Tip van de week

Jolan Bollen gekroond tot Dé Azertyfactor 2020

De Brusselse Jolan Bollen (27) wint ‘Azertyfactor: De Uitdaging 2020’. Hij haalde het van negen andere finalisten die op zaterdag 23 januari de strijd aangingen op het podium in de Antwerpse bibliotheek Permeke. Annikka Canaerts kreeg een eervolle vermelding. 

De juryleden Vitalski, Siel Verhanneman en Rudy Vanschoonbeek kroonden Jolan Bollen na rijp beraad tot ‘Dé Azertyfactor 2020’. 

De jury hield enorm van de originele beeldspraak van Jolan. Auteur en huistipgever Don Vitalski sprak van een "magistrale tekst". Dichteres en jurylid Siel Verhanneman prees de naturel waarmee Jolan op het podium stond en de perfecte manier waarop hij zijn tekst ‘De tuinman met zonder hoofd’ bracht. Jolan gaat naar huis met een pak publicatiekansen, een boekenpakket én een coachingstraject.

"Ik werk momenteel aan een kortverhalenbundel, dus dat coahingstraject komt van pas", aldus de kersverse winnaar. 

 

 

De tien finalisten

De tien finalisten bewezen op het podium van de Antwerpse bibliotheek Permeke dat ze niet enkel over een scherpe pen, maar ook over stalen zenuwen én een pak podiumprésence beschikken. Zij brachten één van hun schrijfopdrachten live tijdens een slotshow die vakkundig aan elkaar werd gepraat door host Anke Verschueren.

 

Een paar opmerkelijke passages:

Annika Cannaerts (Antwerpen) - “dat het reukorgaan tot diep in de twintigste eeuw bepalend was bij de voortplanting, maar vermoedelijk verliep dat toch wat subtieler.”

Christine Selleslagh (Bonheiden) - “Is dit wat er gebeurt achter de schermen, terwijl zij in hoge snelheid voorbij galoppeert?”

Hanneke Middelburg (Goes) - “het mes in zijn borst / diep, hard en goed”

Hans Verhaegen (Heist-op-den-Berg) - “maar een uniek geluid is het wel, het gekraak van een schedel”

Inge Moons (Wilrijk) - “Het is onomstotelijk bewezen: België bestaat niet.”

Jasper Croonen (Brussel) - “Als de storm weer liggen gaat, / worden advocaten ingeschakeld.”

Joke De Kerpel (Lauwe) - “Voortekens zie je pas achteraf / de leugens als kleefkruid aan je jas”

Jolan Bollen (Brussel) - “Hij is een denker met een walging voor het denken."

Laura Nollet  (Kortrijk) - “En ik vervloek / De naïviteit / van mijn naïviteit”

Tine Tytgat (Brussegem) - “Bedolven onder de ‘breaking news’ banners verkondigde een oude man van de wereldgezondheidsorganisatie dat het eeuwige leven binnen handbereik lag.”

 

X-factorshow voor schrijvers

Host Anke Verschueren die de kandidaten al van bij de start door het parcours van 'De Uitdaging' loodste, praatte de show vakkundig aan elkaar. Juryleden auteurs Siel Verhanneman en Vitalski en uitgever Rudy Vanschoonbeek gaven live feedback en riepen na rijp beraad Jolan Bollen uit tot ‘Dé Azertyfactor 2020’.

Terwijl de jury overlegde, zorgde de 'Azertyfactor 2019', Vanessa Daniëls, voor een literair intermezzo.