Verhaal voor dictee 2021

Omschrijving

De Standaard en Creatief Schrijven vzw zijn op zoek naar onbekend schrijftalent voor De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden.

Wil je dat jouw verhaal simultaan wordt voorgelezen in meer dan 75 bibliotheken? En dat duizenden deelnemers aan het online dictee van De Standaard zich laven aan jouw woorden en die neerpennen? Grijp dan je kans en klim in je pen!

We zijn immers op zoek naar een meeslepend verhaal voor De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden, dat dit jaar plaatsvindt op vrijdagavond 8 oktober 2021.  En dat simultaan in meer dan 75 bibliotheken gespreid over heel Vlaanderen en Brussel.

 

WAT VOOR TEKST ZOEKEN WE?

Het verhaal speelt zich af tussen de boeken en/of in de bibliotheek. 

Het hoeft niet te wemelen van de moeilijke woorden, eigennamen of instinkers. Dit dictee is immers geen wedstrijd voor woordenboekfetisjisten, maar wel een laagdrempelig taalspel. We zijn vooral op zoek naar een meeslepend verhaal met een kop en een staart

Je verhaal telt minimaal 500 en maximaal 700 woorden. Bij voorkeur vormt het inleidend gedeelte (met cliffhanger), bestaande uit 120 tot 150 woorden, een afgerond geheel dat gebruikt kan worden als traditioneel dictee. De rest van de tekst is de basis voor een taalspel.

Slechts 1 inzending per persoon. 

We selecteren uit alle inzendingen 4 teksten: een tekst voor het online dictee van De Standaard en NRC, een tekst voor het live dictee in de bibs, een tekst voor de grote finale op 23 oktober én een tekst voor een oefendictee.

Nam je eerder al deel? Dan mag je nu opnieuw deelnemen maar niet met dezelfde tekst. Enkel niet eerder ingestuurde teksten voor deze wedstrijd komen in aanmerking. 

Was je bij één van de vorige edities winnaar of laureaat, dan kan je helaas niet meer deelnemen. We bieden nu graag de kans aan nog onbekend talent. 

 

WAT VOOR SCHRIJVER ZOEKEN WE? 

Iemand die bereid is om, zelfs als hij/zij/hun wint, aan zijn/haar/hun creatie te schaven. 
Samen met taaldeskundige Ludo Permentier maken we er de ultieme dicteetekst van. 

We geven met deze wedstrijd een kans aan onbekend talent. Je kunt enkel deelnemen als je nog geen boek of bundel gepubliceerd hebt, noch bij een erkende uitgeverij, noch in eigen beheer.

 

SELECTIE: 3 LAUREATEN, 1 WINNAAR

Juryleden Esohe Weyden (slammer, schrijver), Chaima Saysay (nieuwslezer) en Ludo Permentier (taaldeskundige) selecteren drie laureaten.

De winnaar wordt in de bloemetjes gezet op vrijdagavond 8 oktober. 

De drie laureaten ontvangen een boekenpakket. 

 

WINNAAR VORIGE EDITIE

Bart Van Craeyevelt uit Diepenbeek won de dicteewedstrijd 2020 met het verhaal 'Streber'.

 

DE SCHRIJFWIJZEN - HET GROOT DICTEE HERUITGEVONDEN

Het initiatief vindt dit jaar voor de derde keer plaats.  De Schrijfwijzen/Het Groot Dictee Heruitgevonden is een initiatief van Creatief Schrijven vzw en De Standaard in samenwerking met NRC, de bibliotheken en Team Taaladvies.

 

Benieuwd? Bekijk filmpjes van de vorige editie. Het VRT-journaal maakte een reportage in de bib van Mechelen. Ook Creatief Schrijven maakte een reportage

Alle info op deschrijfwijzen.be


De wedstrijd is afgelopen. Je kan niet meer deelnemen.

Deadline

Afgelopen


Details

Prijs Verhaal voorgelezen in 100 bibliotheken + boekenpakket

Georganiseerd door Creatief Schrijven vzw en De Standaard


De wedstrijd is afgelopen. Je kan niet meer deelnemen.