Poëzie van A tot Z - 2024: "Welk spel speel jij, dichter?"

Omschrijving

Langs de oude spoorwegbedding tussen Avelgem en Zwevegem realiseerden Marnixring ‘De Vlaschaard’ uit Avelgem, en de gemeentes Avelgem en Zwevegem een eerste poëziepad van station A tot station Z. Poëzie van A tot Z loopt over een periode van 10 jaar: van 2015 tot en met 2024. Jaarlijks worden twee gedichten aan het pad toegevoegd: het winnende gedicht van de poëziewedstrijd en een gelegenheidsgedicht van de curator of gastdichter van het jaar.

Het leek zo ver af, maar nu staat het plots voor de deur: 2024, het 10e jaar ‘Poëzie van A tot Z’. Curator van het jaar is Barbara Delft. Ze koos voor het speelse thema ‘Welk spel speel jij, dichter?’ Gastdichter is Xavier Roelens.

We verwachten veel van deze 10e en finale editie en zijn nu al benieuwd naar jouw  gedicht.

Succes!!

 

Thema poëziewedstrijd 2024: "Welk spel speel jij, dichter?"

‘Poëzie is kinderspel’, schreef Lucebert al. Hij en nog vele dichters hielden het spel met taal en vormen voorop. Paul Van Ostaijen experimenteerde met klanken en typografie, Cees Buddingh’ schreef nonsensgedichten met zelfbedachte woorden. Recenter lieten bijvoorbeeld Peter Verhelst, Maud Vanhauwaert en Radna Fabias de taal dansen.

Met dit speelse thema nodigen we je uit om de poeta ludens, de spelende dichter, in je naar boven te halen: het plezier van het schrijven, het spelen met de bouwblokken van poëzie. Of het nu om klassieke sonnetten gaat, avant-garde, improvisatie of strakke rijmen. 

Breng spel in je poëzie, of schrijf poëzie over (het) spel. Hinkel letters bijeen, rijg klanken aan elkaar, stapel beelden op, en bezorg ons je poëtische, maar weldoordachte spielerei. 

Laat ons mee spelen, breng ons aan het lachen, overdonder ons met muzikale verzen,… verras ons en bovenal: leef je uit!

 

Barbara Delft (1991, Kortrijk) groeide op in Avelgem en studeerde later in Gent (Taal- en Letterkunde) en in Antwerpen (Cultuurmanagement). Ze was redacteur voor VERZIN, het tijdschrift voor schrijfliefhebbers, en werkte enkele jaren voor Creatief Schrijven vzw.  Momenteel werkt ze als beleidsmedewerker bij De Federatie voor sociaal-cultureel werk en amateurkunsten. Verder is ze betrokken bij verschillende initiatieven in de literaire en culturele sector.

 

Xavier Roelens (1976, Rekkem), gastdichter van de poëziewedstrijd 2024, is dichter en leerkracht Schrijven aan het DKO in Ieper en Tielt. 
Hij debuteerde in 2007 met ‘er is een spookrijder gesignaleerd’. Zijn tweede bundel, ‘Stormen, olielekken, motetten’, stond op de shortlist van de Herman de Coninckprijs en zijn recentste bundel ‘Onze kinderjaren’ was genomineerd voor De Grote Poëzieprijs. 
Zijn werk is in zo’n tien talen vertaald, waaronder Engels, Frans en Russisch. 

 

Meer info

poeziepadAZ@gmail.com

Reglement: www.mrdevlaschaard.be  

Het Poëziepad wordt gerealiseerd met steun van Marnixring De Vlaschaard, gemeenten en bibliotheken Avelgem en Zwevegem, Provincie West-Vlaanderen, Bibliodroom, Natuurpunt, Poëziecentrum en Creatief Schrijven.


De wedstrijd is afgelopen. Je kan niet meer deelnemen.

Deadline

Afgelopen


Details

Prijs Materialisatie van het gedicht op het Poëziepad tussen Avelgem en Zwevegem. De tien beste gedichten komen in de jaarlijkse poëziebundel.

Georganiseerd door Marnixring De Vlaschaard


Genres


De wedstrijd is afgelopen. Je kan niet meer deelnemen.