Tip van de week

22/05: 'Amsterdam West' van Margaretha Juta

Diane Broeckhoven heeft een oeuvre van ee 50-tal boeken op haar actief. Eerder schreef ze kinder-en jeugdboeken. De laatste 25 jaar legt zich toe op romans voor volwassenen, waarvoor ze een trouw publiek heeft opgebouwd. Haar werk heeft diepgang, is in een rijke, soms archaïsche taal geschreven en is toch zeer toegankelijk.


Diane Broeckhoven tipt deze week 'Amsterdam West' van Margaretha Juta.

"Diane Broeckhoven maakt met woorden heel veel stil' schreef Jos Borré ooit over mijn werk. Het werd een gevleugelde quote. Het gevoel van stil worden en naar binnen keren overvalt mij acuut bij het lezen van de poëtische tekst over weesfietsen in Amsterdam. Hij drijft meteen boven in de zee van teksten, die ook zeer verdienstelijk en lezenswaard zijn.

Het is een zin die zich vasthaakt in mijn brein, een die ik zelf geschreven had willen hebben. Een lang betoog over gedumpte fietsen, zwerfvuil, een onleefbare stad of een gebek aan burgerzin had ook gekund, of een essay vol roest en oud ijzer.

Margaretha Juta schrijft slechts één versregel, maar wel één die al je zintuigen tegelijk met zachtheid beroert en prikkelt. Het diepe groen van het mos verschijnt meteen op je netvlies, je voelt het fluwelige moskussentje onder je handpalm opveren, je ruikt een vleug herfst, zelfs in hartje zomer...

De zinneprikkelende bespiegeling, gevat in één zin, toont ons een dichteres pur sang, die de kern weet te vatten en alle bijzaken onbesproken laat. Daar is durf en zelfs lef voor nodig. Je kunt heel veel zeggen en suggereren, zonder het uit te spreken. Dat is een kunst."

 

copy foto: C. De Wit