Tip van de week

24/06: 'Lijdend hart' van Sarah D'huyvetters

Wally De Doncker probeert in zijn boeken zowel kinderen als volwassenen te boeien. Zijn verhalen worden vertaald en bewerkt voor theater, film en musical. Verschillende boeken kregen internationale onderscheidingen, onlangs nog de ‘Outstanding Award’ in China voor zijn boek ‘Nian and the Boy’. Ook buitenlandse musea besteden aandacht aan zijn literaire werk. De film 'Nous Trois’, geïnspireerd door zijn boek 'Ik Mis Me', werd vorig jaar gelauwerd als beste film in Mexico en op het 'Queen Palm International Film Festival' in Florida.
Wally was internationaal president (2014- 2018) van IBBY, een wereldorganisatie die zich inzet voor leesbevordering en geletterdheid in 80 landen.

Wally De Doncker tipt deze week 'Lijdend hart' van Sarah D’huyvetters

"Ik heb voor ‘Lijdend hart’ van Sarah  gekozen omdat ik aangegrepen werd door de vlijmscherpe poëtische herkenbaarheid. 


‘gedachten vol jou

naar waarheid op zoek

eeuwig herinnerd, zit in mijn bloed’


Sarah beschrijft de gedachte van een geliefde, die de andere moest loslaten, door een breuk, een ziekte of de onvermijdelijke dood.  

Iemand van wie je echt gehouden hebt, verlaat je nooit meer. Hij/zij zit in je bloed, onder je huid (zoals ook Edith Piaf in ‘Je t’ai dans la peau’ zong). Iemand die je echt graag gezien hebt, vormt je. Daardoor wordt het ‘lijdend hart’ in een volgende fase misschien ooit een troost en de basis voor een nieuwe liefde? 

‘Je stille aanwezigheid klinkt als een lied.’

‘maar elke dag weer dat lied in mijn hoofd.’

De keuze van het woord ‘lied’ als poëtische vergelijking is zeer sterk, want er is niets zo krachtig als een lied om de herinnering aan een sterke liefde op te roepen. 

‘Lijdend hart’ raakt met eenvoudige scherpte: geen overbodige woorden, geen gezochte beeldspraak. Prachtig!"