Tip van de week

19/02: 'Woorden' van JAKOBUS

Nafiss Nia is een Iraans-Nederlandse dichter, filmmaker, vertaler en cultureel ondernemer. Nafiss is geboren in Isfahan, Iran en groeide op in een roerige tijd van revolutie en oorlog. Deze periode veranderde haar geboorteland en vormde haar karakter. Haar eerste dichtbundel 'Esfahan, mijn hoopstee' verscheen in 2004, gevolgd door 'De momenten wachten ons voorbij' in 2012. Haar derde bundel '26 woorden voor schoonheid' verscheen in 2019 bij uitgeverij Orlando.
Nafiss is tevens zakelijk- en artistiek leider van Stichting Granate in Amsterdam en programmeert in die hoedanigheid het Granate Festival, Televisieprogramma 1001 Gezichten en het project Poëzie op de stoep.

Nafiss Nia tipt deze week 'Woorden' van JAKOBUS

"Ontroerend, weemoedig en raak! Dat is het gedicht van JAKOBUS. De taal is concreet en duidelijk en toch kruipt mysterie door de aderen van het gedicht:

“Je kan ze … weggooien als
een baksteen door het raam van ons verleden.”

De dichter fluistert ons een verhaal toe, deelt zijn menig, kaart zijn gedachte aan, maar alles zonder pretentie en zo BOEM houdt hij de wereld een spiegel voor.

Het is het verhaal van jou en mij. Het verhaal achter onze dialogen en daden, achter onze relaties en reacties op elkaar. Ieder woord is gewikt en gewogen. Niets is te veel. En het beangstigt mij hoe de dichter oprecht is en zo dicht bij de waarheid zit.

“Zo kan je zeggen: wij zijn net genoeg.”

Het smaakt naar meer. Ik houd deze dichter in de gaten en lees er graag meer van."

 

foto: Janita Sassen