Tip van de week

Tip van de week: Marie Meeusen

Marie Meeusen is Belg in Amsterdam, schrijfster en grensverkenner. De blog Huiverinkt vormt haar uitvalsbasis. Ze schrijft behalve brieven ook essays, gedichten en kortverhalen (DWB, Gierik NVT). Marie was jarenlang redactrice van Kluger Hans. Ze tipt de column 'La Jeunesse' van Annelies Leysen.

"'La Jeunesse' viel op door de kleurrijke woordenschat. Annelies schrijft ‘gebeend’ in plaats van ‘gelopen’ en opent het stukje met een oud mannetje dat de deur openhoudt en haar met een tandeloze lach ‘la jeunesse’ noemt. Ze noemt de slager ‘beenhouwer’, een prima keuze als je column in een Vlaams blad verschijnt, maar afleidend op websites die veel Nederlandse lezers trekken. Wat is een ‘donker straaltje aangekoekt speek’? Een associatief brein stelt zich bloederig spuugsel voor.

Het uitgangspunt is herkenbaar: ouder worden en dat verdomd moeilijk vinden. Er is een heldere aanleiding: een compliment van een bejaarde man dat voor een kort geluksgevoel zorgt. Maar was het compliment misschien ironisch bedoeld? Het vervolg van de column hinkt op twee benen voort. Hier had de schrijfster een paar knopen moeten doorhakken. Kiest ze voor lezers die nu rond de dertig zijn? Dan zijn er vast sprekendere ervaringen die deze generatie met elkaar deelt. Herinneringen aan vroeger: de snowboards van de Guano Apes, stampvolle straten tijdens De Witte Mars, de dood van Lady Di. Een goed geschreven column heeft niet meer nodig dan een kleine maar herkenbare gedachtestroom.

Nu staan gedeelde dertigerservaringen zoals reünies of zonder legitimatiebewijs sterke drank kunnen kopen op één lijn met zaken die niet voor iedere leeftijdsgenoot herkenbaar zijn. Niet elke dertiger heeft immers kinderen gekregen of doodsprentjes van vrienden in zijn handen gehouden. Maak dus keuzes. Zoom in op momenten die slechts voor je doelpubliek dezelfde symbolische betekenis dragen. Als je toch wil schrijven over badkamertegels en MaxiCosi’s, worden verbouwingen of een opgroeiende kroost het onderwerp van je column.

Een goede column heeft naast een gedeelde aanleiding en onderwerp ook een gedeelde boodschap. Dat kan ontroering zijn, ergernis, een twijfelende glimlach na een compliment. In een ronde column blijft die ene gedachte nog beter hangen. Laat het mannetje dus pas op het einde met een droge knik in zijn rechterknie wegbenen."

Gepubliceerd op

23 sep 2015