Tip van de week

19/10: 'Blancheur, j’arrive' van Yiw

Sara Eelen is dichter, essayist, videokunstenaar en sociaal werker. Haar werk werd onder andere gepubliceerd in De Groene Amsterdammer, Het Liegend Konijn, Hard//Hoofd, Deus Ex Machina en Papieren Helden. Sara is een van de drijvende krachten achter de Klimaatdichters en Hart boven Hard. In oktober verschijnt haar poëziedebuut 'Het nodige breken' bij Uitgeverij Vrijdag.


Sara Eelen
tipt deze week 'Blancheur, j’arrive' van Yiw.

“met de letters op je koelkast
 vorm je naast navelstreng verstekeling“

De eerste zin van dit gedicht sprak mij meteen aan. Deels omdat ik enkele weken geleden een zak vol koelkastpoëziemagneten cadeau kreeg en hier plots mee wil gaan spelen, maar vooral omdat deze zin sprankelt van taalgevoeligheid. De klanken van ‘navelstreng’ en ‘verstekeling’ slaan meteen in je mond aan het dansen tot hun samengestelde betekenis tot je doordringt en je beseft dat dit keukentafereel stilte eist.

De ‘je’ in het gedicht heeft heimwee, maar weet dat het niet lang zal duren. Door de mooie beelden die de schrijver duidelijk met zorg uitkoos – vijfkruidenpoeder, bonsais, logogrammen, Chinese inkt in vreemde handen – kan je als lezer deze heimwee bijna aanraken. Het is mooi hoe er bijzonder concreet en toch uitermate subtiel duidelijk gemaakt wordt aan de lezer hoe de ‘je’ haar land van oorsprong mist en hoe het gemis haar hele dag doorkruist.

De opdeling in drie stukken werkt erg goed. Het zorgt voor een gepast tempo bij dit gedicht dat bijna overspoelt van verstilde beelden. Niet alle zinnen kan ik even goed volgen, maar ik ben benieuwd om meer te lezen van Yiw!"