Tip van de week

! Belangrijk bericht voor ALLE Azertyfactorgebruikers: foto's en auteursrecht

Beste Azertyfactorgebruiker,

Zoals je mogelijk vorige week merkte was onze website 24u onbereikbaar. De boosdoener: een niet-rechtenvrije foto die van Google was geplukt, opgeladen door een gebruiker.

Het kwalijke gevolg van een actie die zo simpel en onschuldig lijkt, is dat de fotograaf van het desbetreffende beeld een klacht heeft ingediend bij het serverbedrijf dat onze website beheert. Gevolg: onze website werd offline gehaald. De zaak is ondertussen geregeld met de fotograaf en wij hebben de foto verwijderd.

Weet dat je zelf ook aansprakelijk bent en dus een fikse boete kan krijgen wanneer je zondigt tegen de belangrijke wet op auteursrechten. 

 

Opletten geblazen: wat kan jij doen?

Het lijkt ons dan ook belangrijk om jou even in te lichten over wat wél en wat níét kan. Dit om onze website te vrijwaren van het onrechtmatig gebruik van beeldmateriaal én ervoor te zorgen dat Azertyfactor een vrijhaven is en blijft voor pennenvoerders én in lijn met de auteursrechten van kunstenaars en fotografen, iets wat ons na aan het hart ligt! 

Zoals je ongetwijfeld al hebben gemerkt, is het onmogelijk om op Azertyfactor teksten te kopiëren. Dit is een ingebouwde beveiliging om het intellectueel eigendomsrecht en auteursrecht van jou als gebruiker te vrijwaren. Uiteraard zijn wij heel streng op het gebruik van andermans teksten, maar dit geldt ook voor beeldmateriaal!

Bij voorkeur maak je gebruik van eigen fotomateriaal óf  rechtenvrije foto’s. We geven een lijst mee met een aantal databases waar je terechtkan om gratis mooie rechtenvrije stockfoto’s te downloaden.

 

Wat zijn rechtenvrije foto’s?

Foto's die je mag gebruiken zonder dat je rechten aantast, zijn rechtenvrije foto's. Dat zijn foto’s die :

  • geen naamsvermelding nodig hebben én mogen bewerkt worden.
  • geen naamsvermelding nodig hebben, maar níét mogen bewerkt worden.
  • onderdeel zijn van het publiek domein (zie auteursrecht).
  • aangekocht zijn voor een vast tarief.

Het is niet altijd makkelijk om te ontdekken of een foto rechtenvrij is én wat dat betekent.

Daarom raden we je aan jouw foto’s: 

Níét:

  • te plukken vanuit Google Images Search.
  • te zoeken op Pinterest of andere sociale media.
  • te kopiëren of downloaden van een nieuws- of andere website.

Wél:

  • te downloaden van websites die gratis rechtenvrije stockfoto’s aanbieden.

 

Lijst met rechtenvrije fotowebsites

Deze drie websites bieden duizenden mooie vrij te gebruiken én gratis foto's aan. 

www.pexels.com

www.unsplash.com

commons.wikimedia.org

! Let wel: vermeld steeds het copyright van de fotograaf. Bewerk de foto niet. Zo ben je zeker dat je niet in de problemen komt.

 

 

Wat zijn niet-rechtenvrije foto’s?

Auteursrecht

Net zoals auteursrecht bestaat voor teksten en muziek, geldt die uiteraard ook voor foto’s, illustraties en beelden. De auteur, illustrator of fotograaf bezit een auteursrecht op zijn/haar/hun werk. Dit ter bescherming van hun werk en intellectuele eigendom. Het auteursrecht is een van de belangrijkste rechten voor de auteur. Een fotograaf of auteur heeft het recht om zelf te bepalen waar en wanneer zijn/haar/hun werk openbaar wordt gemaakt of verveelvoudigd. Het auteursrecht is geldig tot 70 jaar na de dood van de maker. Wanneer deze 70 jaar zijn verstreken valt het werk in het publiek domein en mag iedereen het in principe gebruiken.

 

Portretrecht

Naast auteursrecht is er ook portretrecht. Dit beschermt mensen die gefotografeerd zijn. Als een fotograaf een portret in opdracht heeft gemaakt mag je de foto alleen publiceren als de afgebeelde persoon toestemming geeft. Is het portret niet in opdracht gemaakt, dan mag de foto vrij gepubliceerd worden.

 

Persoonlijkheidsrecht

Tot slot bestaat ook het persoonlijkheidsrecht. Dit betekent dat auteurs en fotografen het recht hebben om bezwaar te maken als anderen zijn/haar/hun werk wijzigen, veranderen of een andere naam geven.

 

 

Afbeelding: © Unsplash/Markus Winkler

 

Gepubliceerd op

1 mrt. 2021