Tip van de week

Tip van de week: Kristien Dieltiens

Kristien Dieltiens is auteur en illustrator. Met Kelderkind (De Eenhoorn 2013) werd ze genomineerd voor de Boekenleeuw, het won de Woutertje Pieterseprijs, de Kleine Cervantes en de provinciale prijs Letterkunde in West-Vlaanderen. Kristien kiest voor 'Lucy is in de wolken' door Jenna.

"Als (voornamelijk) jeugdauteur was ik geïnteresseerd in de verhalen voor kinderen en jongeren. Er waren enkele verrassende teksten, zeker. Maar wat me opviel was dat de auteurs maar al te vaak hun doelpubliek uit het oog verloren. Te vaak hoorde ik de stem van de auteur: zijn of haar grappen die er zeker in moesten, zijn of haar visie die te vaak door het hoofdpersonage moest worden uitgesproken. Dit was niet zo bij het verhaal 'Lucy in de wolken' door Jenna. Een fris, helder en mooi geschreven verhaal.

Het hele verhaal blijft de schrijver trouw aan het hoofdpersonage Lucy, een meisje dat naar ik vermoed een jaar of zes is. Dit is belangrijk om weten (voor de auteur) zodat de dialogen ook vanuit een juist inzicht kunnen geschreven worden. Een zesjarige zal niet zo vlug zeggen: 'ik wil niet gestoord worden'. Anderzijds, indien Lucy een 8-jarig meisje is, weet ze al lang dat mensen nooit kunnen vliegen met papieren vleugels. Een boeiende oefening is alvast: hetzelfde verhaal schrijven vanuit een vierjarige, een zesjarige en een achtjarige.

Voor mij mocht het meisje  een andere naam hebben. 'Lucy in de wolken' deed me teveel aan het lied 'Lucy in the sky' van The Beatles denken. Misschien is dit toeval, en dan kan iemand de auteur daarop wijzen, misschien was het bewust en dan stoort het een beetje. Als lezer sluit je het meisje wel onmiddellijk in je armen. Ze verwoordt haar wens. Een wens die we bijna allemaal kennen. Ze heeft perfecte en begripsvolle ouders en dat zorgt ervoor dat het verhaal te hermetisch wordt. Met minder perfecte ouders kan Lucy verder op zoek gaan naar een manier om te leren vliegen en kan dit korte verhaal het begin van een boek zijn. De dialogen zijn mooi opgebouwd, maar ook daar wordt een verhaal boeiender als er mensen ten tonele worden gebracht waarvan 'een hoekje af is' of die herkenbaar 'menselijk' zijn.

Al bij al een leuk verhaal dat ik graag heb gelezen. Het zou een start kunnen zijn van een boeiend jeugdboek voor 8-jarigen die zich niet willen neerleggen bij de gedachte dat mensen nooit kunnen vliegen. Boeiende inspiratiebronnen voor dit verhaal zijn de boeken van Roald Dahl. Alles kan en alles is mogelijk, met boeiende personages met uitgetekende karakters. Dus mijn advies: blijf werken aan dit verhaal. Teken eerst je personages uit met eigen karakters, tics en behoeftes. Veel succes!"

Gepubliceerd op

16 sep 2015