Poëziewedstrijd Harelbeke

Omschrijving

Wanneer woorden verbazen 

je liefelijk omarmen 

leegtes vullen, 

dan weet je dat er gedichten groeien.  

 

Een wedstrijd voor iedereen die de gedichten voelt borrelen. 

De poëziewedstrijd bestaat uit twee categorieën:

  • een wedstrijd voor wie in 2022 geen 26 jaar zijn wordt
  • een wedstrijd voor dichters van 26 jaar en ouder.
  • Er is een speciale aanmoedigingsprijs voor wie in 2022 geen 16 jaar is geworden.


Elke deelnemer kan tot drie gedichten, geschreven in de Nederlandse taal, inzenden. Je kiest zelf het onderwerp of thema waarover wordt geschreven. 

 

Jury

Lies Van Gasse, Maarten Inghels en Philip Hoorne.

 

Deelnemen

Dat kan via deze webpagina.

Regels

Op basis van uw leeftijd kan u dus enkel aan één van beide categorieën deelnemen. 

 

Prijzen

Aan de laureaten van de poëziewedstrijd voor dichters jonger dan 26 jaar worden de volgende geldprijzen geschonken: € 500 – € 250 – € 100 – € 75 – € 75. 

De beste inzending onder de dichters die nog geen 16 jaar zijn geworden op 31 december 2022, krijgen een aanmoedigingsprijs van € 50. 

De eerste prijs in de categorie – 26 jaar krijgt de naam ‘André Velghe prijs’ als postuum eerbetoon aan de stichter en bezieler van de poëziewedstrijd.

De laureaten van de poëziewedstrijd voor dichters vanaf 26 jaar krijgen volgende geldprijzen: €1.000 – €375 – €250 – €125. 

Naast de geldprijzen krijgen laureaten ook een getuigschrift en een boekenpakket. 

De prijzen worden niet uitgereikt als de jury van oordeel is dat er geen inzendingen van voldoende kwaliteit zijn. In elke categorie kan er ook één eervolle vermelding zijn.

 

Jury

De jury voor de editie van 2022 bestaat uit Lies Van Gasse, Maarten Inghels en Philip Hoorne. De leden van het Harelbeekse beheersorgaan voor culturele infrastructuur en instellingen stellen één van hun leden aan als secretaris van de jury. 

 

Voorwaarden

De jury zal enkel onuitgegeven en/of niet eerder bekroonde gedichten lauweren. Mocht u een werk inzenden dat al is uitgegeven en/of dat al is bekroond, dan zal de jury dat werk niet selecteren.

Alle gedichten worden anoniem beoordeeld.

Elke deelnemer mag één tot drie in de Nederlandse taal geschreven gedichten inzenden. De dichter kiest zelf het onderwerp of het thema waarover hij of zij wil schrijven. 

De werken dragen een schuilnaam of kenspreuk (NIET de naam van de auteur). Gedichten kunnen via de website www.cchetspoor.be ingezonden worden. Bij het uploaden dient men de categorie aan te vinken waaraan men deelneemt: ‘poëziewedstrijd -26 jaar’ of ‘poëziewedstrijd +26 jaar’. Alle documenten moeten afzonderlijk worden geüpload. 

Wie de gedichten inzendt, moet zijn of haar persoonlijke gegevens in het webformulier invullen en de gedichten met daarop de schuilnaam uploaden. Via het webformulier geeft de deelnemer de schuilnaam of kenspreuk mee, net als de persoonlijke gegevens van de inzender: naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum.

Door aan de wedstrijd deel te nemen, aanvaardt de inzender het reglement en elke beslissing van de jury en de stad Harelbeke en geeft hij of zij toestemming om zijn of haar werk te laten publiceren in de bundel met bekroonde werken die bij elke editie wordt samengesteld. De gedichten kunnen ook gebruikt worden op de websites van Stad Harelbeke en haar sociale media.

De wedstrijd start op woensdag 8 juli 2022. 

De laatste dag om gedichten in te zenden is zondag 6 november 2022. 

 

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats in CC het SPOOR te Harelbeke, tijdens de 44ste Dag van het Woord op zaterdag 4 februari 2023 om 10.00 u. 

Een bundel met de bekroonde en geselecteerde werken wordt tijdens de Dag van het Woord gratis aan de aanwezigen aangeboden. Nadien wordt hij via de bibliotheek verspreid. 

 

Contact

Wie vragen over de wedstrijd heeft, neemt contact op met de medewerkers van CC het SPOOR door te mailen naar onthaal@cchetspoor.be of door te bellen op het nummer 056 73 34 20.

Deadline

Afgelopen


Details

Prijs De gedichten van de laureaten worden gepubliceerd in een bundel. Daarnaast krijgen de laureaten een geldprijs die varieert van € 75 tot € 1000. Er is ook een aanmoedigingsprijs van € 50 euro voor de beste inzending van wie in 2022 geen 16 jaar wordt.

Georganiseerd door Stad Harelbeke


Genres