Bankje zoekt dialoog

Omschrijving

Zou je het fijn vinden als mensen op een bankje in de zon naar jouw verhaal luisteren? En dat acteurs jouw woorden tot leven brengen in een podcast? Doe dan mee aan ‘Het Bankje’, een uitdaging van Creatief Schrijven vzw, OPENDOEK en Kunstwerkt.

Het initiatief ‘Het Bankje’ brengt, zelfs in coronatijd, theater en kunst tot bij het publiek. Tijdens de zomermaanden kan je via een QR-code op heel wat bankjes in verschillende steden en gemeenten luisteren naar intieme, bizarre, aangrijpende dialogen die zich (misschien) hebben afgespeeld op de plek waar je zit. 

Schrijf jij één van die dialogen?

Neem deel aan deze wedstrijd. Vakjuryleden theatermaakster Fien Leysen, actrice en schrijfster Stefanie Huysmans en acteur Han Kerckhoffs, selecteren 20 teksten. Deze worden door acteurs gespeeld en ingeblikt.

Ben je bij de laureaten dan ben je welkom op de ontmoetingsdag eind maart. Je ontmoet er de andere deelnemers, de acteurs die je tekst gaan spelen en de beeldend kunstenaar die een ‘visual’ gaat maken bij je verhaal. Je kan met hen in dialoog gaan over je tekst. En we vertellen je alles over het verdere verloop van ‘Het Bankje’.

De podcast ‘Het Bankje’ is te beluisteren van 1 juli tot 30 september 2022 op verschillende bankjes in meer dan 100 steden en gemeenten verspreid over heel Vlaanderen. De 20 laureaten ontvangen een boekenbon t.w.v. 50 euro

Aan de vorige editie namen meer dan 150 schrijvers deel. De verhalen werden 16 000 keer beluisterd.

 

Wat verwachten we precies van je tekst? 

  • Het gaat om een dialoog tussen twee personen die zich bij voorkeur afspeelt op een bankje. 
  • De dialoog is in theatervorm geschreven is.
  • Je tekst telt maximaal 10.000 tekens, incl. spaties.
  • Hoe graag we zelf ook dialecten horen, voor deze wedstrijd aanvaarden we enkel teksten in Standaardnederlands.  De gij-vorm is wel toegestaan. 

 

Schrijftips voor je dialoog

  • Kies met zorg je twee personages. Weet wie ze zijn, wat er in hun rugzak zit, wat er op dit moment aan hun vuur ligt. Of waarom er geen vuur is, kan ook.
  • Kennen de personages elkaar of zijn ze vreemden? Het kan een toevallige ontmoeting zijn, of iets dat afgesproken is. Iets oud met verdriet of iets luchtigs dat lading krijgt. Zorg voor mooie energieën, die wisselen of knetteren of...
  • De personages voeren een gesprek: een dramatische dialoog, een onthullende dialoog, een poëtische dialoog, een confronterende dialoog, een geestig steekspel, een filosofische dialoog of een mix daarvan. Waar jouw inspiratie je brengt.
  • Lees ook even deze tips voor sterke dialogen van toneelschrijver en schrijfdocent Pieter Delfosse.

 

Feedback op je tekst vooraleer je deelneemt? 

OPGELET! Alle momenten zijn bezet. Het is niet langer mogelijk om in te schrijven voor feedback.

We bieden je de kans om vooraf je tekst te laten nalezen door ervaren docent Daan Pleumeekers. Tijdens een persoonlijk en gratis feedbackgesprek van maximaal een half uur krijg je tips en advies om je tekst nog straffer te maken vooraleer je hem instuurt.

De feedbackgesprekken vinden plaats op maandagmiddag 21 februari (live in ons kantoor in Antwerpen), dinsdag 22 februari (online via Zoom) en donderdag 24 februari (online via Zoom). Uiterlijk vijf dagen vooraf verwachten we dan je tekst zodat Daan Pleumeekers die vooraf kan lezen.

 

Inzenden voor Het Bankje?

Deelnemen aan deze wedstrijd kan enkel via dit platform.

Als je een profiel hebt aangemaakt (via het hoofdje rechtsboven op deze pagina), is dat normaal gezien kinderspel. Lukt het toch niet? Neem een kijkje bij de FAQ

Geraak je er dan nog niet uit? Contacteer support@creatiefschrijven.be voor hulp.

 

Neem ook deel als beeldend kunstenaar of acteur

Ben je ook bezig als beeldend kunstenaar? Wil je graag jouw creativiteit loslaten op een originele dialoog en het verhaal vatten in een sterk, ontroerend of confronterend beeld? Kijk dan zeker naar de open call voor ‘Het Bankje’ op het platform Beeld van Kunstwerkt.

Ben je ook bezig als acteur? Wil je met jouw stem een verhaal tot leven laten komen? Kijk dan zeker naar de open call voor ‘Het Bankje’ bij de projecten van OPENDOEK.

 

Het Bankje is een initiatief van OPENDOEK in samenwerking met Creatief Schrijven vzw en Kunstwerkt.

Heb je vragen over Het Bankje? Contacteer info@creatiefschrijven.be


De wedstrijd is afgelopen. Je kan niet meer deelnemen.

Deadline

Afgelopen


Details

Prijs Dialoog verspreid als podcast op bankjes in heel Vlaanderen, boekenbon t.w.v. 50 euro

Georganiseerd door Creatief Schrijven vzw, OPENDOEK, Kunstwerkt


De wedstrijd is afgelopen. Je kan niet meer deelnemen.