Tip van de week

28/10: 'nergens heen' van Saskia Van Laere

Inke Gieghase (die/hun) stond in 2018 in de finale van het BK Poetry Slam, werkt momenteel aan hun eerste gedichtenbundel, is journalist en geeft lezingen over gender en seksualiteit. Met hun werk wil Inke ervoor zorgen dat het woord ‘taboe’ geen betekenis meer heeft.

Inke Gieghase tipt deze week 'nergens heen' van Saskia Van Laere

"Ik koos voor kort en veelzeggend, eenvoudig maar intiem. We merken als mensen in 2020 de kleine dingen te weinig op, die bepaalde zaken die een onbewuste glimlach op ons gezicht tekenen. Dat is wat ‘nergens heen’ van Saskia Van Laere bij mij teweeg bracht. Een glimlach, momenteel niet altijd een evidentie, maar deze vulde mij met herinneringen. Met negenentwintig woorden haalt Saskia verhalen in mij naar boven die in de hoekjes van mijn gedachten schuilden.

Met een tuin als beeldspraak verscherpt Saskia de nood van mensen om dichtbij te zijn, elkaars nabijheid te voelen. Het is een tijdloos thema doch brandend actueel. In een paar versregels wordt er een weegschaal gecreëerd tussen je thuis voelen en tegelijkertijd je tuin openstellen voor meer dan enkel je eigen schulp.

Misschien lezen jullie er iets anders in maar ik ben ervan overtuigd dat deze aaneenschakeling van poëzie bij veel mensen een snaar bespeelt. Soms zijn er niet veel woorden nodig om verbondenheid te creëren."