Poëzie van A tot Z - Zorg voor de aarde

Omschrijving

Wat voorafging

Langs de oude spoorwegbedding tussen Avelgem en Zwevegem realiseerden Marnixring ‘De Vlaschaard’ uit Avelgem, en de gemeentes Avelgem en Zwevegem een eerste poëziepad van station A tot station Z. Poëzie van A tot Z liep over een periode van 5 jaar: van 2015 tot 2019. Elk jaar werden twee gedichten langs het pad toegevoegd: het winnende gedicht van de poëziewedstrijd en een gelegenheidsgedicht van de curator van het jaar. Het Poëziepad telt over 12 km intussen 10 gedichten.

 

Het vervolgt

Marnixring ‘De Vlaschaard’ uit Avelgem, en de gemeentes Avelgem en Zwevegem zetten andermaal het licht op groen. Tussen A en Z liggen landelijke parels als Outrijve en Bossuit en het lieflijke en karaktervolle Sint-Denijs. Opnieuw worden er jaarlijks twee gedichten langs het pad geplaatst: het winnende gedicht van de poëziewedstrijd en een gelegenheidsgedicht van een gastdichter, aangeduid door de curator van dat jaar.

 

Thema poëziewedstrijd 2020 - Zorg voor de aarde - curator Lut de Block

De aarde biedt ons ‘een tijdelijk onderdak’, maar we gedragen ons niet altijd als zorgzame gasten in het gastenverblijf dat ons werd toevertrouwd. Over die nonchalante verwaarlozing schreef ik eerder:

 

‘We achtten de vleespotten bodemloos

laafden ons gretig aan het laaghangend fruit   

van de weelde. We hebben ons jaren

rijker gewaand dan we waren en

zitten nu bouche bée op de blaren.’

 

Lut de Block, Een tijdelijk onderdak, De Arbeiderspers, Amsterdam 2015

 

Het is hoog tijd om actie te ondernemen en dit tijdelijk onderdak, deze dierbare pleisterplaats die aarde heet, leefbaar te houden voor allen die na ons komen. Alleen zo is er ‘nog hoop dat de wereld iets wordt.’

Stijgende zeespiegels, smeltende gletsjers, krimpende ijskappen, dalende biodiversiteit, … Inspiratie te over voor een ecogedicht. Formuleer je bezorgdheid i.v.m. met natuur, klimaat, milieu. Laat je lezer via je gedicht verliefd worden op de natuurlijke schoonheid van deze planeet.

 

Aan het (schrijf)werk.     

 

Lut de Block, curator poëziewedstrijd 2020

 

 

Hanna Kirsten - gastdichter poëziewedstrijd 2020

Hanna Kirsten (ps) (°Tielt, 1947) was tien jaar werkzaam als lerares Nederlands en verbale expressie in Antwerpen. In 1973 debuteerde zij met ‘Adem voor vogels’ (Orion-Desclée de Brouwer), en publiceerde daarna nog verschillende dichtbundels.

 

In 2003 her-debuteerde ze als het ware. En met succes. In dat jaar verscheen bij Uitgeverij P, Leuven de dichtbundel ‘Elders wonen’. In 2005 verscheen bij dezelfde uitgever ‘Korst en kruim’ en in 2007 ook ‘Hoe sterk is de hechtzijde’.

 

Op dit ogenblik werkt zij aan teksten bij de schilderijen van Mia Goovaerts en aan ‘De voetafdruk van stilte’ een nieuwe bundel gedichten.

 

Meer info: poeziepad@zwevegem.be

www.mrdevlaschaard.be 

 

Het Poëziepad wordt gerealiseerd met steun van Marnixring De Vlaschaard, gemeenten Avelgem en Zwevegem, Bibliodroom, Provincie West-Vlaanderen, Poëziecentrum, Creatief Schrijven, Bibliotheken Avelgem en Zwevegem.


De wedstrijd is afgelopen. Je kan niet meer deelnemen.

Deadline

Afgelopen


De wedstrijd is afgelopen. Je kan niet meer deelnemen.