Tip van de week

17/06: 'Egoïsme' van Sarah D'huyvetters

Jan Asselberghs aka Petit Jean is een Nederlandstalige rapper en slamdichter. Als lid van de Leuvense hiphopformatie Soundrascalz bracht hij in het verleden al 2 albums uit en in 2020 zag zijn solo ep 'Emceeclopedie' het levenslicht.  Hij geeft workshops slam en rap aan jongeren. Op het podium rapt en slamt hij zijn eigen teksten tot leven. 

Jan Assselberghs tipt deze week 'Egoïsme' van Sarah D'huyvetters

"Als rapper en slamdichter ga ik telkens op zoek naar woorden en zinnen die me meteen naar de keel grijpen. "Empathie verloren in het verlangen van zichzelf", uit het gedicht ‘Egoïsme’ van Sarah D'huyvetters, was er zo één. Meteen had het mijn volste aandacht en las ik geïntrigeerd verder.

Ik hield halt bij “Helpen is niet nodig als een tegengunst niet komt” en liet het een paar keer door mijn hoofd gaan. Het deed me denken, dromen, (drog)redeneren, en ten slotte zwijgen. En dat is wat voor mij een goede zin of sterk gedicht definieert.

Het zet je in je blootje, zonder dat je het goed en wel beseft. Of jij je dan daarna wast in onschuld, of kiest om nieuwe kleren aan te trekken, is volledig jouw keuze.

Maar goed, verder met het gedicht!

De vlotte schrijfstijl van Sarah walst je onopgemerkt door het gedicht, en combineert hete hangijzers met frisse stijlfiguren. Kleppers als “Waarom nog gelukkig met een ander zijn geluk” kunnen tellen als statement, maar verliezen nooit hun poëtische waarde.

Het contrast tussen de vorm van het gedicht en de kracht van de standpunten deed me trouwens sterk denken aan Kate Tempests oeuvre, en dat is naar mijn mening één van de grootste complimenten die een ritmisch dichter dezer dagen kan horen.

“Each One Teach One” zegt het Afrikaans gezegde, en Sarah leert ons met dit gedicht wat we kunnen zijn als we onszelf (niet) in een ander durven zien.

“Waarom nog geloven
In het samen sterker staan

Tot we zelf de nood weer voelen
Om samen door te gaan.”