Feminisme vandaag

Omschrijving

Rond het beeld van een vrouw die een banaan eet ontstond vorig voorjaar een rel in Polen. Het kunstwerk zou voor kinderen aanstootgevend zijn. Het werd uit het Nationaal Museum in Warschau verwijderd en naar het archief verbannen. Als tegenreactie plaatsten duizenden Polen selfies online met bananen in hun hand, mond en tegen hun hoofd aan alsof het een pistool was.

Mede door deze heisa en ook de eerdere coming outs  van beroemdheden als Emma Watson, Barack Obama en Beyoncé is feminisme hipper dan ooit. 

“Het woord ‘feminisme’ is eind negentiende eeuw geïntroduceerd en heeft in verschillende historische perioden andere betekenissen gehad; gemeenschappelijk is de herwaardering van de ervaringen en de cultuur van vrouwen. Vandaag zien we feminisme als een politieke, sociale beweging en wereldbeschouwing waarin de ongelijke (machts)verhoudingen tussen vrouwen en mannen bekritiseerd worden.”

Feminisme is overigens net zozeer een mannenzaak, want ook zij krijgen te maken met seksisme, net als iedere persoon die afwijkt van de stereotiepe gendernorm, zoals transgenderpersonen, holebi’s en non-binaire personen.” (*bron: https://genderklik.be/gender-en-feminisme)

Hoe evolueerde feminisme/seksisme in onze maatschappij? Wat veranderde er de laatste jaren? Ga met dit thema aan de slag, klim in je pen en doe mee aan deze schrijfkans. 


Kans maken op publicatie in magazine?

Schrijf dan een tekst over het thema ‘feminisme’. Welke woorden en beelden roept dit thema bij jou op? Giet je ideeën in een literaire tekst van maximaal 150 woorden en wie weet, verschijnt jouw tekst binnenkort in het volgende magazine DNG van het Vermeylenfonds.

Slechts 1 inzending per persoon. 

Winnaar vorige editie

Tim Roose won de vorige editie met als thema 'De mens, een ding'.  Zijn tekst ontdek je hier.

 

Vermeylenfonds en Creatief Schrijven vzw slaan handen in elkaar

Het Vermeylenfonds ontwikkelt sociaal-culturele praktijken voor een solidaire samenleving waarin vrijheid en gelijkwaardigheid centraal staan. Als vrijzinnig-humanisten omarmen zij diversiteit en pluralisme en willen zij burgers verbinden. Hun focus ligt daarbij op de sociale impact van taal.

Vier keer per jaar publiceren zij het magazine DNG.  Sinds dit jaar verschijnt er hier vier keer per jaar een schrijfkans, die leidt tot publicatie van één tekst in hun magazine. De focus ligt telkens op een ander thema. Houd de kansen op deze site dus goed in de gaten!

Foto: Natalia LL Consumer Art


De wedstrijd afgelopen. Je kan niet meer deelnemen.

Deadline

Afgelopen


Details

Prijs publicatie in magazine DNG

Georganiseerd door Creatief Schrijven vzw i.s.m. Vermeylenfonds


De wedstrijd afgelopen. Je kan niet meer deelnemen.