NXT TXT Awards

Omschrijving

Ben je tussen de 15 en 25 jaar en woon je in de Euregio Maas-Rijn (Hasselt, Maastricht, Luik, Aken, Heerlen en Eupen)? Dan is deze schrijfwedstrijd iets voor jou! Je bent volledig vrij in de keuze van het onderwerp, de stijl en het soort tekst. Scherp dus je pen en schrijf een prachtige tekst. Wie weet ben jij wel een van de drie winnaars en krijg je de kans om met professionele schrijvers over jouw tekst te praten en er verder aan te werken. 

Jouw tekst mag ingediend worden in het Nederlands, Duits of Frans. Het onderwerp en genre van je tekst is vrij, maar er is wel een maximale lengte (zie reglement voor de details).

Per taal worden drie winnaars geselecteerd, die vervolgens de kans krijgen om met professionele schrijvers over hun teksten te praten en er verder aan te werken. De winnende verhalen, gedichten en toneelstukken zullen vervolgens door literaire vertalers in de andere twee talen worden vertaald. De teksten van de drie eersteprijswinnaars uit elk taalgebied zullen uiteindelijk verschijnen in een drietalige publicatie die de lezers inzicht zal geven in de laatste literaire ontwikkelingen in het gebied.

De deadline is 30 mei.
Inzenden kan per mail naar info@nxt-txt.eu 

Officiële website

NXT TXT Awards is een project van de EGTS Euregio Maas-Rijn in samenwerking met de Stichting PANDA Collectief, het Letterkundig Centrum Limburg, het Maison des Langues Luik, het Literaturbüro in der Euregio Maas-Rhein e.V., het EuregioCulture asbl en het Euregio Kultur e.V..

 

Regels

1. Je bent tussen de 15 en 25 jaar oud en woont in de Euregio Maas-Rijn (Hasselt, Maastricht, Luik, Aken, Heerlen en Eupen).

2. Eerder ongepubliceerde teksten in het Nederlands, Duits en Frans kunnen worden ingediend.

3. De keuze van het onderwerp, de stijl en het soort tekst staat vrij. Het enige dat moet worden opgemerkt is de maximale lengte van de teksten:

- korte verhalen & essays: max. 5 pagina's (volgens de volgende opmaak: Arial 12, regelafstand 1,5, marges (in cm) boven 2,5 / onder 2 / links 2,5 / rechts 2,5).
- gedichten: max. 50 verzen
- toneelstuk/scenario: max. 10 pagina's (met de volgende opmaak: Arial 12, regelafstand 1,5, marges boven 2,5 / onder 2 / links 2,5 / rechts 2,5).
- als de tekst niet past in de bovenstaande categorieën stuur je een korte e-mail en vervolgens wordt bekeken hoe de tekst het beste in de wedstrijd kan worden opgenomen.

Let op: alleen volledige en correcte inzendingen komen in aanmerking!

4.  Voor een inzending hebben wij - naast de tekst natuurlijk - de volgende informatie van je nodig:

- geboortedatum
- adres
- mailadres
- telefoonnummer
- een verklaring dat je het copyright bezit en toestemming kunt geven voor herdruk (je kunt het formulier hier downloaden).

5. De inzendingen worden door een onafhankelijke jury van deskundigen beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:

- vermaak en spanning,
- stijl en gevoel voor taal,
- originaliteit en verbeelding en
- motivatie en Relevantie.

6. Per taal worden drie winnaars geselecteerd, die vervolgens de kans krijgen om met professionele schrijvers over hun teksten te praten en er verder aan te werken. De winnende verhalen, gedichten en toneelstukken zullen vervolgens door literaire vertalers in de andere twee talen worden vertaald. De teksten van de drie eersteprijswinnaars uit elk taalgebied zullen uiteindelijk verschijnen in een drietalige publicatie die de lezers inzicht zal geven in de laatste literaire ontwikkelingen in het gebied.

7. De jonge auteurs zullen tijdens een feestelijke prijsuitreiking worden gehuldigd voor hun teksten.

8. Het project staat onder het beschermheerschap van Luc Gillard, Voorzitter van de EGTS Euregio Maas-Rijn.

9. Inzendingen kunnen tot 30.05.2023 per mail worden gezonden naar info@nxt-txt.eu 

Deadline

Afgelopen


Details

Prijs De kans krijgen om met professionele schrijvers over hun teksten te praten en er verder aan te werken. De winnende teksten zullen verschijnen in een drietalige publicatie.

Georganiseerd door EuregioKultur e.V.