt verder naar de zee, de zee blijft dansen in eb en vloed aan deze en gene zijde. Geen wolf zoals in ‘Het oneindige verhaal’, die alles opslokt in duisternis, in een ontkenning van zijn.

De rode lijn tussen hier en daar, tussen ons en de ander, is een realiteit die deels gevoed wordt door onze verbeelding. Zullen we oplossen in ‘terra incognita’, daar aan de rand van de kaart, waar het onbekende, als monsters graait naar onze identiteit? Is daar het beloofde land of is het de hel?

En wat met de kaart van ons innerlijk leven? durven we daar buiten de lijntjes te kleuren, ons open te stellen voor onbekende ervaringen, voor de ander? De ander die misschien niet denkt als wij? Die misschien niet eens op twee voeten staat, of ademt met longen, maar die op hetzelfde landschap staat, slechts aan de andere kant van de lijn. Stel je voor dat die lijn een mossige rots is, met plaats voor ons en de ander, een plek waar we allebei kunnen luisteren naar de oude verhalen van de rots, in stille mostijd.

Of zouden we bang zijn voor de ontmoeting met de wolf in ons."