Tip van de week

28/09: 'Vuur' van Elfi Vandenabeele

Arlette Henek is auteur van verschillende bekroonde kortverhalen. Ze publiceerde de romans 'Achteraf-land' en 'Zosja' en het essay 'J-P'.  Arlette is medeoprichtster en -organisator van de jaarlijkse BoekenBottelarij, die dit jaar plaatsvindt op zondag 2 oktober in Pelt. Het is een boekenbeurs die een podium biedt aan diverse Limburgse auteurs, zowel aan diegene die bij een erkende uitgeverij publiceerden, als aan diegene die in eigen beheer een boek uitbrachten. 


Arlette Henek
tipt deze week 'Vuur' van Elfi Vandenabeele

"Het gedicht roept nostalgische beelden op. De sfeer van een winteravond, voor - tijdens - na de kerstperiode. Elfie heeft het heel filmisch verwoord. De beelden ontrollen zich voor de lezer in slowmotion.

Heel mooi ook is de verwijzing naar 'het sneeuwen', iets wat in de lucht hangt. De hond die blaft en zich schudt. Het opgeroepen beeld voor de haard, zodat je als het ware het hout hoort knisperen. Uit het kleine handgebaar laat de schrijfster zoveel liefde blijken dat ze tastbaar wordt.

Elfi Vandenabeele gebruikt geen grote of ingewikkelde metaforen. Ze toont hier de gave om de kracht van woorden op te roepen en ze voor zich te laten spreken!

Een straffe prestatie."