Natura Inspiratus: Verhalen- en poëziewedstrijd 50+

Omschrijving

In 2020 viert FedOS vzw haar 70-jarig bestaan. Dit jubeljaar wordt een jaar vol feestelijkheden en bijzondere activiteiten. Hét event van het jaar wordt de FedOS KUNSTROUTE ‘NATURA INSPIRATUS’ in samenwerking met Plantentuin Meise. Deze indrukwekkende kunstroute gaat door op het domein van Plantentuin Meise en wordt afgesloten met een spetterend tweedaags kunstenfestival waar tal van podiumkunsten aan bod komen.

Natura Inspiratus, de natuur inspireert

Je zou het niet meteen verwachten maar de schrijfkunst is onmogelijk weg te denken uit de Plantentuin Meise. Als één van de grootste botanische tuinen ter wereld is hier een zeer uitgebreide botanische bibliotheek aanwezig. Taal en schrijfkunst is inherent in de beschrijving en archivering van fauna en flora. De super biodiverse collectie en de historisch en wetenschappelijk onderbouwde deskundigheid van de Plantentuin Meise staan ter beschikking van alle schrijvers en dichters. De natuur is sinds het begin der tijden en in alle talen en culturen één van de meest inspirerende thema’s voor verhalen en gedichten. Toen de mens op de wereld kwam, lang na de tijd waarin de planten en dieren nog spraken, lagen er al vele prachtige verhalen op ons te wachten. En toen de mens zich begon te verspreiden over de wereld, reisden de verhalen met hem mee of gingen hem in vele gevallen zelfs vooraf. De natuur prikkelt de artistieke verbeelding waardoor nieuwe creaties ontstaan. We kijken uit naar jullie (kort-)verhalen en poëzie over en geïnspireerd door de natuur, in de ruimst mogelijke zin van het woord.

De kunstroute

In de Plantentuin Meise worden 4 maanden lang (1 mei tot 31 augustus 2020) allerlei vormen van kunst tentoongesteld. FedOS werkt samen met sociaal artistieke projecten en individuele kunstenaars 50+, organiseert de wedstrijd voor (kort)verhalen en poëzie en een wedstrijd beeldende kunst 50+, om vorm te geven aan deze kunstroute. Bezoekers kunnen aan de hand van een plannetje de wandelroute volgen en alle locaties bekijken. De geselecteerde poëzie zal geëxposeerd worden, de verhalen worden visueel of auditief tentoongesteld.

We verwachten 50 000 bezoekers, een uitgelezen kans om als schrijver je werk te laten bewonderen.

Verloop Expo

De expo loopt van 1 mei tot 31 augustus 2020 en kan alle dagen bezocht worden van 9u30 tot 17u, ook op zon– en feestdagen.

FedOS vzw voorziet in zowel drukwerk als digitale communicatie omtrent de expo ‘Natura Inspiratus’. Op het voorleggen van een uitnodiging aan de kassa krijgt men 50% reductie op de toegangsprijs (=reductiebon die u vrij mag verspreiden).

Opening

Op donderdag 30 april 2020 organiseert FedOS vzw samen met de Plantentuin Meise een openingsevent voor alle deelnemers en genodigden. U zal hier tijdig meer informatie over ontvangen.

Kunstenfestival

Het laatste weekend van augustus wordt het Kunstenfestival Natura Inspiratus georganiseerd. Tal van podiumkunsten komen hier aan bod. In samenwerking met Verhalenwerf interculturele vzw zullen verschillende geselecteerde werken voorgedragen worden door vertellers. Schrijvers worden hier tijdig over ingelicht.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking gebeurt op maandag 31 augustus 2020 en is enkel openbaar voor de geselecteerde kunstenaars.

De opening en prijsuitreiking is gratis voor alle genodigden.

Contact

FedOS vzw
www.fedos.be
02 218 27 19
Lise Leonard, Rudy Blauwbloeme
natura.inspiratus@gmail.com

Regels

  1. Wie mag deelnemen?

Iedere schrijver is ouder dan 50 jaar.

  1. Met welke werken?

Elke schrijver mag 3 werken indienen. De wedstrijd staat open voor (kort-)verhalen en poëzie.
Deze voldoen aan de criteria vermeld in punt 5. Een jury selecteert de werken. Schrijf u in voor de Inspiratiedag van 28 oktober en kom meer te weten over het thema ‘Natura Inspiratus’.

  1. Uiterste inschrijvingsdatum?

De uiterste inschrijvingsdatum is (verlengd tot) 31/01/2020. Inschrijven kan door het bijgevoegd inschrijvingsformulier vergezeld met korte CV en je werk op te sturen naar FedOS vzw, Zaterdagplein 6 te 1000 Brussel of te mailen naar natura.inspiratus@gmail.com (Het werk zelf moet ook digitaal doorgegeven worden.). 

De nodige inschrijvingsdocumenten kan u hier terugvinden: https://www.fedos.be/activiteiten/verhalen-en-poeziewedstrijd-50-natura-inspiratus/ 

  1. Onkosten?

Deelnemen aan de wedstrijd is volledig gratis. Bij selectie betaalt u een bijdrage van 15 euro per werk. De presentatie tijdens de 4 maanden expo, openings- en sluitingsactiviteit zijn hierin inbegrepen.

  1. Criteria werken?

Criteria Verhalen: Zowel bestaande (in eigen stijl verwoord) als originele (zelfbedachte) verhalen zijn welkom. Het verhaal bestaat maximum uit 5000 tekens (leestekens,... inbegrepen). Verhalen worden digitaal ingediend op A4, lettertype Calibri, lettergrootte 12. Het verhaal wordt in het Nederlands geschreven. Een vertaling naar eigen taal mag in een apart bestand bijgevoegd worden. Het verhaal past binnen het thema ‘Natura Inspiratus’.

Criteria Poëzie: Schrijvers zijn vrij in het gebruik van vorm en metrum. Gedichten worden digitaal ingediend op A4, maximum 2 pagina’s lang. Het gedicht wordt in het Nederlands geschreven. Een vertaling naar eigen taal mag in een apart bestand bijgevoegd worden. Het gedicht past binnen het thema ‘Natura Inspiratus’.

Elk werk dient voorzien te zijn van naam, adres en telefoonnummer/e-mailadres van de kunstenaar

Deadline

Afgelopen


Details

Prijs 1ste Prijs (gouden handjes en een waardebon van 250 euro), 2de Prijs (zilveren handjes en een waardebon van 150 euro), 3de Prijs (bronzen handjes en een waardebon van 100 euro), Publieksprijs, Prijs van de Plantentuin Meise, 5 vermeldingen

Georganiseerd door FedOS vzw i.s.m. Plantentuin Meise en De Verhalenwerf