Tip van de week

24/05: ‘Wasknijpers’ van Margaretha Juta

Yousra Benfquih is schrijver, dichter en spoken word artiest. Sinds ze in 2017 de txt-on-stage wedstrijd Naft voor Woord won, is ze een vaste waarde op de Vlaamse podia.

Haar werk lees je o.a. in Kluger Hans, DW B, de Poëziekrant en De Revisor. In 2019 werd ze geshortlist voor de Joost Zwagerman Essayprijs. In 2021 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab en in 2022 voor Vers van het Mes en Eenzame Avonturen.

Yousra behoort tot de vaste auteurspoule van Rekto:verso en geeft Spoken Word aan de opleiding Woord-Drama van de Kunsthumaniora.

 

Yousra Benfquih tipt deze week ‘Wasknijpers’ van Margaretha Juta

"Ik heb gekozen voor deze haiku – die ondanks haar gebaldheid een heel intrigerende sfeer weet te scheppen, een bijna filmisch beeld. De zwarte wasknijpers die de lucht vastklemmen – daar gaat een soort dreiging van uit, er staat iets te gebeuren. Het contrast met het feit dat de lucht blauw is (en niet grijs bijvoorbeeld) zet die spanning kracht bij.

Hetzelfde geldt voor de laatste regel, die bovendien een mooie ambiguïteit schept: als lezer zou je je immers kunnen afvragen de zwarte wasknijpers metafoor staan voor de kraaien, al vermoed ik van niet. Die leuk allitererende ‘kraaien op kabels’ lijken – in lijn met de dreigende sfeer die wordt geschept door de voorgaande versregels – iets op te wachten, ergens naar uit te kijken. Zo wordt de nieuwsgierigheid van de lezer verder gewekt.

Een knap voorbeeld van hoe je met (heel) weinig woorden veel kunt suggereren, en ook vormelijk ontleent het gedicht haar sterkte aan de subtiele assonanties en het fijne klankspel. Het zou het begin kunnen zijn van een verhaal waarvan ik benieuwd ben hoe het zich verder ontwikkelt, maar op zich blijft het overeind. Als ik dan toch een tip moet geven: ik zou het koppelteken na de tweede regel weglaten, de pauze zit al geïmpliceerd in de regelafbreking en hoeft niet verder te worden aangezet. En, belangrijker: blijf schrijven!"

 

Copy foto: Wouter le Duc