Tip van de week

13/01: Propere bovenkamer’ van CasaSara

Maja Matthys werkt al een hele tijd in het boekenvak. Eerst als PR- en marketingmedewerker bij verschillende uitgeverijen, later als redacteur. Momenteel bouwt ze een nieuw kinderboekenfonds uit bij uitgeverij Horizon (Overamstel uitgevers).

Maja Matthys tipt deze week ‘Propere bovenkamer’ van CasaSara.

“Mijn oog viel eigenlijk vrijwel meteen op het gedicht 'Propere bovenkamer' van CasaSara. Ik grijp niet snel naar (ingewikkelde) poëzie, maar dit gedicht riep een zekere herkenbaarheid op. In deze periode – nieuw jaar, nieuwe voornemens – hebben mensen vaak behoefte aan een opgeruimd huis en/of een geordend hoofd. Al helemaal in deze gekke tijden van corona en complottheorieën.

Ik vind het heel mooi hoe de auteur in het gedicht een huis als metafoor voor het lichaam gebruikt. Heel beeldend ook, ik zie de waslijn in de bovenkamer vol gedachten zo voor me. Daarnaast beschrijft ze goed hoe het vaak gaat met dat plan voor een leeg hoofd of een living zonder wasmanden: het lukt – mij althans – zelden. Maar toch is er op een of andere manier altijd plaats voor nieuwe gedachten (en nieuwe kleren).”

 

foto: Trix Breuls