Tip van de week

29/11: 'Re-evolutie' van Koenraad Vuncker

Antony Samson werkt als freelance copywriter en dicht uit noodzaak. Hij publiceerde bij o.a. Het Liegend Konijn, Poëziekrant, roer, Meander en Het Gezeefde Gedicht. Op 19 november kwam zijn poëziedebuut ‘Herinner mij er morgen aan’ uit bij uitgeverij De Zeef. Antony is alumnus van SchrijversAcademie.

 

Antony Samson tipt deze week 'Re-evolutie' van Koenraad Vuncker

"De titel van dit gedicht trok mijn aandacht op de leesmuur van Azertyfactor. 'Re-evolutie'. Geen gewone evolutie dus, maar eentje die wordt herbeleefd. Of is het eerder een antwoord op de evolutie zoals je ook een e-mail kunt replyen? Ook het woord revolutie schemert erin door. Het is in ieder geval een mysterieuze titel die mij verder deed klikken.

In de eerste regel worden we teruggeworpen in de tijd. We zijn weer vissen. Vissen die naar parels duiken. Gaat dit vers over de menselijke queeste naar macht en rijkdom, of eerder naar schoonheid? Of staat er gewoon wat er staat: dat vissen naar parels duiken in een tijdperk dat er van mensen nog geen sprake was. In de volgende versregels evolueren we verder naar reptielen en apen om te eindigen bij de mens. Ik citeer: "We zijn weer mens / Wanneer we weten wat we waren." Deze laatste strofe geeft de tekst een diepere betekenis die tot nadenken stemt, en die mij ervan heeft overtuigd om dit gedicht te kiezen.

In mijn interpretatie vat de auteur honderden miljoenen jaren evolutie samen in acht doodeenvoudige regels met de boodschap dat we ons mens-zijn onderweg zijn kwijtgeraakt. Verwijst de dichter naar oorlogen, ongelijkheden of de klimaatcrisis? Suggereert hij dat we onszelf onbesuisd hebben losgescheurd van onze natuur? Of eerder dat we moeten leren uit onze geschiedenis? Er is ruimte voor interpretatie en dat intrigeert me. Dit is een gedicht dat het moet hebben van de suggestie en niet van taalvirtuositeit of originele beeldspraak. Voor mij persoonlijk zou deze tekst nog boeiender worden als er op het gebied van taal meer gebeurt dan nu het geval is, zolang de suggestie en het knappe idee achter dit gedicht maar overeind blijven."


Copy foto: Bjorn Comhaire