Poëzie van A tot Z - 2023: "Als ik een indiaan was"

Omschrijving

Langs de oude spoorwegbedding tussen Avelgem en Zwevegem realiseerden Marnixring ‘De Vlaschaard’ uit Avelgem, en de gemeentes Avelgem en Zwevegem een eerste poëziepad van station A tot station Z. Poëzie van A tot Z liep over een periode van 10 jaar: van 2015 tot 2024. Jaarlijks worden twee gedichten aan het pad toegevoegd: het winnende gedicht van de poëziewedstrijd en een gelegenheidsgedicht van de curator of gastdichter van het jaar.

Ook in 2023 willen we 2 gedichten plaatsen langs dit traject: het winnende gedicht van deze poëziewedstrijd en het gelegenheidsgedicht van de gastdichter Jeroen Vermeiren. Curator van het jaar is Karlijn Sileghem.

 

Thema poëziewedstrijd 2023 - curator Karlijn Sileghem
"Als ik een indiaan was"

Dit jaar valt me de eer te beurt curator te mogen zijn voor de zevende editie van Poëziepad van A-Z. Een wandelpad doorheen het groen, langs de oude spoorweg van Avelgem tot Zwevegem. In zeven jaar tijd veranderde het spoor met de aanpalende wegeltjes in een gedichtenplad; in kleine poëtische reizen, als schilderijtjes van woorden en natuur.

Ik koos deze keer voor een thema met als titel: "Als ik een indiaan was".

In mijn kindertijd, nog dichtbij het magisch voelen van het kind, leefde ik me uit in de tuin samen met mijn broers, zus en vriendjes en we exploreerden vreemde werelden. Zelf verzonnen, maar we trachten ons ook in te beelden hoe het er DAAR of nog verder dan DAAR aan toeging. De Indiaan: het beeld van de nobele mens, een met de natuur; hun gevecht tegen de macht, respectloosheid en corruptie van het Westen sprak tot de verbeelding. Spelenderwijs kropen we in de huid van de ander: het anders zijn. Hoe dichtbij en alledaags de toenmalige vreemde werelden nu soms ook mogelijk lijken, vreemd is nog altijd niet vreemd.

Met deze titel wil ik de dichters uitnodigen te denken over zichzelf en de ander. We maken de bedenking over wat je allemaal kan zijn in de huid van een ander, die je bovendien zelf kan zijn. Soms zijn we immers vervreemd van onszelf en is het goed in onszelf af te dalen en er te dwalen. En een andere keer is het goed op reis te gaan in de ander. Empathie is de brug naar vernieuwing. Het is goed te blijven kijken en plaats te geven aan de verwondering en het onbekende: Wat als ik een ander was... wat als ik een Indiaan was...

 

Karlijn Sileghem (Gent, °1965) is een Vlaamse actrice. Karlijn studeerde in 1987 af als actrice aan de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Ze was te zien in diverse films zoals Suspect, Mixed Kebab, Hasta La Vista, Coureur en de film Home van Fien Troch die de prijs voor beste regie won tijdens het filmfestival van Venetië.

Verder speelde zij in tv-series als o.a. Sedes & Belli, De Kavijaks, Katarakt, Connie & Clyde, Het Peulengaleis, De Anneliezen, Tom en Harry, De 13 Geboden enz... In het theater speelde Karlijn bij theatergroepen als Blauwe Maandag Compagnie, Het Toneelhuis, KVS, Victoria, het paleis, theater Malpertuis, De Schone Companie/Muziektheater Transparant enz...

Met eigen werk, tekst en concept, speelde ze: Onnozele (bewerking van een tekst van Bart Moeyaert), Papin, De zeven zussen en de Poel e.a. 

Sinds enkele jaren is ze als leerkracht Woord/Drama actief. In 1996 won ze de VSCD Colombina (Nederlandse theaterprijs voor beste actrice in een ondersteunende rol) voor haar rol in Meneer Paul (Blauwe Maandag Compagnie). Ook was Karlijn één van de ladies in de band "Hormonia" van Hugo Matthysen.

 

Meer info

poeziepadAZ@gmail.com

www.mrdevlaschaard.be  

Het Poëziepad wordt gerealiseerd met steun van Marnixring De Vlaschaard, gemeenten en bibliotheken Avelgem en Zwevegem, Provincie West-Vlaanderen, Bibliodroom, Natuurpunt, Poëziecentrum en Creatief Schrijven.


De wedstrijd is afgelopen. Je kan niet meer deelnemen.

Deadline

Afgelopen


Details

Prijs Materialisatie van het gedicht op het Poëziepad tussen Avelgem en Zwevegem. De tien beste gedichten komen in de jaarlijkse poëziebundel.

Georganiseerd door Marnixring De Vlaschaard


Genres


De wedstrijd is afgelopen. Je kan niet meer deelnemen.