Tip van de week

02/10: 'Twee kijkers' van Rudi Lavreysen

Michiel Cox is schrijver en performer. Zijn debuutroman 'Messias van niks' verscheen in augustus bij Atlas Contact. Hij schrijft toneelstukken, kortverhalen en maakt audiowerk zoals o.a. de podcast ‘Stemmen van steen’ waarin hij het straatmeubilair van een Rotterdamse wijk interviewde over de veranderingen in de wijk.

Zijn literaire installatie ‘Laat hier je portret schrijven’ stond op verschillende festivals in Utrecht, Oostende en Antwerpen en resulteerde in meer dan 400 geschreven portretten van bezoekers. Michiel is op 12 oktober te gast bij 'En nu het echte leven', een verdiepingsdag voor jonge schrijvers. 

Michiel Cox tipt deze week 'Twee kijkers' door Rudi Lavreysen

"Het begin van de column is erg sterk: Rudy Lavreysen geeft een fijngevoelige beschrijving van een mensensoort die we allemaal kennen. Hij geeft ze zelfs een naam: kijkers, oudere mannen die het jachtige leven van een afstand bekijken. De observatie van de mannen is scherp en goed gedoseerd. 

Ook de opbouw van het stukje zit goed in elkaar: de kijkende mannen worden langzaam onthuld. En als je denkt dat je alles weet, komt er nog een extra laag tevoorschijn: het persoonlijke. Het blijkt dat de eerdere beschrijving een aanloop is naar wat de schrijver zelf meemaakte – hoe hij zelf ging kijken naar de kijkers en door hun blik de wereld zag.

Op het einde is volgens mij nog winst te behalen: de tijd die vliegt is als uitsmijter niet zo sterk. Als lezer wil je een zin die nog natrilt, als de zomerhitte boven een maisveld.

Dit is een straffe column. De volgende keer als ik zo’n kijker zie, zal ik opnieuw aan dit stukje denken – dat is zeker."

Gepubliceerd op

2 okt. 2019